Είχε σκοτώσει συνολικά 77 ανθρώπους

Νορβηγία: Δικαστήριο ξεκινά σήμερα να εξετάζει το αίτημα αποφυλάκισης του δράστη της σφαγής στο Όσλο και στο νησάκι Ούτεγια πριν από δέκα και πλέον χρόνια.
Το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, του ακροδεξιού εξτρεμιστή που καταδικάστηκε για το μακελειό στο Όσλο και στο νησάκι Ούτεγια αναμένεται να εξετάσει σήμερα νορβηγικό δικαστήριο.

Το δικαστήριο της περιφέρειας Τέλεμαρκ, το οποίο έχει έδρα τον δήμο Σέεμ, σε απόσταση περίπου 130 χλμ. νοτιοδυτικά του Όσλο, θα εξετάσει το εάν και κατά πόσον ο δράστης του μακελειού συνεχίζει να εγείρει απειλή για τη νορβηγική κοινωνία. Έχει προβλεφθεί η ακροαματική διαδικασία να διαρκέσει τρεις ημέρες· πάντως, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε μια τέταρτη.

Αρχικά προβλέπεται να κάνει τοποθέτηση ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του αιτήματός του. Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο 42χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής, ο οποίος σήμερα αυτοαποκαλείται Φιότολφ Χάνσεν, είχε πυροδοτήσει αυτοκίνητο-βόμβα στη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων στο Όσλο την 22η Ιουλίου 2011, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. Κατόπιν, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό, πήγε –πάνοπλος– στο νησάκι Ούτεγια, όπου συμμετείχαν σε κατασκήνωση μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, κι άρχισε να τα πυροβολεί εν ψυχρώ. Τα θύματά του ήταν 69, κυρίως νεαρής ηλικίας.

 

Δικαστήριο στο Όσλο τον καταδίκασε το 2012 να εκτίσει 21 χρόνια κάθειρξη, τη βαρύτερη ποινή την εποχή. Προβλεπόταν πως θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρη αποφυλάκιση έπειτα από 10 χρόνια.

Η έκτιση της ελάχιστης ποινής, της δεκαετούς κάθειρξης, ολοκληρώθηκε την 5η Ιουνίου 2021, καθώς συνυπολογίστηκαν σε αυτήν οι 445 ημέρες που πέρασε προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπράιβικ έχει εξάλλου ρήτρα «προληπτικής» παράτασης της κράτησής του, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να παραμείνει φυλακισμένος ακόμη και αφού ολοκληρώσει τα 21 χρόνια της ποινής του, εάν κριθεί πως συνεχίζει να εγείρει απειλή για την κοινωνία. Θεωρητικά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πεθάνει σε βαθιά γεράματα στη φυλακή.

Η εισαγγελία προτείνει ο δράστης του μακελειού να παραμείνει φυλακισμένος και θεωρείται πολύ πιθανό πως το δικαστήριο θα συμφωνήσει.

Το δικαστήριο στο Όσλο είχε εκτιμήσει όταν τον καταδίκαζε πως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ θα συνεχίσει να έχει την πρόθεση, καθώς και τη δυνατότητα, να διαπράξει φόνο, ή φόνους, ακόμη και αφού ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του.

ΠΗΓΗ:https://www.athensvoice.gr/

 

You May Also Like

Βορίδης: Βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις των προϊόντων μας

Βορίδης: Βάζουμε τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις των προϊόντων μας

Επίδομα 534 ευρώ: Όλες οι ημερομηνίες για τις πληρωμές μέχρι τον Οκτώβριο

Επίδομα 534 ευρώ: Όλες οι ημερομηνίες για τις πληρωμές μέχρι τον Οκτώβριο

Το Ραμαζάνι που ξεκινά σήμερα είναι το μεγάλο «στοίχημα» της ΕΛ.ΑΣ.

Το Ραμαζάνι που ξεκινά σήμερα είναι το μεγάλο «στοίχημα» της ΕΛ.ΑΣ.

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές

Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση σε όσους επιστρέφουν από διακοπές

Οι πρώτες αποφάσεις για διαγραφή χρεών στα Ταμεία

Οι πρώτες αποφάσεις για διαγραφή χρεών στα Ταμεία

Τα κρούσματα ωθούν σε επανεξέταση το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Tα κρούσματα τις τελευταίες μέρες δεν λένε να «πέσουν» με ενώ τα…

Μνήμες της υπόθεσης της Καλλιθέας ξύπνησαν στο κέντρο της Αθήνας, με γυναίκα να καταγγέλλει επίθεση από άνδρα με καυστικό υγρό

  Μνήμες από την υπόθεση με το βιτριόλι ξύπνησε επίθεση σε γυναίκα…

Σπ. Λιβανός: Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα συνειδητή επιλογή ζωής

Σπ. Λιβανός: Στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα συνειδητή επιλογή…

Η 17χρονη Αμερικανίδα με τα πιο μακριά πόδια στον κόσμο

Table of Contents Hide Η Maci Currin έβαλε το όνομά της στη…