“Καστοριά, ευρωπαϊκή πόλη να ζεις και να επισκεφτείς”

Τη Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 παρουσιάστηκε, συζητήθηκε και εγκρίθηκε προς υποβολή στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας από το Δημοτικό Συμβούλιο το Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ) για την πόλη της Καστοριάς.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

Ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή για την ανάδειξη της πόλης της Καστοριάς μέσα από την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, με κορωνίδα το ΕΣΣΒΑΑ, από το οποίο αναμένεται η χρηματοδότηση δράσεων με συνολικό προϋπολογισμό 15.000.000,00€, ως μοχλού της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης «Ξεκινήσαμε με μια μεθοδευμένη δημόσια διαβούλευση, την οποία την συνέθεσαν όλα τα στοιχεία της δημοκρατίας. Το τελικό σχέδιο συστάθηκε έπειτα από τη συμμετοχή όλων των φορέων, αλλά και με ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις. Από τώρα και έπειτα θα αναλαμβάνονται οι προσκλήσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα έργα».

Οι τρεις άξονες προτεραιότητας του σχεδίου είναι οι εξής:

Άξονας 1. Ανάδειξη, Αξιοποίηση και Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος, Πολιτιστικού Αποθέματος,

Άξονας 2. Ενίσχυση της Κοινωνικής και Οικονομικής Συνοχής – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,

Άξονας 3. Βελτίωση Αστικής Λειτουργικότητας – Ορθολογική Χρήση Φυσικών Πόρων.

Η εκπόνηση του Επιχειρησιακού Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την Καστοριά βασίστηκε σε μια συμμετοχική – διαλογική διαδικασία σχεδιασμού, και διαμορφώθηκε μια στρατηγική με όραμα την «Καστοριά, ευρωπαϊκή πόλη να ζεις και να επισκεφτείς». Όπου στο μεν «να ζεις» εμπεριέχεται το «να δημιουργείς» και «να επιχειρείς», στο δε «να επισκεφτείς» περιέχεται το τρίπτυχο «να μείνεις» (φιλοξενία), «να κάνεις-δεις πράγματα» (περιβάλλον – πολιτισμός) και «να πάρεις πράγματα» (προώθηση τοπικών προϊόντων).

Το προτεινόμενο σχέδιο αν και χωροθετείται σε συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης, συμβάλει σε συνέργεια με τις λοιπές ολοκληρωμένες δράσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος, της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης στην Βιώσιμη Ανάπτυξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

 

Ο Δήμος Καστοριάς θα επιδιώξει μέσω του ΕΣΣΒΑΑ την ανασυγκρότηση της περιοχής αυτής με δράσεις που θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην βελτίωση των όρων της τοπικής αγοράς εργασίας, στην κοινωνική αναζωογόνηση και στην απάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, στην περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση, στην δημιουργία των αναγκαίων υποδομών και στην πολεοδομική οργάνωση της Καστοριάς.

Ουσιαστικά, θα πραγματοποιηθούν διάφορες παρεμβάσεις, οι οποίες θα δώσουν νέα μορφή στην πόλη και παράλληλα θα την καταστήσουν περισσότερο βιώσιμη.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί το Επιχειρησιακό Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Καστοριάς, θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους συνεργάτες του  «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του Δήμου και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού. Στο σημείο αυτό  να σημειώσω ότι είμαστε ο μόνος Δήμος, ο οποίος χωρίς καμία  δαπάνη, αλλά μόνο με τα στελέχη του Δήμου, σχημάτισε το πρόγραμμα. Δουλέψανε οι αντιδήμαρχοι, οι φορείς, το επιμελητήριο, ο  εμπορικός σύλλογος, το ΤΕΙ έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια καστοριανή αντίληψη για το πώς θέλουμε την πόλη μας στο μέλλον».

Όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός του έργου πλησιάζει τα 15 εκ. ευρώ, και ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις υλοποίησής του. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας διεκπεραίωσης των έργων καθώς όλα εξαρτώνται από τη Διαχειριστική Αρχή «Τα οφέλη είναι πάρα πολλά», δήλωσε ο κ. Αγγελής «Τίθενται οι βάσεις ώστε να έχουμε μια πόλη, η οποία θα συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης  ευρωπαϊκής πόλης».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί, πως ορισμένες μελέτες έχουν ήδη  ολοκληρωθεί «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες μελέτες, οι οποίες συνθέτουν το όραμα των κατακτήσεων του Δήμου Καστοριάς. Τα πάντα έχουν μια συνέχεια. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο Δήμος, δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος ή οι Αντιδήμαρχοι. Ο Δήμος αποτελεί μια οντότητα, από τον έσχατο –σε αρμοδιότητες υπάλληλο- μέχρι και το Δήμαρχο. Όλοι είμαστε ένα. Κατά συνέπεια, ο Δήμος Καστοριάς εργάζεται ως ένα σύνολο, πρέπει να γίνει κατανοητή αυτή η κατάσταση, ως μια αντίληψη την οποία απαιτούν οι καιροί. Αποτελεί και προσωπική μου άποψη, ότι θα πρέπει να σμικρύνουμε το “εγώ” και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με το “εμείς”, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ακόμα δυστυχώς», κατέληξε ο κ. Αγγελής.

ΠαρουσίασηΤελικούΕΣΣΒΑΑ_27072017_cr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

42,4 εκατ. ευρώ για την Αναγκαστική Απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων Φλώρινας

42,4 εκατ. ευρώ για την Αναγκαστική Απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων Φλώρινας

Βολιώτης ντελιβεράς για τον νεκρό πελάτη του: «Είπα στη γυναίκα μου να φτιάχνει ένα πιάτο φαγητό παραπάνω»

Table of Contents Hide Βολιώτης ντελιβεράς: Τι είπε αρχικάΒολιώτης ντελιβεράς: Όσα ανέφερε…

Σκληρές οι συνθήκες διαβίωσης των πτηνών στη λίμνη της Καστοριάς

Οι πολικές θερμοκρασίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η Π.Ε. Καστοριάς, έχουν…

Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (11/02) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων (11/02) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τι ώρα θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καστοριάς;

Τι ώρα θα πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε.…

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν δύο άτομα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνάντηση της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Εορδαίας με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη

Συνάντηση της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργων Εορδαίας με τον Περιφερειάρχη Θ.…