#image_title

Του Φώτη Φωτεινού

Εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σιδηροδρομική των λιμένων Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε.

Χθες ο Έλληνας υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας κ. Χρίστο Αλέξιεφ, τον Υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας κ. Νικόλα Στογιάνοφ, τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Ρόσεν Χριστόφ και τον Πρέσβη της Βουλγαρίας κ. Βαλεντίν Ποριάζοφ.

Μάλιστα, στη συνάντηση συμμετείχαν η CEO της Bulgargaz κ. Ντενίτσα Ζλάτεβα και ο CEO της Bulgartransgaz κ. Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, καθώς –όπως αναφέρθηκε– η βουλγαρική πλευρά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίησή του και λειτουργεί ήδη τροφοδοτικά για τη Βουλγαρία.

Η σημασία του έργου Sea2Sea

To κύριο αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης αποτέλεσε το έργο Sea2Sea, το οποίο παλαιότερα είχε ονομαστεί “Rail T-K-A-B-V-R Project” και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από ελληνο-βουλγαρική εταιρεία.

Συγκεκριμένα, το έργο αναφέρεται στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εικάζεται ότι το έργο, σε πλήρη διάσταση, δύναται να ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ. Εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα υλοποιηθεί από την κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία.

Η ιδιωτική συμμετοχή, στον αρχικό σχεδιασμό, υπολογίστηκε στο 40% και η ελληνοβουλγαρική στο 60%, με τους ιδιώτες να τυγχάνουν σειρά προνομίων. Σε πρώτη φάση, έμφαση θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική πλευρά πρότεινε:

-Να οριστούν νέα μέλη της Task Force άμεσα από την πλευρά των δύο κρατών,

-Να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Task Force με τη νέα σύνθεσή της εντός Νοεμβρίου, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να αποσαφηνιστούν τεχνικά ζητήματα,

-Να επικαιροποιηθεί η υφιστάμενη προμελέτη σκοπιμότητας, από πλευράς Task Force και την παρουσίαση των βασικών πορισμάτων της έως τέλος 2022,

-Να οριστικοποιηθούν τα βασικά ζητήματα και να διαμορφωθεί το σχέδιο συμφωνίας για την κοινοπραξία μέχρι το τέλος του 2022.

Τα δυο κρίσιμα έργα της ΕΡΓΟΣΕ που επηρεάζουν το εγχείρημα  

Η επιτυχία του Sea2Sea συνδέεται άμεσα με δυο έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου της ΕΡΓΟΣΕ:

Την αναβάθμιση και διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες.

Η αναβάθμιση και ο διπλασιασμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο είναι αρχικού προϋπολογισμού 1,07 δις ευρώ.

Το έργο – μεταξύ άλλων – περιλαμβάνει την κατασκευή περί τα 186 χλμ. κύριας σιδηροδρομικής γραμμής και βελτίωση – προσαρμογή των 15 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα “Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο” και 19 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα “Διδυμότειχο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα”.

Αντίστοιχα, το “γιγαντιαίο” έργο για τη νέα, πεδινή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Τοξότες (Ξάνθη), η οποία συμπεριλαμβάνει το λιμάνι της Καβάλας, ανέρχεται στα 1,69 δις ευρώ.

Η συνολική διάρκεια και των δυο έργων, κατά την εκτίμηση της ΕΡΓΟΣΕ, ανέρχεται σε 48 μήνες, ωστόσο ο ακριβής χρόνος μελέτης και κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης των έργων θα καθοριστεί κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού, με την προϋπόθεση ότι τύχουν δεσμευτικού κατασκευαστικού ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…