Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά με την ευκαιρία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων.

Μια εκδήλωση που ήταν ένας ακόμη κρίκος σε μια αλυσίδα ζωής που έχει αρχίσει να φτιάχνει με επιτυχία ο ΑΣ Καστοριάς, καθώς έγινε μια ενδιαφέρουσα όσο και απλή και κατανοητή παρουσίαση για τις νεοπλασματικές ασθένειες και τον μυελό των οστών από την  υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Sussex στο καρκίνο του μαστού, Αγγελίνα Δίτσιου.

Η Αγγελίνα Δίτσιου μίλησε στους παίκτες εξηγώντας με απλά λόγια και εν συντομία πόσο σημαντικό είναι να γίνει κάποιος δότης μυελού οστών, αλλά και πόσο εύκολο είναι πια, μακριά από την εικόνα ή την ιδέα που πολλοί έχουμε για τη συγκεκριμένη κίνηση. Ο πρώτος σημαντικός κρίκος είχε μπει με τους αθλητές και το προπονητικό επιτελείο του ΑΣ Καστοριάς, καθώς όλοι έγιναν εθελοντές δότες Μυελού των Οστών. Η παρουσίαση στις έξι φιναλίστ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων έγινε με τη συνεργασία της ΕΟΚ και το ΚΕΔΜΟΠ σε μια προσπάθεια που στόχο έχει να «αγγίξει» όλη την Ελλάδα.

«Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή και μακριά από πρακτικές που πολλοί μπορεί να έχουν στο μυαλό τους», είναι από τα πράγματα που ξεκαθαρίζει η Δίτσιου, μιλώντας με ευγένεια και πολύ απλά: «Η παρακέντηση δεν είναι απαραίτητη. Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση για να γίνει κάποιος εθελοντής είναι μόνο η λήψη σιέλου. Και μπορεί κάποιος να το κάνει ακόμη και μόνος του στο σπίτι, με τη βοήθεια ενός κιτ που θα ζητήσει να του στείλουν. Από εκεί και πέρα αν και εφόσον κάποια στιγμή παρουσιαστεί κάποιος ασθενής που με τον οποίο είναι συμβατός ο δότης, τότε και μόνο θα κληθεί για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία έχει αλλάξει πολύ και είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με αυτή που φαντάζεται ο πολύς κόσμος».

Είναι κάτι που το κατάλαβαν πολύ καλά στην πόλη της Καστοριάς με τις παρουσιάσεις από την Αγγελίνα Δίτσιου, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στην πόλη: «Υπάρχουν οι ήρωες της μυθολογίας, των κόμικς, για εμάς εδώ ήρωας υπό μία έννοια είναι και ο Δημήτρης Διαμαντίδης με όσα έχει πετύχει, αλλά ήρωες είναι για μένα και όλοι οι παίκτες του ΑΣ Καστοριάς με την ενέργειά τους να γίνουν εθελοντές δότες, γιατί θα σώσουν ζωές».

Οι αριθμοί παίζουν πάντα ρόλο σε μια έρευνα και βρίσκουν τη θέση τους και αυτή τη φορά. Το πρώτο είναι πως «δότες μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα άτομα από 18-50 χρόνων και μάλιστα ακόμη κι αυτοί που έχουν χαμηλό αιματοκρίτη και δεν μπορούν να δώσουν αίμα για παράδειγμα», όπως τονίζει η Δίτσιου. Ίσως όμως το πιο σοκαριστικό είναι αυτό το 0,03 που βρίσκεται στις σημειώσεις της: «Είναι ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα. Είμαστε στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας. Για μένα έτσι κι αλλιώς το ερώτημα δεν είναι «γιατί να γίνει κάποιος δότης». Το ερώτημα για μένα είναι γιατί να ΜΗΝ γίνει. Δεν νομίζω πως μπορεί να συγκριθεί με κάτι η χαρά που μπορεί να νιώσει κάποιος στην προοπτική να σώσει έναν άνθρωπο. Στην κυριολεξία να τον σώσει. Τη χαρά όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα ακούσει πως μπορεί να σώσει μια ζωή. Τι μπορεί να σε χαροποιήσει περισσότερο από αυτό;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Άμεση σύλληψη 2 ημεδαπών σε περιοχή της Φλώρινας για κλοπές, που είχαν διαπράξει νωρίτερα σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας

Άμεση σύλληψη 2 ημεδαπών σε περιοχή της Φλώρινας για κλοπές, που είχαν…

Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020

Από το τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής της Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ότι…

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καστοριάς. Απεβίωσε ο Νικόλαος Αντωνόπουλος, ετών 48

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καστοριάς. Απεβίωσε ο Νικόλαος Αντωνόπουλος, ετών 48

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης για το αιολικό στο Μπούρινο

Ομόφωνα αρνητική ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης για το αιολικό πάρκο στο Μπούρινο στην περιοχή Ντρισινίκος.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία  Καστοριάς για την πρόληψη πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία  Καστοριάς για την πρόληψη πυρκαγιών

8 ύπουλες παθήσεις: Πώς να τις προλάβετε με τη διατροφή

8 ύπουλες παθήσεις: Πώς να τις προλάβετε με τη διατροφή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Άργος Ορεστικό η εκδήλωση- εκστρατεία για την πρόληψη του Καρκίνου του μαστού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Άργος Ορεστικό η εκδήλωση- εκστρατεία για την…