Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό ύψος του οποίου θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το περυσινό διάστημα

Παράλληλα, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνουν ή όχι το επίδομα θέρμανσης, θα έχουν έκπτωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το πετρέλαιο θέρμανσης ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου στο 1,60 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές θα το αγοράζουν στο 1,35 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι η οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης αφορά προς το παρόν μόνο τον Οκτώβριο.

Κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι όσοι φέτος χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης (εφόσον είναι δικαιούχοι), ενώ διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Επί της ουσίας, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιο επίδομα, καθώς και όσοι «πιάνουν» τα εισοδηματικά κριτήρια.Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά-1

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, τα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αυξάνονται από 14.000 ευρώ σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από 20.000 ευρώ σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα, από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμοημέρες, σε 350 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται

Το βασικό ποσό του επιδόματος καθορίζεται πλέον στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ).

Οσοι χρησιμοποιήσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης αντί ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου θα λάβουν διπλάσιο επίδομα.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το κρύο της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ., για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού, το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%. Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».

Σημειώνεται ότι, πλην των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, εξακολουθούν να ισχύουν τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Αυτά διαμορφώνονται ως εξής:

Αξία ακίνητης περιουσίας 180.000 ευρώ για τους άγαμους.

Αξία ακίνητης περιουσίας 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Αναβάθμιση της πλατφόρμας e-Παράβολο – Μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 από τις 19:00 και έως τις 21:00

Αναβάθμιση της πλατφόρμας e-Παράβολο – Μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας τη Δευτέρα 21…

Made in Greece: Το άδοξο τέλος της ελληνικής εταιρίας που έφτιαχνε το διασημότερο παντελόνι στον κόσμο

Ένα παντελόνι Made in Greece που έκανε τη διαφορά…

Θεόδωρος Κατσανέβας: Γιατί νόσησε από κορονοϊό ενώ είχε εμβολιαστεί – Ειδικοί εξηγούν

Τους λόγους για τους οποίους νόσησε από κορονοϊό ο Θεόδωρος Κατσανέβας, με…

Διευθυντής σχολείου στα Γιαννιτσά τίμησε μόνος του την 25η Μαρτίου

Διευθυντής σχολείου στα Γιαννιτσά τίμησε μόνος του την 25η Μαρτίου

Καταβολή αναδρομικών σε 12.173 συνταξιούχους

Καταβολή αναδρομικών σε 12.173 συνταξιούχους

Θανατηφόρα έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ: Νεκρός εργάτης πατέρας τριών παιδιών

Θανατηφόρα έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ: Νεκρός εργάτης πατέρας τριών παιδιών

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου «μαλ@@α» σύμφωνα με το NBC

Έξαλλος φέρεται να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό

Ντροπή! Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι επειδή δεν πήγαμε στα Ίμια

Δεν έγινε καμία εκδήλωση μνήμης στην Αθήνα, μόνο συγκέντρωση οργανώσεων με συνθήματα…

Άδωνις: «Πέρυσι θα έπρεπε να είχαμε μείωση του κατώτατου μισθού»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε όσους μιλούν για αύξηση του κατώτατου μισθού…