Σε εργοστάσιο παραγωγής με έδρα την Κίνα ανιχνεύθηκε η πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας

Στην ανάκληση 61 σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση η ανάκληση αποφασίστηκε διότι σε εργοστάσιο παραγωγής με έδρα την Κίνα ανιχνεύθηκε η πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA) που θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρει τα εξής:

«Την ανάκληση των παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων του συνημμένου πίνακα, που περιέχουν την δραστική α’ ύλη VALSARTAN παραγωγής του εργοστασίου ZHEJIANG HUAHAI PHARMACEUTICAL CO.LTD Κίνας, διότι ανιχνεύτηκε η πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA) σε αυτή, πιθανός καρκινογόνος παράγοντας, μετά από εργαστηριακό έλεγχο.
Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι εταιρείες ΚΑΚ, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.
Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».

Στη χώρα μας 61 σκευάσματα (δείτε τον κατάλογο εδώ) περιέχουν βαλσαρτάνη και γι’ αυτόν το λόγο αποφασίστηκε η απόσυρσή τους από την αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα βαλσαρτάνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η επίμαχη δραστική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

in.gr

You May Also Like

Πιτυρίδα: Πώς υποχωρεί με φυσικά υλικά που έχετε στο σπίτι

Πιτυρίδα: Πώς υποχωρεί με φυσικά υλικά που έχετε στο σπίτι

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί παστέλι με μαύρη σοκολάτα (Φωτογραφία)

Γνωστής εταιρείας

Ζελατίνη: πείτε αντίο στον πόνο σε αρθρώσεις και πλάτη

Ζελατίνη: πείτε αντίο στον πόνο σε αρθρώσεις και πλάτη

Πυρετός με ή χωρίς άλλα συμπτώματα: Πότε πρέπει να προσέχετε

Πυρετός με ή χωρίς άλλα συμπτώματα: Πότε πρέπει να προσέχετε

ΚΥ Καστοριάς: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου του μαστού

Καταγράφηκε κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στην Καστοριά

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση της 22ης Αυγούστου 2023

Δωρεάν Wi-Fi στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες στο νοσοκομείο

Πόνος στο κάτω μέρος των ποδιών – Το Σύνδρομο “Τennis leg”. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο κάτω μέρος των ποδιών – Το Σύνδρομο “Τennis leg” Γράφει…

Κωσταράζι – Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου.

Κωσταράζι – Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου.