Δισπηλιό. Ένας οικισμός γεωργοκτηνοτρόφων της 6ης χιλιετίας π.Χ. στην όχθη της Λίμνης της Καστοριάς.

H Ανασκαφή στο Δισπηλιό, μια μεγάλη αρχαιολογική έρευνα που συνεχίζεται για τριάντα χρόνια (1992-2022), έχει περάσει σε νέα φάση από το 2019 με τη συμμετοχή του Δισπηλιού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) EXPLO. To EXPLO έχει για στόχο την ανασύνθεση της σχέσης ανθρώπου – περιβάλλοντος στη Νεολιθική Εποχή στους λιμναίους οικισμούς της Ελλάδας και ευρύτερα των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος EXPLO έχει αναπτυχθεί διεθνής επιστημονική συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου της Βέρνης Ελβετίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μ. Βρετανίας. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνητών με διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες εργάζεται αυτή τη στιγμή στο Δισπηλιό με αντικείμενο την ανασύνθεση της ζωής των νεολιθικών Δισπηλιωτών από διάφορες απόψεις. Οι ειδικές αυτές μελέτες ρίχνουν νέο φως στον σημαντικό αυτόν οικισμό και στη σχέση των κατοίκων με αυτό τα ιδιαίτερο περιβάλλον στην όχθη της λίμνης.

Νέα και παλαιότερα ευρήματα θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση και θα τονιστεί η ιδιαιτερότητα της θέσης, τόσο από πλευράς αρχαιολογικών ευρημάτων, όσο και από πλευράς αρχαίων βιολογικών καταλοίπων, όπως αρχαίου ξύλου, φυτών που διατηρούνται, οστά ζώων και ψαριών, όστρεα, ακόμη και έντομα, που μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που ίσχυαν πριν 7500 χρόνια. Η ανανεωμένη αρχαιολογική και διεπιστημονική έρευνα φέρνει στο φως μια εντυπωσιακή νεολιθική κοινότητα που προσαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στο ειδικό περιβάλλον, αξιοποιώντας του πλούσιους παραγωγικούς πόρους του συγκεκριμένου βιοτόπου. Πιστεύουμε ότι το Δισπηλιό, όταν παρουσιαστεί στο σύνολό του, θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες του Νομού Καστοριάς, μοναδικό για την Ελλάδα και ένα παράδειγμα σχέσης με το περιβάλλον με ιδιαίτερη σημασία για εποχή μας που βλέπει το περιβάλλον με αυξανόμενη ανησυχία.

Την ανασκαφή του Δισπηλιού θα παρουσιάσει ο διευθυντής της ανασκαφής και συντονιστής της Επιστημονικής ομάδας του EXPLO για το ΑΠΘ Ομότιμος Καθηγητής Κώστας Κωτσάκης. Θα συμμετέχουν η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Amy Bogaard, αρχαιοβοτανολόγος και συντονίστρια του EXPLO, και η Dr Βαλασία Ισαακίδου, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Οξφόρδης, ζωοαρχαιολόγος.

Ημερομηνία εκδήλωσης: 9 Ιουλίου 2022, Ώρα 8 μμ

Χώρος εκδήλωσης: Ξύλινο σπιτάκι – Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Οργάνωση εκδήλωσης: Ανασκαφές Δισπηλιού – ΑΠΘ, Πρόγραμμα EXPLO

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Οικοτρόπιο Καστοριάς & Δήμος Καστοριάς

 

Πληροφορίες Ομ. Καθηγητής Κώστας Κωτσάκης, τηλ. 693651448

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…