Εννιά ανατριχιαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το τσιγάρο

Είναι γνωστό τοις πάσι: Το κάπνισμα σκοτώνει. Δολοφονεί αργά, αλλά δολοφονεί. Με το κάπνισμα προκαλείται καρκίνος, ή απλώς σταματάει η καρδιά… Ακόμη όμως και ο καπνιστής που θα τη “γλιτώσει”, θα αντιμετωπίσει σίγουρα άλλου είδους προβλήματα στον οργανισμό του.  Για παράδειγμα  δεν θα μπορεί να ανέβει τις σκάλες, θα έχει δύσπνοιες, δεν θα έχει καλή γεύση και όσφρηση και πολλά άλλα.

  1. Το τσιγάρο είναι γεμάτο δηλητήρια, τα οποία μπαίνουν μέσα στον οργανισμό όταν το καπνίζουμε. Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.
  2. Τα τσιγάρα περιέχουν περισσότερα από 4.000 συστατικά. Αυτά με την καύση παράγουν τουλάχιστον 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες.
  3. Το τσιγάρο καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει ευάλωτους, στις ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός καπνιστή πρέπει να εργάζεται σκληρότερα από εκείνο των μη καπνιστών, σε καθημερινή βάση. Επακόλουθο είναι επίσης ότι το αίμα των καπνιστών, περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία.
  4. Το τσιγάρο κόβει χρόνια ζωής. Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε μας στερεί 5 λεπτά από τη ζωή μας. Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τον μέσο όρο τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι συνολικά ο καπνιστής θα πεθάνει 14 χρόνια νωρίτερα.
  5. Από τη στιγμή που θα ανάψουμε ένα τσιγάρο, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, ποσότητα νικοτίνης έχει φτάσει μέσω του αίματος, στον εγκέφαλο μας. Η νικοτίνη επίσης φθάνει και στο μητρικό γάλα, άρα και στον αγνό και καθάριο οργανισμό του βρέφους. Αυτό για όσες μανούλες καπνίζουν και θηλάζουν.
  6. Και αφού μιλάμε για νικοτίνη, διαβάστε και τα εξής σοκαριστικά: Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Η επήρεια της περνά μετά από 20 λεπτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξανακαπνίσουμε. Όταν ο οργανισμός εθιστεί χρειάζεται νικοτίνη και για αυτό δεν κόβουμε εύκολα το κάπνισμα.
  7. Το τσιγάρο χαλαρώνει; Απατάστε οικτρά! Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Σε όλους ανεξαιρέτως. Οι καπνιστές νομίζουν ότι τους χαλαρώνει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η “χαλάρωση” που προσφέρει το άναμμα ενός τσιγάρου οφείλεται στο ότι καταστέλλει προσωρινά το στερητικό τους σύνδρομο για νικοτίνη…
  8. «Ένα τσιγαράκι μετά το φαγητό, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση» λένε πολλοί καπνιστές που σπεύδουν να ανάψουν τσιγάρο μόλις τελειώσουν το φαγητό του. Ισχύει όμως; Όχι φυσικά. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο οργανισμός διακόπτει τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου να ασχοληθεί με την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο, που προκαλεί ο καπνός.
  9. Πιστεύετε ότι το τσιγάρο σας αφήνει μια ευχάριστη γεύση; Ξανασκεφτείτε το. Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα ούρα, χρησιμοποιείται για να προσθέσει «γεύση» στα τσιγάρα.

iatropedia.gr

You May Also Like

Σχολικός εκφοβισμός – Bullying: Ποια είναι τα σημάδια και τι να κάνετε

Σχολικός εκφοβισμός – Bullying: Ποια είναι τα σημάδια και τι να κάνετε

Διατροφή για υγιή οστά: Τι να τρώτε & τι να αποφεύγετε

Μερικά ήδη τροφών μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών σας.

Πόσους καφέδες την ημέρα μπορούμε να πίνουμε και γιατί;

Πόση καφεΐνη περιέχει ο καφές και ποια είναι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα; 

Πώς το τρέξιμο βοηθάει στην άμεση αλλαγή του σώματός σου;

Σε πόσο χρόνο θα δεις αποτελέσματα;

Φούσκωμα στην κοιλιά: Γιατί σας συμβαίνει συχνά – Τι να φάτε για να φύγει

Φούσκωμα στην κοιλιά: Γιατί σας συμβαίνει συχνά – Τι να φάτε για…

Αυτά τα 7 γνωρίσματα χαρακτηρίζουν τα άτομα με ανώτερη ευφυΐα!

Αυτά τα 7 γνωρίσματα χαρακτηρίζουν τα άτομα με ανώτερη ευφυΐα!

Ημικρανία: Με ποιες 5 παθήσεις συνδέεται και γιατί

Ημικρανία: Με ποιες 5 παθήσεις συνδέεται και γιατί

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η μετάδοση, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η μετάδοση, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει; Τι να κάνετε εκείνη τη στιγμή

Ζαλάδα μετά το φαγητό: Γιατί συμβαίνει; Τι να κάνετε εκείνη τη στιγμή