Τελέστηκαν το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στο Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλο, τα εγκαίνια της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης αγιογραφίας

«Το πρόσωπο της Θεοτόκου μέσα από το χρόνο». Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Θ. Ζυμπίδης, και πλήθος κόσμου, επιδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τη βυζαντινή τέχνη.

 

Ως βασικός σκοπός της εκδήλωσης τέθηκε μέσα από τη σπουδή ενός κοινού θέματος, του προσώπου της Θεοτόκου, να ξεκινήσει ένας εικαστικός διάλογος,  μεταξύ των δυο παραδόσεων, Ελλάδας και Ιταλίας. Ο διάλογος αυτός αναμένεται να αναδείξει πολλά ενδιαφέροντα σημεία επαφής και ανοίγει τον δρόμο για ποικίλες ερμηνείες των έργων των μαθητών των εργαστηριών των δυο χωρών. Επιπλέον στόχοι που έχουν τεθεί είναι η ενίσχυση και ανάδειξη των πολιτιστικών δυνατοτήτων της περιφέρειας μας, μέσα από τη συνέργεια των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας αλλά και με φορείς του εξωτερικού, καθώς επίσης η δημιουργία δεσμών με φορείς τέχνης και πολιτισμού της Φλωρεντίας, ώστε να εδραιωθεί μια σχέση ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και μακροχρόνιας συνεργασίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενότητες αποσκοπούν και επιδιώκουν την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θέτοντας ως στόχο: την ανάδειξη και προβολή του άγνωστου και ανεκμετάλλευτου βυζαντινού αρχιτεκτονικού πλούτου (πλήθος βυζαντινών και μεταβυζαντινών ναών και μοναστηριών) και των εντυπωσιακών αγιογραφιών (θαυμάσιες εικόνες και τοιχογραφίες βυζαντινής τέχνης και απαράμιλλα ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα τέμπλα).

Η έκθεση αγιογραφίας θα συνεχίσει την ταξίδι της στην πόλη της Καστοριάς, όπου θα βρεθεί για τρεις (3) ημέρες από 30.05. – 01.06.2016 στο Αρχοντικό Βέργου και θα συνδέσει την αγιογραφία ελληνικών και ιταλικών εργαστηρίων με την κιβωτό του βυζαντινού πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία, και θα ολοκληρώσει την πορεία της στην πόλη της Φλωρεντίας, με την εκεί παρουσίασή της στις 04. και 05.06.2016 στo Lugarno Guiccardini.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ανοίγει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα του προγράμματος   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Ανοίγει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα του προγράμματος   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον…

Συνάντηση του ΕΚΝΚ με τον Διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου

Συνάντηση του ΕΚΝΚ με τον Διοικητή του Μαμάτσειου Νοσοκομείου

Δήμος Γρεβενών: Με “πράσινο” αποτύπωμα και το Παλιό Δασαρχείο-“Έκλεισαν” οι προσφορές για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

  Δήμος Γρεβενών: Με “πράσινο” αποτύπωμα και το Παλιό Δασαρχείο-“Έκλεισαν” οι προσφορές…

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας εξήγγειλε στη Βουλή πως σύντομα θα φέρει σαν θέμα την ρύπανση της λίμνης

Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας εξήγγειλε στη Βουλή πως σύντομα θα φέρει σαν θέμα…

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για την Επίσκεψη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για την Επίσκεψη του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου…

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά την εμβολιαστική εκστρατεία του φθινοπώρου 2020-Έναρξη Ενεργητικής Επιτήρησης

  Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας  των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά την εμβολιαστική…

Αντικατάσταση μέρους βανών του κομβολογίου στην πόλη του Άργους Ορεστικού, την Παρασκευή 10/07/2020      

Αντικατάσταση μέρους βανών του κομβολογίου στην πόλη του Άργους Ορεστικού, την Παρασκευή…

Ο πληθυσμός της αρκούδας από 80 άτομα έφτασε στα 800(βίντεο)

Το πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι RTP έκανε ένα ρεπορτάζ στην Δυτική Μακεδονία για το είδος της καφέ αρκούδας.

Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης: «Επενδύουμε στη γνώση για να γίνει η Δυτική Μακεδονία το ενεργειακό κέντρο της χώρας και των Βαλκανίων»

Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης: «Επενδύουμε στη γνώση για να γίνει η Δυτική Μακεδονία…