Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους ήρωες του Έπους του Σαράντα πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Επταχώρι της Π.Ε. Καστοριάς

Τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας μας, που έγραψαν με το αίμα τους, οι ήρωες του Έπους του Σαράντα στα χώματα της Δυτικής Μακεδονίας, έχει εντάξει η Περιφερειακή Αρχή στο βασικό αναπτυξιακό της προγραμματισμό.

Σειρά εκδηλώσεων έχουν σχεδιαστεί για την ανάδειξη   των ηρωικών τόπων της Περιφέρειας μας, με επίκεντρο το Έπος του ΄40  και το Στρατηγείο  του αγώνα, που ήταν το Επταχώρι Καστοριάς.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις έγιναν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, στο χωριό Επταχώρι του Δήμου Νεστορίου, όπου εκεί ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο της Πίνδου υπό τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

Το πρωί  τελέστηκε Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Τοπικής Κοινότητας Επταχωρίου.

Στη συνέχεια, στις προτομές των έξι ηρώων αγωνιστών του ’40 (Κωνσταντίνος Δαβάκης, Δημήτριος Μισύρης, Αλέξανδρος Διάκος, Ελευθέριος Ντάσκας και οι Επταχωρίτες Σωτήριος Μήλιος, Ιωάννης Δήμου), που βρίσκονται στον πλαϊνό χώρο της εκκλησίας, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Οι παρευρισκόμενοι, στην συνέχεια μετέβησαν  στην πλατεία «Δαβάκη», όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως Αρχηγείο (Σταθμός Διοίκησης του Αποσπάσματος Πίνδου). Επίσης, επισκέφτηκαν το «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», για να δουν την έκθεση παλιών φωτογραφιών του χωριού, μεταξύ των οποίων και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του στην περιοχή Επταχωρίου.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής  είναι,  να καθιερωθούν και να   πραγματοποιούνται κάθε χρόνο εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Επταχώρι της Π.Ε Καστοριάς. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης  « Η Ιστορία της χώρας στο Έπος του Σαράντα , γράφτηκε και  στις κορυφές των Βουνών καθώς  και στα χώματα  της Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελεί για όλους μας  χρέος, να μιλάμε και να διδάσκουμε  στους νέους μας, την τοπική Ιστορία μας.

Ας μην τους στερούμε την γνώση για τα γεγονότα που έγιναν και σημάδεψαν την Πατρίδα μας»

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

«Πρέσπες 2022»: Με αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη, Φραγκούλη, Ρεμπούτσικα, Σελεμίδου, Πάολα και Βιτάλη οι φετινές εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων «Πρέσπες 2022» παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης…

Γιώργος Κασαπίδης: Φωτίζεται η Γέφυρα Ρυμνίου, αναβαθμίζεται η περιοχή

Ο συμβατικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 368.218,00 € (με Φ.Π.Α.) και…

Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση δικαστηρίου στη Φλώρινα

Σύλληψη 34χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε απόφαση δικαστηρίου στη Φλώρινα

Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού στη Φλώρινα, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν Ένταλμα Σύλληψης και καταδικαστική απόφαση

Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού στη Φλώρινα, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν  Ένταλμα Σύλληψης…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους μικρούς μας φίλους για να φροντίσουμε οι μελλοντικοί μας φίλοι- οδηγοί να είναι εξοικειωμένοι με τον κ. Κοκ😃

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας