Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Έπους του Σαράντα πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Επταχώρι της Π.Ε. Καστοριάς

Τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας, που έγραψαν με το αίμα τους, οι ήρωες του Έπους του Σαράντα στα χώματα της Δυτικής Μακεδονίας, έχει εντάξει η Περιφερειακή Αρχή στο βασικό αναπτυξιακό της προγραμματισμό.

Σειρά εκδηλώσεων έχουν σχεδιαστεί για την ανάδειξη   των ηρωικών τόπων της Περιφέρειας μας, με επίκεντρο το Έπος του ΄40  και το Στρατηγείο  του αγώνα, που ήταν το Επταχώρι Καστοριάς.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, στο χωριό Επταχώρι του Δήμου Νεστορίου, όπου εκεί ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Το πρωί  τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

Στη συνέχεια, στις προτομές των έξι ηρώων αγωνιστών του ’40 (Κωνσταντίνος Δαβάκης, Δημήτριος Μισύρης, Αλέξανδρος Διάκος, Ελευθέριος Ντάσκας και οι Επταχωρίτες Σωτήριος Μήλιος, Ιωάννης Δήμου), που βρίσκονται στον πλαϊνό χώρο της εκκλησίας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Οι παρευρισκόμενοι, στην συνέχεια μετέβησαν  στην πλατεία «Δαβάκη», όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως Αρχηγείο (Σταθμός Διοίκησης του Αποσπάσματος Πίνδου). Επίσης, επισκέφτηκαν το «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», για να δουν την έκθεση παλιών φωτογραφιών του χωριού, μεταξύ των οποίων και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του στην περιοχή Επταχωρίου.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής  είναι,  να καθιερωθούν και να   πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Επταχώρι της Π.Ε Καστοριάς. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης  « Η Ιστορία της χώρας στο Έπος του Σαράντα , γράφτηκε και  στις κορυφές των Βουνών καθώς  και στα χώματα  της Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελεί για όλους μας  χρέος, να μιλάμε και να διδάσκουμε  στους νέους μας, την τοπική Ιστορία μας.

Ας μην τους στερούμε την γνώση για τα γεγονότα που έγιναν και σημάδεψαν την Πατρίδα μας»

You May Also Like

Επιχείρηση διάσωσης αρκούδας που έπεσε θύμα τροχαίου στην Κοζάνη

Η αρκούδα υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, τα οποία απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΒΑΚ έδωσαν οι πολίτες των Γρεβενών μέσα από τη φετινή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

    Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΒΑΚ έδωσαν οι πολίτες των Γρεβενών μέσα…

Πλήρης στήριξη του Υπουργού Ν. Τόσκα και του νέου Αρχηγού Σ. Τερζούδη,στις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, για τη Σχολή Πυροσβεστών και τα θέματα Πολιτικής Προστασίας

Πλήρης στήριξη του Υπουργού Ν. Τόσκα και του νέου Αρχηγού Σ. Τερζούδη,στις…

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Διεκδικεί νέα επικράτηση η Ν.Δ. σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο με την ίδια «συνταγή»

Στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου στους νυν περιφερειάρχες – Προβληματίζει το «αντάρτικο» του Γ. Αμανατίδη

Κίνητρα για εμπόρους και αγρότες ώστε να συμμετάσχουν στην 32η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Κοίλων

Σε δεκαπέντε ημέρες ανοίγει τις πύλες του η 32η «Έμπορο-Βιοτεχνική & Γεωργική…

Πρόσκληση στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας

Προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο νέος Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής…