Διεξήχθησαν από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου 2016 Εργαστήρια φυσικών υλικών και Διεθνές Συνέδριο στους Ψαράδες και στο Λαιμό στις Πρέσπες. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εικαστικής Πορείας 2015-16 που έχει ως θεματική: Οι Ροές των Πραγματικοτήτων/Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης. Την Εικαστική Πορεία συντονίζει ο Γιάννης Ζιώγας, ζωγράφος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ).

Πραγματοποιήθηκαν τρία εργαστήρια:

Εργαστήρι δόμησης με φυσικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές (εκπαιδευτές: Κώστα Κοντομάνος, Μαγδαληνή Σίγα, Αγγέλα Γεωργαντά, Σταύρος Κωτσιρέλος)

Εργαστήρι σχεδιασμού και κατασκευής επίπλου και χρηστικού αντικειμένου με συνδυασμό ανακυκλωμένων, φυσικών και βιομηχανικών υλικών (εκπαιδευτής Φίλππος Καλαμάρας)

Εργαστήριο κατασκευής ελαφρού ξύλινου υπόστεγου συνδυάζοντας προκατασκευασμένα -βιομηχανικά στοιχεία με φυσικά στοιχεία.(εκπαιδευτής Ιάκωβος Ρήγος)

Πραγματοποιήθηκε επίσης το Διεθνές Συνέδριο: Τοποθεσίες στα Όρια, Σχηματίζοντας μια αίσθηση του τόπου σε απομονωμένες περιοχές (7 έως 8 Ιουλίου) με συμμετέχοντες επιστήμονες και καλλιτέχνες από Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Υλοποιήθηκαν κατασκευές (φούρνος για κεραμικά, έπιπλα εξωτερικού χώρου με την τεχνική tadelakt, υπόστεγα, κιγκλιδώματα από κέδρους, έπιπλα εσωτερικού χώρου, θερμαινόμενο καθιστικό) που παρέμειναν στο χώρο του Σταθμού του ΤΕΕΤ και είναι προς χρήση και από τους κατοίκους των Πρεσπών.

Τα Εργαστήρια και τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΕΤ αλλά και άλλων Σχολών, καλλιτέχνες, κάτοικοι της περιοχής των Πρεσπών και συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο αναπτύχθηκε μια πρότυπη καλλιτεχνική διαδικασία που εκπαίδευσε ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα, δημιούργησε υποδομές στην περιοχή, και ενεργοποίησε την τοπική οικονομία επί μία βδομάδα. Ταυτόχρονα συνδέθηκε το ΤΕΕΤ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με την τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη εθνική και διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περεταίρω ανάπτυξη αυτής της διαδικασίας σε πολλά επίπεδα (ακαδημαϊκά, πολιτιστικού τουρισμού, έρευνας τεχνολογίας, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας)

Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, του Δήμου Πρεσπών, δωρητών (θέλουν να κρατηθεί η ανωνυμία τους) που χορήγησαν πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και κατοίκων της περιοχής που προσέφεραν εθελοντική εργασία..

Πορεία 2015-16  Το εσωτερικό του Σταθμού του ΤΕΕΤ φώτο Γιάννης Ζιώγας Πορεία 2015-16  Το στέγαστρο φώτο Γιάννης Ζιώγας Πορεία 2015-16 Ο φούρνος για τα κεραμικά  β φώτο Γιάννης Ζιώγας Πορεία 2015-16 Το καθιστικό εξωτερικού χώρου (λεπτομέρεια) φώτο Γιάννης Ζιώγας Πορεία 2015-16 Το καθιστικό εξωτερικού χώρου φώτο Γιάννης Ζιώγας Πορεία 2015-16 το κιγκλίδωμα του Σταθμού του ΤΕΕΤ φώτο Γιάννης Ζιώγας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Φλώρινα: Συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.