Ελλάδα – Αλβανία: Επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγής στη Χάγη

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στη Χάγη αναφέρθηκε χθες, από τα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Ελλάδα – Αλβανία: Επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγής στη Χάγη

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στη Χάγη αναφέρθηκε χθες, από τα Τίρανα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Ειδικότερα, μετά το τέλος της συνάντησης την οποία είχε με την Αλβανή ομόλογό του Ολτα Τσάσκα, ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας». Στο πλαίσιο αυτό όμως και με έμμεση πλην σαφή αναφορά στην εξ ανατολών γείτονα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι «αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: ότι είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές». Για να προσθέσει: «Και βέβαια, είναι σημαντικό και συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η χώρα μας «στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία». Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Δένδιας, στέλνοντας νέο σαφές μήνυμα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονιά μας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος για την περιοχή μας. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, που η προσοχή στην Ουκρανία επιτρέπει σε αναθεωρητικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή μας. Νομίζω ότι μαζί πρέπει να εργαστούμε για να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας, συνεργασίας στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του αναθεωρητισμού, που πέραν της Ρωσίας στο Ουκρανικό χαρακτηρίζει και την τουρκική στάση στην ευρύτερη περιοχή, συζητήθηκε λίγο αργότερα και κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Δένδιας με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ε. Ράμα. Στα αξιοσημείωτα είναι πως με αφορμή σχετικές επισημάνσεις της Αλβανής ομολόγου του, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε θετικό σχόλιο ως προς την προοπτική κατάργησης στο μέλλον του νόμου περί εμπολέμου, πλην όμως με αφορμή επισήμανση της κ. Τσάσκα για κοινότητα Τσάμηδων, υπογράμμισε: «Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία».

You May Also Like

Μακεδονικό: Η αποχή από το δημοψήφισμα «φοβίζει» τον Ντιμιτρόφ

Έντονα είναι τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται για το ποσοστό της αποχής…

Eργασιακό νομοσχέδιο: Προς τετραήμερο με εργασία 10 ωρών

Eργασιακό νομοσχέδιο: Προς τετραήμερο με εργασία 10 ωρών

Εκλογές 2019: Πόση έκπτωση δικαιούστε σε διόδια, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα για να ψηφίσετε

Εκλογές 2019:  Πόση έκπτωση δικαιούστε σε διόδια, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα για…

Αύξηση 30% στις αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων στις εκλογές

Πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο

Απ’ τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου αλλά και ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης

Τελειώνουμε με την πανδημία σε 40 μέρες; Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη και Κιουμή για την Όμικρον

Τελειώνουμε με την πανδημία σε 40 μέρες; Οι εκτιμήσεις Σαρηγιάννη και Κιουμή…

Κορονοϊός: Κλείνει το Άγιο Όρος – Αναστέλλονται τα διαμονητήρια – Απαγορεύονται μετακινήσεις

Κορονοϊός: Κλείνει το Άγιο Όρος – Αναστέλλονται τα διαμονητήρια – Απαγορεύονται μετακινήσεις

ΠΙΣ: «Ταρίφα» έως και 200 ευρώ για έκδοση ψευδούς θετικού τεστ

Γιατροί και υγειονομικοί καταγγέλλουν πιέσεις για έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης,…