Η μητρότητα μοιάζει με ένα δώρο της φύσης στα θηλυκά πλάσματα, με τον τοκετό να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του δώρου αυτού. Για αυτό το λόγο, η γυναίκα που γεννάει, εκτός από την ιατρική παρακολούθηση, έχει ανάγκη από αγάπη, ενθάρρυνση, σεβασμό. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις παραδοσιακές κοινωνίες των γιαγιάδων μας, οι γυναίκες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος ήταν αυτές που συμπαραστέκονταν και περιποιούνταν την επίτοκο. Σήμερα, που ο συγκεκριμένος ρόλος δεν ενσαρκώνεται πια από κανέναν, η Βοηθός Μητρότητας Τοκετού αναλαμβάνει να καλύψει αυτό το κενό. Μπορεί να κρατάει το χέρι της γυναίκας που γεννάει, να τη χαϊδεύει, να τη βοηθάει με την κίνηση και την αναπνοή, να την ενθαρρύνει ότι όλα θα πάνε καλά ή απλά να βρίσκεται διακριτικά και σιωπηλά στο πλάι της.

Φιλοσοφία και πράξη της Βοηθού Μητρότητας Τοκετού


• Η Βοηθός μητρότητας αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη της μητέρας για όλη της τη ζωή. Δίνοντας πληροφορίες και απαντώντας στις ερωτήσεις τους, βοηθάει τη γυναίκα και το σύντροφό της να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν ένα «πλάνο τοκετού» που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Συχνά το ζευγάρι θέλει να ζήσει μαζί αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Η Βοηθός Μητρότητας θα προστατέψει την ιδιωτικότητά τους και θα ενθαρρύνει το σύντροφο να συμμετέχει στον τοκετό, στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμεί.
• Η Βοηθός Μητρότητας παραμένει στο πλάι της γυναίκας όσο κι αν διαρκέσει ο τοκετός, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας καθώς και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου. Δε σταματάει να παρέχει στη γυναίκα συναισθηματική και σωματική ανακούφιση ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της.
• Διευκολύνει τη γυναίκα να αντλήσει πληροφόρηση για την πορεία του τοκετού της αλλά και για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, ώστε αυτή και ο σύντροφός της να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων βάσει επιστημονικών ερευνών/ δεδομένων. Επίσης, ενθαρρύνει την επίτοκο να εκφράσει τη γνώμη της, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ αυτής, του συντρόφου της και του ιατρικού προσωπικού.
• Η Βοηθός Μητρότητας φροντίζει στο να διατηρηθεί ζωντανή κάθε πολύτιμη ανάμνηση από τις τρυφερές στιγμές του τοκετού. Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο που θα γεννήσει κάθε γυναίκα, η θύμηση της πρώτης επαφής με το νεογέννητο μωρό της θα τη γεμίζει πάντα με συγκίνηση.
• Η Βοηθός Μητρότητας δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και δε συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη.

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα αποτελεί την ευκαιρία να ακουστούν δυνατά φωνές από ολόκληρο τον πλανήτη σε θέματα που αφορούν την προώθηση του φυσικού τοκετού και τη βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας. Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα (International Week for Respecting Childbirth – IWRC) πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τον Μάιο.

Το θέμα της Διεθνούς Εβδομάδας αλλάζει κάθε χρόνο και, ανάλογα με αυτό, προτείνονται ιδέες και στόχοι δράσης. Στη συνέχεια, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες αναλαμβάνουν την σταδιακή υλοποίηση των δράσεων, αξιοποιώντας το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συλλογικά και βρίσκεται διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: αφίσες, φάκελοι αρχείων, φυλλάδια, κλπ. Ανάλογα με τον χρόνο και τον βαθμό δέσμευσης των ατόμων και των ομάδων που ασχολούνται, μπορούν να οργανωθούν μια σειρά από δραστηριότητες, με σχετικά μεγάλο εύρος: εκθέσεις, συναντήσεις, συνέδρια, κλπ

Η Διεθνής Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2004, από την «Alliance française pour l’accouchement respecté» (AFAR), μια γαλλική, μη κερδοσκοπική κοινότητα, χωρίς δεσμεύσεις σε φιλοσοφικές, ιατρικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαδρομές σκέψης. Από το 2011, τον συντονισμό της Διεθνούς Εβδομάδας για τον Σεβασμό στη Γέννα έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανισμών για τον Τοκετό (European Network of Childbirth Associations -ENCA).

Η Ανοιχτή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα, στην Ελλάδα

Το ENCA Hellas οργάνωσε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2011 την «Ανοιχτή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα» 


Άτομα, ομάδες και φορείς που ασχολούνται με τον φυσικό τοκετό, την περιγεννητική φροντίδα, την προώθηση του θηλασμού, την υποστήριξη της εγκύου, την ενδυνάμωση της νέας μητέρας, του ζευγαριού, της οικογένειας, προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες και τη γνώση τους, διοργανώνουν ανοιχτές και δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις. Έτσι, αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους να προτείνουν λύσεις που θα απελευθερώσουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα από πρακτικές εγκλωβισμού, να φωτίσουν φυσικές διαδρομές και δυνατές σχέσεις καρδιάς.

Αγνή Μελλίδου: Κατά την διάρκεια όλης της  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ 16-22/5/2016 θα παρέχω δωρεάν υπηρεσίες Βοηθού Μητρότητας σε λεχώνες κατόπιν ραντεβού : 6947-496068 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συνελήφθη 54χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν Ένταλμα Σύλληψης και τρείς καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθη 54χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν Ένταλμα Σύλληψης και τρείς…

Επανέρχεται η Μαρία Αντωνίου με νέα Ερώτηση για το Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς

Επανέρχεται η Μαρία Αντωνίου με νέα Ερώτηση για το Αστυνομικό Μέγαρο Καστοριάς

ΔΕΥΑΚ: Ασφαλές το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων μικροβιολογικών αναλύσεων του μηνός ΙΟΥΝΙΟΥ έτους…

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Σχέδιο για να μπουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Σχέδιο για να μπουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας στο…

ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμο

  ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά…

Η επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού. Εκατοντάδες επισκέπτες τώρα στο πανηγύρι! (Φωτογραφίες)

Η επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης του Άργους Ορεστικού. Εκατοντάδες επισκέπτες τώρα στο…

Καστοριά: Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης βάρους 9 κιλών και 160 γραμμαρίων

Καστοριά: Συνελήφθησαν  2 αλλοδαποί για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης βάρους  9 κιλών και…

Επιστολή 36 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, με την συνυπογραφή της Μαρίας Αντωνίου

Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, 36…