Εκπρόσωποι του έργου ECOWASTE4FOOD συμμετείχαν σε crossvisit επίσκεψη στην Αγγλία

 

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (stakeholders) από τη Δυτική Μακεδονία του έργου ECOWASTE4FOOD, που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, συμμετείχαν σε cross-visit επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Επαρχία του Ντέβον, μεταξύ 18 και 20 Απριλίου 2018.

 

Ο στόχος της οργανωμένης αυτής επίσκεψης ήταν η παρουσίαση από τοπικούς φορείς (stakeholders) σχετικούς με το αντικείμενο του έργου, σε εκπροσώπους επιλεγμένων φορέων και επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες περιοχές του έργου ECOWASTE4FOOD, καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων. Από τη Δυτική Μακεδονία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Οργάνωσης Παραγωγών (Α.Σ.Ο.Π.) Βελβεντού «ΔΗΜΗΤΡΑ» και της Μ.Κ.Ο ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Η επίσκεψη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κατά τη διάρκεια της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες πρακτικές και οικολογικές καινοτομίες για τη μείωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων τροφίμων καθώς και των περισσευμάτων από την παραγωγική διαδικασία των τροφίμων, και να αξιολογήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς των πρακτικών αυτών στις δικές τους παραγωγικές διαδικασίες.

 

Η επίσκεψη ξεκίνησε την 18η Απριλίου (1η ημέρα επίσκεψης) στο κτίριο της περιφέρειας του Ντέβον, στο Έξετερ, όπου μετά την υποδοχή των επισκεπτών από τους εκπροσώπους της περιφέρειας του Ντέβον, παρουσιάστηκε η πρωτοποριακή τεχνολογία μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων Winnow και η σημαντική συνεισφορά στη μείωση των τροφίμων που πετιούνται σε μεγάλες αλυσίδες που διαχειρίζονται τρόφιμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθησε η επίσκεψη στη ζυθοποιία New Lion Brewery, μια μικρή τοπική ζυθοποιία που παράγει ευρεία γκάμα από μπύρες συμπεριλαμβανομένου και ενός τύπου μπύρας που χρησιμοποιεί ψωμί που περισσεύει από αρτοποιεία.

 

Η 2η μέρα επίσκεψης (19 Απριλίου) περιλάμβανε επισκέψεις σε επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες με οικολογικές καινοτομίες στο Ντέβον. Αναλυτικότερα, περιλάμβανε τις εξής επισκέψεις:

  • 1η επίσκεψη: στην πρωτοβουλία Food in Community σε φάρμα στο Dartington όπου παρουσιάστηκε ο τρόπος συλλογής τροφίμων και ειδικά βιολογικών τροφίμων και η διάθεση τους σε κοινωνικές δομές που βοηθάνε ανθρώπους σε ανάγκη.
  • 2η επίσκεψη: στην εταιρία Grocycle, η οποία είναι μια μικρής κλίμακας αγροτική πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί κατάλοιπα από την παρασκευή καφέ για την καλλιέργεια μανιταριών ενώ διαθέτει στους καταναλωτές και έτοιμα κουτιά καλλιέργειας μανιταριών.
  • 3η επίσκεψη: στην πρωτοβουλία Food in Community για τη συμμετοχή των επισκεπτών σε ένα εργαστήριο ζύμωσης (fermenting) με στόχο την αξιοποίηση περισσευούμενων λαχανικών και φρούτων και τη δημιουργία προϊόντων με μεγάλη διάρκεια ζωής.
  • 4η επίσκεψη: στην επιχείρηση Riverford και ειδικότερα στο εστιατόριο τους Riverford Field Kitchen όπου μαγειρεύονται τα περισσευούμενα βιολογικά λαχανικά και φρούτα που δεν πωλούνται μέσω του δικτύου πωλήσεων της επιχείρησης.

 

Η 3η και τελευταία ημέρα (20 Απριλίου) περιλάμβανε την παρουσίαση των οικολογικών καινοτομιών Refresh Animal Feed και Olio. Η πρώτη καινοτομία αναφέρεται σε μια εφαρμογή η οποία αξιολογεί τη δυνατότητα αξιοποίησης των περισσευούμενων τροφίμων και των απορριμμάτων τροφίμων ανάλογα με τον τομέα και την χρήση των τροφίμων και προτείνει πιθανές λύσεις. Η δεύτερη καινοτομία είναι μια εφαρμογή που συνδέει επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και πολίτες σε γειτονιές ώστε τα τρόφιμα που περισσεύουν να μην πετιούνται αλλά να μοιράζονται στους πολίτες. H τελευταία ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στην πρωτοβουλία The Real Junk Food Project στο Plymouth, η οποία επικεντρώνεται στην αξιοποίηση περισσευούμενων τροφίμων σε μέρη στα οποία προσφέρονται σε πολίτες με αντίτιμο ένα ποσό που αποφασίζει να πληρώνει ο πολίτης.

 

Με αυτήν την επίσκεψη, έκλεισε ο κύκλος των Cross-Visit επισκέψεων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας/Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε περιοχές του έργου καθώς και ένα σημαντικό μέρος της 1ης φάσης του έργου ECOWASTE4FOOD σχετικά με την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχουσών περιφερειών.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ECOWASTE4FOOD μπορούν να βρεθούν στο https://www.interregeurope.eu/ecowaste4food/.

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας | Jean Monnet Chair στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη | Ενημερωτική Εκδήλωση

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…