Εξήντα πέντε κρούσματα ελονοσίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) τα 61 περιστατικά αφορούσαν ασθενείς, οι οποίοι προσβλήθηκαν από την νόσο σε χώρα του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα:

  • τα 50 από αυτά αφορούσαν μετανάστες από χώρες της Ινδικής Χερσονήσου και από χώρες της Αφρικής, μάλιστα τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.
  • Και τα 11 αφορούσαν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία

 

Ενώ καταγράφηκαν και 4 περιστατικά εγχώριας μετάδοσης:

  • ένα σε Αχαΐα,
  • ένα σε Ηλεία
  • και δύο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

 

Όπως είπαν οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα όπου δεν έγιναν εγκαίρως ψεκασμοί για να σκοτωθούν οι προνύμφες των κουνουπιών κι επίσης ο πληθυσμός φαίνεται ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια.

Ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς όπως λένε τα κρούσματα είναι περιορισμένα σε σχέση με το 2011 που οι ασθενείς με ελονοσία είχαν φτάσει τους 96.

Βέβαια το 2013 και το 2014 είχαν καταγραφεί πολύ λιγότερα κρούσματα, 25 και 38 αντίστοιχα.

Στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ελονοσίας δεν έχει  σταματήσει η αιμοδοσία αλλά γίνεται εργαστηριακός έλεγχος στους αιμοδότες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης ανεβάζει τους τόνους και ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημόσιας υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, κατηγορώντας τον για παραλείψεις που εξέθεσαν την χώρα στον κίνδυνο της ελονοσίας.

 

Υπ. Υγείας για κρούσματα ελονοσίας: Αναίτια διόγκωση υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου ζητήματος


Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας αναφορικά με το ζήτημα των κρουσμάτων ελονοσίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας.

Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για υπερβολική δημοσιότητα και αναίτια διόγκωση τις τελευταίες ημέρες ενός υπαρκτού αλλά ελεγχόμενου, όπως επισημαίνει, προβλήματος.

Το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία και διευκρινίζει ότι:
Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη  συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].

Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα, μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας
Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό,  θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή, έχει δώσει προτεραιότητα στα θέματα δημόσιας υγείας, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προχωρά εγκαίρως σε συντονισμένες ενέργειες και με αφορμή τα ζητήματα υγείας προσφύγων/μεταναστών έχει αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων υπό την επιστημονική εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ (επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμοί, συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας) και τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΕΚΕΠΥ.
«Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας» προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:
«Η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επίσκεψη Σπ. Λιβανού στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Είστε η καρδιά του συστήματος της αγροτικής οικονομίας

  Επίσκεψη Σπ. Λιβανού στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Είστε η καρδιά του συστήματος της…

“Έπεσαν” οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων στις χειμερινές εκπτώσεις

“Έπεσαν” οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων στις χειμερινές εκπτώσεις

ΟΑΕΔ: Έρχονται τρία προγράμματα με 25.500 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Έρχονται τρία προγράμματα με 25.500 θέσεις εργασίας

Μόρια: Οι πρώτες ενέργειες του Πρωθυπουργού

  Μόρια: Οι πρώτες ενέργειες του Πρωθυπουργού

Η Καλλιστώ αναζητά εθελοντές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για το πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ»

Η Καλλιστώ αναζητά εθελοντές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για το πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ»

Με παράνομη NAVTEX η Τουρκία στέλνει το “Γιουνούς” στην καρδιά του Αιγαίου

Με παράνομη NAVTEX η Τουρκία στέλνει το “Γιουνούς” στην καρδιά του Αιγαίου

Ληγμένη η φωτοβολίδα που εξερράγη στα χέρια του άτυχου Μανώλη

Η πόλη του Αγίου Νικολάου έχει βυθιστεί στο πένθος για τον χαμό του άτυχου 33χρονου

Πάτρα: 6χρονος εντοπίστηκε να περιπλανιέται μόνος τα μεσάνυχτα – Αναζητούνται οι γονείς του

Πάτρα: 6χρονος εντοπίστηκε να περιπλανιέται μόνος τα μεσάνυχτα – Αναζητούνται οι γονείς…

Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας -Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα (πίνακες)

Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας -Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα

Σύψας: Ξαναγυρνάμε στην εποχή Γουχάν- Η μετάλλαξη είναι από Κρήτη μέχρι Βόρεια Ελλάδα

Πλέον αλλάζουμε κεφάλαιο και μπαίνουμε στην εποχή των μεταλλάξεων υπό την έννοια…