Με όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει πλέον η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα -και όχι μόνο- για τους νέους που δεν διαθέτουν κεφάλαιο και σταθερό (ασφαλές) εισόδημα

Ολοένα και πιο δύσκολη γίνεται η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για τους νέους, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν πολύ υψηλές απολαβές από την εργασία τους -και αποτελούν την πλειοψηφία- ή σημαντική βοήθεια από τις οικογένειές τους.

Αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στη 10ετή οικονομική κρίση που σάρωσε σαν λίβας την ελληνική οικονομία, ωστόσο, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, όπως καταδεικνύει άρθρο-μελέτη του οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Gonzalo Paz-Pardo υπό τον τίτλο «Οι νεότερες γενιές και το χαμένο όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού».

Μείωση της ιδιοκατοίκησης σε νεότερα νοικοκυριά

Καθώς η εξέλιξη των ποσοστών ιδιοκατοίκησης είναι στενά συνυφασμένη με τις αγορές εργασίας, τις αγορές κατοικίας και τις οικονομικές συνθήκες, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ τονίζει ότι ο σχεδιασμός των κανονισμών της αγοράς εργασίας, των δημοσιονομικών πολιτικών και του μακροπροληπτικού πλαισίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό αντίκτυπό τους στα νεαρά νοικοκυριά που προσπαθούν να ανέβουν στη σκάλα της στέγασης.

Η μείωση της ιδιοκατοίκησης μεταξύ των νεότερων νοικοκυριών διαπιστώνεται σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες, όχι από επιλογή αλλά λόγω των αλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον.

Η αύξηση των ανισοτήτων του εισοδήματος από την εργασία και η αβεβαιότητα αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτής της τάσης. Πολλά νεότερα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές τιμές κατοικιών και χαμηλά και επισφαλή εισοδήματα δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να κάνουν μια τόσο μεγάλη, μη ρευστοποιήσιμη επένδυση, και ως αποτέλεσμα συσσωρεύουν λιγότερο πλούτο.

Η ιδιοκτησία κατοικίας είναι ένα συχνό θέμα πολιτικής συζήτησης, όπως τονίζει ο Paz – Prado, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη συσσώρευση πλούτου των περισσότερων νοικοκυριών. Η στέγαση παίζει ρόλο σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

«Ο αποκλεισμός των νέων από τις στεγαστικές αγορές μπορεί να στρεβλώσει τις αποφάσεις γάμου και τεκνοποίησης και τα ποσοστά ιδιοκτησίας σπιτιού σχετίζονται άμεσα με τη δύναμη των τοπικών κοινοτήτων, το κοινωνικό κεφάλαιο», αναφέρει ο οικονομολόγος της ΕΚΤ.

ΠΗΓΗ:https://www.imerisia.gr/

You May Also Like

Γεωργαντάς: Επιτακτική η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης

Γεωργαντάς: Επιτακτική η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης

Το Κριαρίτσι αλλάζει βίαια

Eνα ακόμη μαγευτικό μέρος της Χαλκιδικής παραδίδεται αλματωδώς στη δίνη της εκμετάλλευσης.

ΟΑΕΔ: Προκήρυξη 728 θέσεων πλήρους απασχόλησης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων Δημόσια…

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο

Απ’ τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου αλλά και ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης

Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες

Το ψυχρότερο σημείο της Ελλάδας με τις πολικές θερμοκρασίες

ΕΟΦ: Ανακαλείται σιρόπι για τον βήχα

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος…

Στέλιος Κούλογλου: Αναπόφευκτο το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ

«Σύμπτωμα της βαθιάς κρίσης ο Κασσελάκης», είπε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής

Κικίλιας: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα και στις πτήσεις Αυγούστου

Πανευρωπαϊκή πρωτιά κατέγραψε στις πτήσεις Αυγούστου η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της…

Το φονικό που είχε στιγματίσει την οικογένεια Πισπιρίγκου πριν από 67 χρόνια

Σύμφωνα με στοιχεία από αρχεία εφημερίδων, ο παππούς της Πισπιρίγκου είχε στραγγαλίσει τη γιαγιά…