Πολλά και σημαντικά τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στην ανοιχτή συγκέντρωση των γουνοποιών για την “Κρίση που αντιμετωπίζει η Γουνοποιία” η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ( 23/1 ) το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ESPEROS PALACE.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες γουνοποιοί, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Ο. Τελιγιορίδου, Μ. Αντωνίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Α. Αγγελής, ο Ζ. Τζηκαλάγιας πρώην Βουλευτής και πολιτευτής ΝΔ Καστοριάς, ο κ. Θ. Ζυμπίδης Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για θέματα γούνας, ο κ. Π. Βάσσος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καστοριάς, ο κ. Δ. Πετρόπουλος Αντιδήμαρχος Καστοριάς, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καστοριάς, η κα. Χ. Λαπόρδα Πολιτευτής με το Ποτάμι Νομού Καστοριάς, ο Δ. Κοσμίδης Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιάτιστας , ο κ. Δ. Εμμανουηλίδης Πρόεδρος του Συνδέσμου Λιανοπωλητών έτοιμων ενδυμάτων γούνας, εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γούνας, o κ. Γ.Μαλέας Πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς, και οι κκ. Π. Ζαγάρας και Δ. Μωυσίδης εκπρόσωποι της ΝΕ Σύριζα.

 

Πολύ εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί η συζήτηση των γουνοποιών κάτω από τον καλά οργανωμένο και χωρίς προβλήματα συντονισμό της συνάντησης από τον κ. Ντίνο Μαλεγκάνο , στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΟΣ όπου το “παρών” έδωσαν πολλοί γουνοποιοί, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και οι τοπικές Αρχές, στο πλαίσιο της άτυπης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε ο ΣΕΓ. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν προήλθαν από πολλές πλευρές, με αρκετές από αυτές να είναι αρκετά εμπεριστατωμένες και καινοτόμες για την ανάπτυξη του κλάδου της γούνας, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια.

Από τις ομιλίες , κυρίως των γουνοποιών , δεν έλειψε η αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στον κλάδο, με τις προθέσεις, ωστόσο, να εστιάζονται στην διόρθωσή τους έτσι ώστε η γούνα να πάει και πάλι μπροστά, ενώ κατατέθηκαν και αρκετά στοιχεία για την κατάσταση της γουνοποιίας που επικρατεί αυτή την περίοδο τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας κ. Μανάκας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενότητας και μαζικής ενεργοποίησης του κλάδου. Αντίστοιχα χαιρέτισε την εκδήλωση και ο μητροπολίτης Καστοριάς με μήνυμα σχετικό με την ενότητα του κλάδου. Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης θα σταλουν στην Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, προκειμένου να αποτελέσουν βάση διεκδίκησης αλλά και αφετερία ευρύτερης συζήτησης για τον κλάδο και τις προοπτικές του. Αντίστοιχες εκδηλώσεις με συγκεκριμένη θεματολογία θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση του Επιστημονικου Φόρουμ από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας.

Είναι η ώρα των ευθυνών και των αποφάσεων για να αναδείξουμε τα προβλήματα και να καθορίσουμε τις κινήσεις της επόμενης ημέρας

Ντίνος Σαλαγιάννης: Τι θα έπρεπε ένας Σύνδεσμος να είναι

Από τις ομιλίες που ξεχώρισαν κατά την Σαββατιάτικη ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών ήταν αυτή του κ. Ντίνου Σαλαγιάννη η οποία συγκένρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων στην αίθουσα.

 

Η ομιλία του κ. Σαλαγιάννη ήταν η εξής:

 

Θέλω όλοι σας να σκεφτείτε αυτό το ερώτημα, τι θα έπρεπε ένας Σύνδεσμος  να είναι;

Εγώ Πιστεύω ότι ένας Σύνδεσμος θα πρέπει να είναι εργαλείο για την άσκηση lobbying, το συντονισμό προσπαθειών, ένα σημείο για ενημέρωση, την οικοδόμηση σχέσεων και  τέλος ένα εργαλείο για να ανοίγει πόρτες για νέες ευκαιρίες.
Τι δεν πρέπει ένας Σύνδεσμος να είναι;

Δεν θα πρέπει να είναι ένα μέσο προσωπικού κέρδους και κοινωνικής προβολής. Δεν θα πρέπει να εμποδίζει το εμπόριο και την ανάπτυξη του. Ένας επαγγελματικός φορέας πρέπει να προασπίζει τα συμφέροντα όλων και όχι ενός ατόμου.
Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓ ήθελα να γίνει αυτή η εκδήλωση για πολλούς λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι ο κάθε γουναράς πρέπει να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις που επηρεάζουν το κλάδο μας
Ο δεύτερος είναι για να δώσει σε όλους μια ευκαιρία να μιλήσουν για τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις  ανεξάρτητα από το εάν είναι μέλος ή όχι σε κάποιο Σύνδεσμο,

Οι Σύνδεσμοι εκπροσωπούν πρέπει να ακούν και αυτός είναι ο τρίτος λόγος

Η εκδήλωση αυτή είναι μια ευκαιρία για να δηλώσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα ζητήματα που επηρεάζουν το κλάδο και προτάσεις για την επίλυση τους.
Σήμερα ζητήσαμε να δείξουμε τη διάθεση μας και την αποφασιστικότητα μας για να παλέψουμε και να επιβιώσουμε.

Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς,  χρειαζόμαστε και τους άλλους φορείς, Περιφέρεια, Υπουργεία, κλπ να βοηθήσουν για να μην πεθάνει ο κλάδος.

Το μεγαλύτερο ζήτημα στην ελληνική γούνα είναι ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική, δεν υπάρχει προγραμματισμός και καμία βελτίωση.
Ποιος στον κλάδο μας έχει ένα business plan (επιχειρηματικό σχέδιο);

Ποιος έχει ένα mission statement (δήλωση αποστολής);

Ποιος εδώ επενδύει σε Research and Development (έρευνα και την ανάπτυξη);

Στους ανθρώπινους πόρους στο ανθρώπινο δυναμικό;

Πώς περιμένετε να σας ακολουθήσει οποιοσδήποτε στην  οικογένειά σας ή την επιχείρηση σας, όταν εσείς καν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο στόχος!

Πρέπει να καταρρίψουμε πολλούς από τους μύθους που ξέρουμε για την ελληνική γούνα.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΌΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΣΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ
Ο τελικός καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι η Ελλάδα παράγει γούνα
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει ξεφύγει και εμείς ακόμη λέμε πως η ράχη/κοιλιά είναι μόδα.
Η ΓΟΥΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ
Ο τρόπος που πουλάει όλος ο κόσμος έχει αλλάξει, εμείς ακόμη μοιράζουμε παλτά και περιμένουμε fax κάθε βράδυ.
Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε στην ποιότητα κατασκευής, στο σχεδιασμό και στο marketing.

Κάθε ένας από εμάς πρέπει να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση του. Δεν μπορούμε όμως να το πετύχουμε εάν δεν αναγνωρίσουμε ότι υπολειπόμαστε του ανταγωνισμού και ο μόνος τρόπος για να καλύψουμε τη διαφορά και να τους ξεπεράσουμε είναι να αλλάξουμε.

Ο καθένας από εμάς πρέπει να αντιληφθεί ότι για να επιβιώσεις, θα πρέπει να εξελιχτείς, εάν δεν εξελιχτείς ο κόσμος δεν θα σε περιμένει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπω στον κλάδο γούνας είναι ότι μας λείπει η ταυτότητα, το όραμα και οι αξίες.
Για να τα αλλάξουμε αυτά νομίζω ότι όλοι πρέπει να εκπαιδευτούμε και να είμαστε  ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΣΕΓ έχει καταφέρει να ανοίξει  της πόρτες σε εκδηλώσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και σας υπόσχομαι πως θα το επεκτείνουμε και θα το εντείνουμε.
Τέλος προτείνω τα ακόλουθα:

Να κάνουμε κινήσεις που θα ενισχύσουν την Ελληνική Γουνοποιία.

Να προωθήσουμε το brand name της ελληνικής γούνας..
Η δουλειά μας έχει αλλάξει και θα  συνεχίσει να αλλάζει.

Για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και να αντέξουμε χρειαζόμαστε να κινητοποιηθούμε,

Να αλλάξουμε εμείς!!!

Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα !

Ευχαριστήριο του ΣΕΓ στους συμμετέχοντες της Ημερίδας

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών θέλει να ευχαριστήσει τους επισήμους, τους εκπροσώπους φορέων και όλους τους γουνοποιούς που συμμετείχαν στην ανοιχτή γενική συνέλευση, στο ανοιχτό γενικό κάλεσμα για το μέλλον του κλάδου.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα και τον κ. Ντίνο Μαλεγκάνο που συντόνισε με επιτυχία την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή και ουσιαστική συζήτηση αποτελούν την απαρχή μόνο ανάλογων κινητοποιήσεων για το μέλλον του κλάδου.

 

Στην κρίσιμη αυτή φάση, η συμμετοχή όλων στέλνει ένα μήνυμα ενότητας, αποφασιστικότητας και ελπίδας. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών έλαβε και λαμβάνει υπόψη το μήνυμα αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Σε ημερίδα στο ΤΕΙ, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς

Σε ημερίδα στο ΤΕΙ, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ: ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ: ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πιστοποίηση για το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων γουνοποιών

Σε τρία θεματικά αντικείμενα κατάρτισης

Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως

Επετειακή εκδήλωση μνήμης για την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της θεοφυλάκτου πόλεως,…

Τα αποτελέσματα των  αγώνων των τμημάτων του Α.Σ Καστοριάς

Τα αποτελέσματα των  αγώνων των τμημάτων του Α.Σ Καστοριάς

Ο Πάνος Κεπαπτσόγλου για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Ο Πάνος Κεπαπτσόγλου για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…