Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Γιατί η κυβέρνηση είπε «όχι» στην υποχρεωτικότητα

Τέλος στη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών έβαλε κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο σχολείο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την εξής φράση:

«Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά αποφάσισα πως αυτή δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης αυτής, ανέφερε πως ένα ποσοστό «άνω του 70% έχει εμβολιαστεί», ζητώντας τη συνδρομή και των υπόλοιπων κομμάτων για να αυξηθεί περαιτέρω. «Θα πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα σήμα ότι αυτό (σ.σ. ο μη εμβολιασμός) εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των εκπαιδευτικών», ανέφερε και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Τρεις λόγοι
Πίσω από την απόφαση να μην καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ομαλή επιστροφή στα θρανία. Ενας εκπαιδευτικός διδάσκει σε διαφορετικές τάξεις και τμήματα κατά μόνας. Οι καθηγητές αναπτύσσουν προσωπική σχέση με τα παιδιά, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες για την ψυχική υγεία, και η αντικατάσταση ενός καθηγητή με έναν άλλο και η επιστροφή του μετά το πέρας της πανδημίας στην οργανική του θέση είναι αναπόφευκτο πως θα προκαλέσει μεγάλα και πολλαπλής φύσεως προβλήματα. Με απλά λόγια, η αντικατάσταση ενός νοσοκόμου για ένα διάστημα είναι κάτι πολύ πιο εύκολο από τον δάσκαλο ή τον καθηγητή.

Ο δεύτερος λόγος που λήφθηκε η απόφαση έχει να κάνει με το ποσοστό. Οι γιατροί και εν γένει οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους εκπαιδευτικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα χρειαζόταν ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αναπλήρωσης, το οποίο εκ των πραγμάτων θα ήταν δύσκολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουμε 46.500 ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς από 155.000 στο σύνολο, ένας αριθμός πραγματικά μεγάλος, που η αναπλήρωσή του δεν είναι απλή υπόθεση. Πάντως, η απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν εμβολιαστεί αποτελεί ένα «εμπόδιο» που ίσως οδηγήσει πολλούς εξ αυτών στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τρίτος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση, σε ένα χρονικό σημείο που ούτως ή άλλως υπάρχουν εντάσεις με τον κλάδο των εκπαιδευτικών λόγω αξιολόγησης, δεν ήθελε να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα στην πλάτη της. Ο χώρος εξάλλου της εκπαίδευσης, παραδοσιακά, είναι πολύ ευαίσθητος και παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαία η πρωθυπουργική φράση πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι ενδεδειγμένη λύση «στην παρούσα συγκυρία», καθώς ο κ. Μητσοτάκης ζύγισε και το timing, το οποίο δεν είναι ιδανικό για μια τέτοια απόφαση.

 

Πηγή kathimerini.gr

You May Also Like

Ελληνοτουρκικά: Κόβει κάθε γέφυρα ο Ερντογάν

Με ολομέτωπη προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ…

Μόσχα: Νεκρός κορυφαίος ερευνητής, δημιουργός του εμβολίου Sputnik V – Βρέθηκε στραγγαλισμένος

Η ρωσική Ανακριτική Επιτροπή συνέλαβε το δράστη, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Οριστικοί πίνακες για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΟΑΕΔ

Κληρώνει τις επόμενες ημέρες η σίτιση των προσφύγων

Κληρώνει τις επόμενες ημέρες η σίτιση των προσφύγων

Βάσεις 2018: Πότε ανακοινώνονται – Εκτιμήσεις ανά πεδίο

Βάσεις 2018: Οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ ενώ έχουν περάσει…

Κυβερνητική αντεπίθεση για τις παρακολουθήσεις – Το απόγευμα η παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου Σε νέα φάση όξυνσης εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό, με…

Απίστευτη δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Βέβαιο οτι θα πάμε σε ρεύμα με δελτίο»

Έρχονται δύσκολες μέρες…

Επιλογή Σημείου Υποδοχής Οπλιτών για την 2018 Ε/ΕΣΣΟ

Επιλογή Σημείου Υποδοχής Οπλιτών για την 2018 Ε/ΕΣΣΟ