Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα που οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ερευνητικών έργων αλλά και στην μείωση του κόστους διαχείρισής τους

Με το άρθρο 72 του νέου νόμου 4160/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» θεσπίζεται για πρώτη φορά μία σειρά διατάξεων που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών της διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και συμβάλλουν αποφασιστικά στην μείωση της γραφειοκρατίας που οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ερευνητικών έργων αλλά και στην μείωση του κόστους διαχείρισής τους.

Με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Ερευνητικών Κέντρων και οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, που έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης,  παραμένουν στο δημόσιο λογιστικό αλλά λειτουργούν με ειδικές ρυθμίσεις που εισάγει ο νέος νόμος σε τέσσερα καίρια σημεία:

  • Η ανάληψη υποχρέωσης γίνεται πλέον ανά κατηγορία δαπάνης και όχι για κάθε δαπάνη.

 

  • Απλοποιείται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων προμηθειών.

 

  • Οι δαπάνες μετακίνησης στο πλαίσιο προγραμμάτων καλύπτονται με μόνη προϋπόθεση την υποβολή παραστατικών.

 

  • Εισάγεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών.

 

«Το άρθρο 72 κάνει πράξη τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα, ένα καθολικό αίτημα της ερευνητικής κοινότητας της χώρας. Η δυναμική που διέπει την Έρευνα απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες ευέλικτης διαχείρισης των ερευνητικών έργων. Το στοίχημα είναι πώς θα εξασφαλισθεί αυτή η ευελιξία με την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Το νέο, ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχουν προκύψει στη μεταμνημονιακή εποχή. Με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου μειώνεται σημαντικά το διοικητικό βάρος των ΕΛΚΕ, χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

 

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου δήλωσε:

«Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των ερευνητικών έργων που υλοποιούνται στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας».

You May Also Like

Ο περιφερειακός ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ εξοπλίζεται με υπηρεσιακά οχήματα και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablets)

Ο περιφερειακός ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ εξοπλίζεται με υπηρεσιακά οχήματα  και φορητές…

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας ανεργίας

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα δικαιολογητικά για έκδοση κάρτας ανεργίας

Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου: Τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν αντισηπτικά και μάσκες για μαθητές και διδάσκοντες

  Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου: Τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν…

National Geographic: Ένα ελληνικό νησί στην κορυφή των καλύτερων καταδυτικών προορισμών

«Είναι δικαίωση πως κάθε χρόνο κερδίζουμε τις εντυπώσεις διεθνώς και αποσπούμε μεγαλύτερα μερίδια από τις αγορές του εξωτερικού»

Ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ – Κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί

Ειδικό πρόγραμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δημοτικών ΚΔΑΠ…

Δημήτρης Λιγνάδης: «Θα κινηθώ νομικά αν υπάρξει σαφής πρόκληση σε βάρος μου»

Δημήτρης Λιγνάδης: «Θα κινηθώ νομικά αν υπάρξει σαφής πρόκληση σε βάρος μου»

Γλυκά Νερά: “Αντέγραψε όσα του είπα για τη ληστεία στο σπίτι μου”, λέει ο εκπαιδευτής του πιλότου

“Εγώ άκουσα αυτόν τον άνθρωπο να λέει πως έγινε η επίθεση και…