Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη βοήθεια παιδιών επέστρεψε στη φύση 3 αρκούδες και 1 λύκο

Επανένταξη με το βλέμμα στο μέλλον της βιοποικιλότητας

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη βοήθεια παιδιών επέστρεψε στη φύση 3 αρκούδες και 1 λύκο

Μετά από περίθαλψη 1 περίπου έτους ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέστρεψε στη φύση 3 αρκούδες και 1 λύκο, που είχαν βρεθεί ορφανά σε πολύ μικρή ηλικία.

Στην επιχείρηση επανένταξης συμμετείχαν ενεργά και 6 παιδιά ηλικίας 10-15 ετών, μεταξύ των οποίων και ένα προσφυγόπουλο, σε ένα βιωματικό σεμινάριο προστασίας της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας που τους έμεινε αξέχαστο!

Ο Γκόραν, η Χούμπα, ο Βίχαρ, τα 3 αρκουδάκια που βρέθηκαν στη Βουλγαρία, και ο Σκαρ, ο λύκος που βρέθηκε κοντά στην Πτολεμαΐδα, είχαν συμπληρώσει 10 μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Επανένταξης Άγριων Ζώων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και είχε έρθει η μεγάλη ώρα της επιστροφής τους στο φυσικό περιβάλλον.

Αφού ναρκώθηκαν για να γίνουν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, μετρήσεις, λήψη δείγματος DNA και η τοποθέτηση του κολάρου-πομπού για την παρακολούθησή τους, μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς. Τα 3 αρκουδάκια παρέλαβε η οργάνωση Four Paws Βουλγαρίας, που τα μετέφερε σε δασική τοποθεσία του Central Balkan National Park, όπου και τα απελευθέρωσε, καθώς το πρωτόκολλο ορίζει ότι οι αρκούδες πρέπει να επανεντάσσονται στον βιότοπο της χώρας προέλευσης τους.

Παρομοίως, ο Σκαρ μεταφέρθηκε με όχημα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε δασική περιοχή του Ανατολικού Βιτσίου και όταν άνοιξε η πόρτα του κλουβιού μεταφοράς έτρεξε αμέσως προς το δάσος!

Μαθαίνοντας στη νέα γενιά τη σημασία της βιοποικιλότητας

Η περίθαλψη ορφανών άγριων ζώων και η επανένταξη τους στη φύση είναι ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία προστασίας της βιοποικιλότητας, ευαισθητοποίησης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Σε μία προσπάθεια να γίνουν οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς οι κοινωνοί της ζωτικής σημασίας που έχει η βιοποικιλότητα για την ευημερία του ανθρώπου, συμμετείχαν στην επιχείρηση 6 παιδιά: η Αιμιλία, ο Αντώνης, ο Άρης, η Μαρία, ο Hasan και ο Velislav από τη Βουλγαρία. Φόρεσαν τα μπλουζάκια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και πήραν ρόλο δίπλα στους βιολόγους, τους κτηνίατρους και τους φροντιστές. Αφού τους «ανέκριναν» με τις ερωτήσεις τους, ώστε να λύσουν όλες τις απορίες τους, δήλωσαν πανέτοιμοι για την αποστολή τους! Βοήθησαν στη μεταφορά των αναισθητοποιημένων ζώων, άκουσαν με το στηθοσκόπιο την καρδιά των ζώων σε συνεργασία με τους καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νατάσα Κομνηνού και Γιώργο Καζάκο, κατέγραψαν το μέγεθος των πατουσών και πήραν δείγμα από τρίχες για λήψη DNA σε μία μοναδική εμπειρία ζωής!

Η δράση αυτή, άνοιξε την αγκαλιά της και στον Hasan Al Safoo, έναν 15χρονο πρόσφυγα από το Ιράκ που διαμένει στη Δομή Φιλοξενίας Νέας Καβάλας-Πολυκάστρου και ήρθε χάρη στο σωματείο SolidarityNow και το πρόγραμμα “Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση”, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF, αλλά και την πολύτιμη συνδρομή του διερμηνέα, Chasan Kasem. Μάλιστα δήλωσε ότι ίσως είναι και ο μόνος πρόσφυγας στην Ελλάδα που έχει δει αρκούδα από κοντά και εξέφρασε την επιθυμία μια μέρα να εργαστεί στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ!

Στην επιχείρηση παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Δρ. Διονυσία Χατζηλάκου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιούργησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι δράσεις περίθαλψης και επανένταξης άγριων ζώων υποστηρίζονται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και το Πράσινο Ταμείο.

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…