Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κύκλωμα έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες

Κύκλωμα νοθείας λαδιού, που δρούσε τουλάχιστον από τις αρχές του 2015, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές στους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας, συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα πέντε άνδρες και δύο γυναίκες. Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα άνδρας, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

Το κύκλωμα είχε ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους. Τα μέλη του κυκλώματος πρόσθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να μοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια το νοθευμένο λάδι τοποθετείτο σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες, με τυπωμένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου (Κρήτη, Μεσσηνία κ.ά.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το κύκλωμα έχει διακινήσει έλαια με έξι συνολικά επωνυμίες: «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops». Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ σε δείγμα ελαίου με την επωνυμία «Elias drops» διαπιστώθηκε ότι το λάδι ήταν νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «επιβλαβές για την υγεία» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

Η διανομή του νοθευμένου λαδιού γινόταν με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου, όπως: διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.), διανομή σε λιανοπωλητές οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τις 24 Νοέμβριου 2017, το κύκλωμα εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.

Επιπλέον προέκυψε ότι τα τέσσερα μέλη που διεύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους δύο εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 14.670 λίτρα ελαίου σε 2.934 μεταλλικούς περιέκτες των πέντε λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία, 4.600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή, συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος.

Τα παραπάνω (19.270 συνολικά) λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας διαπιστώθηκε ότι ήταν νοθευμένα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

You May Also Like

Ο Πενταρόφσκι παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αναφέρθηκε σε «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα

Ο Πενταρόφσκι παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών – Αναφέρθηκε σε «μακεδονική μειονότητα»…

O Tσίπρας είπε Μητσοτάκη τον Παπαδάκη και αυτός κουνήθηκε από την θέση του (vid)

Ο Αλέξης Τσίπρας μπερδεύτηκε και απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπαδάκη του είπε «Κύριε…

10 χρήσιμες απαντήσεις για την επαναλειτουργία σχολείων και τα self test

10 χρήσιμες απαντήσεις για την επαναλειτουργία σχολείων και τα self test

Συνεδρίασε για 11η φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Συνεδρίασε για 11η φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στο αιολικό των 80 MW της Siemens Gamesa στη Μαγνησία

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Καθηγητής Μικροβιολογίας: «Ο κοροναϊός στο 99% είναι μια απλή γρίπη»

Καθηγητής Μικροβιολογίας: «Ο κοροναϊός στο 99% είναι μια απλή γρίπη»

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα…..

«Χειρόφρενο» αύριο σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ αναμένονται αποφάσεις για μετρό, τραμ , ΗΣΑΠ

Πότε θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος του Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον

Περίπου  40.000 νοικοκυριά περιμένουν να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους μέσω του Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον…

Εξαιρούνται τα ελληνικά τυριά από τους αμερικανικούς δασμούς

  Εξαιρούνται τα ελληνικά τυριά από τους αμερικανικούς δασμούς

Δημόσια δήλωση του Γιάννη Τσακιρίδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του Μακεδονικού Ζητήματος: “Εγώ ο ίδιος πρώτος θα φροντίσω να ανεγερθεί στη γενέτειρά μου Καστοριά ένα τεράστιο μνημείο “ΣΤΗΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ”,

Δημόσια δήλωση του Γιάννη Τσακιρίδη σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του Μακεδονικού…