Η αναμονή του επικαιροποιημένου εμβολίου ενέχει κίνδυνο περισσότερων μολύνσεων και θανάτων

«Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε με όποιο εμβόλιο έχουμε τώρα για την προστασία των ατόμων με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και να εξετάσουμε το θέμα των επικαιροποιημένων εμβολίων από τον Σεπτέμβριο», τόνισε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για την πανδημία της COVID-19 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου είχαν προσκληθεί επικεφαλής των ομάδων αντιμετώπισης της πανδημίας πέντε χωρών της Ε.Ε., χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το κυνήγι των παραλλαγών είναι μια προβληματική προσέγγιση. «Θα περιμένουμε ένα εμβόλιο που θα καλύπτει την Ομικρον ΒΑ.5 με τον κίνδυνο η αναμονή να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους; Θα χρησιμοποιήσουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο για την Ομικρον ΒΑ.1 που ήδη δοκιμάζεται; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Το κυνήγι των παραλλαγών είναι μια προσέγγιση που έχει αρκετά ελαττώματα. Τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, παραδείγματος χάριν, ένα εμβόλιο για την Ομικρον ΒΑ.5, δεν γνωρίζουμε ποιο στέλεχος θα κυκλοφορεί», τόνισε. Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, πρέπει «να πάμε με ό,τι έχουμε», ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Να εντείνουν τώρα τις προσπάθειές τους για εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση του ευάλωτου πληθυσμού κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon, τονίζοντας ότι τα υφιστάμενα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης. Περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση στην Ε.Ε. είπε ότι παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών λόγω COVID-19, ενώ εκτίμησε ότι έως τα τέλη του μήνα η Ομικρον ΒΑ.5 θα κυριαρχεί στις περισσότερες χώρες. «Αυτό που βλέπουμε τώρα σηματοδοτεί για εμάς την έναρξη ενός νέου κύματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα και δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εχουμε δει πολλές χώρες να προετοιμάζουν καμπάνιες για εμβολιασμό του πληθυσμού για το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να γίνει τώρα αυτή η προσπάθεια γιατί τον Σεπτέμβριο οι περισσότερες χώρες είτε θα είναι στην κορύφωση του 5ου κύματος είτε θα έχουν ξεπεράσει πλέον αυτό το σημείο».

Ζωτικής σημασίας είναι η ανάπτυξη νέων εμβολίων, αλλά δύσκολο και προβληματικό το κυνήγι των παραλλαγών της COVID-19.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στη χώρα μας, προς το παρόν, η αύξηση στα κρούσματα και στις απλές νοσηλείες δεν συνοδεύεται με σημαντική αύξηση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους, γεγονός που σχετίζεται με την υβριδική ανοσία που έχει αποκτήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τις επαναλοιμώξεις (17% των διαγνώσεων σε αυτή τη φάση). Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ομικρον ΒΑ.5 έχει επεκταθεί στη χώρα μας σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%. Εως και τις αρχές της εβδομάδας, πάνω από το 60% των απλών κλινών COVID στην Αττική και στην πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου ήταν καλυμμένες.

Κάνοντας μια εκτίμηση για το μέλλον, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε «η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει. Περιμένουμε να δούμε κάποιες εποχικές διακυμάνσεις της κυκλοφορίας του ιού, που τον χειμώνα πιθανόν να είναι χειρότερη. Η υβριδική ανοσία πιθανόν να κρατήσει τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα. Προς το παρόν έχουμε την Ομικρον ΒΑ.5, αλλά με τον τρόπο που εξελίσσεται ο ιός είναι πιθανές και νέες παραλλαγές. Η κόπωση του πληθυσμού δεν επιτρέπει νέα μέτρα. Πρέπει να εστιάσουμε στο να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

Καυστικά σχόλια

Σε αλλαγές στην αποτύπωση των κρουσμάτων και των θανάτων στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση για την COVID-19 θα προχωρήσει ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην επόμενη έκθεσή του ο ΕΟΔΥ θα αναφέρει και τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων, όπως συνέβαινε έως πρόσφατα στην ημερήσια έκθεσή του. Αφορμή στάθηκαν τα καυστικά σχόλια από πολίτες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία επικεντρώθηκαν στο ότι στην πρώτη εβδομαδιαία έκθεση γίνεται αναγωγή των κρουσμάτων και των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, γεγονός που, όπως αναφέρουν, δεν μπορούσε να δώσει την απόλυτη εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας. Κατά τον ΕΟΔΥ, η απόφαση για έκδοση εβδομαδιαίας έκθεσης ελήφθη προκειμένου να παρουσιάζονται πιο ποιοτικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι εβδομαδιαίες εκθέσεις δημοσιεύουν πλέον οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο, Σουηδία κ.ά.).

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

«Αν μπορούσα να κάψω όλα τα λεφτά του θα το έκανα»: Η μεγάλη πικρία της Αθηνάς Ωνάση για τον παππού της όταν ήταν 13 χρονών

Ούτε τη δημοσιότητα ούτε τα λεφτά που πήρε από τον παππούς της…

Σάμος – Ελικόπτερο: Το χρονικό της μοιραίας υδροληψίας

Δύο νεκροί από το τετραμελές πλήρωμα του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που έπεσε κοντά…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Γυναικοκτονίες: Η κοινωνία δεν γνωρίζει το βάθος του προβλήματος

Table of Contents Hide Διάφορα στάδιαΛεκτικές επιθέσειςΤο Strong MeΠρόληψη έμφυλης βίαςΞεχωριστό αδίκημα,…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…