Επαναστατική μέθοδος επαναφέρει σε κατάσταση γονιμότητας γυναίκες που πάλεψαν τον καρκίνο και έχουν μπει σε κλιμακτήριο

Ελπίδα σε γυναίκες που χτυπήθηκαν από τον καρκίνο του μαστού και λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας αντιμετώπισης των επώδυνων θεραπειών δε μπόρεσαν να γίνουν μητέρες, ενώ στο μεταξύ μπήκαν σε διαδικασία εμμηνόπαυσης ή και κλιμακτηρίου, δίνει μία πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποκαλύπτει το ethnos.gr.

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Ασημακόπουλος

 

Με πρωτοβουλία του καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΑΠΘ, Διευθυντή του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής του «Διαβαλκανικού», υπευθύνου του Μαιευτικού Γυναικολογικού Τμήματος του ίδιου Νοσοκομείου, Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής και συνεργάτης της Μονάδος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Κλινικής «Γένεσις» δρ Γιώργου Πάντου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία νέα ιατρική μέθοδος που υπόσχεται πολλά για γυναίκες που είχαν χάσει κάθε ελπίδα για να γίνουν μητέρες μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Ελπίδα σε τρεις Ελληνίδες

 

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 έχουν προγραμματιστεί όχι μόνο ένα αλλά τρία χειρουργεία σε τρεις Ελληνίδες ηλικίας από 40 έως 45 ετών από τις οποίες είχε ληφθεί λαπαρικός ιστός πριν από 8, 7 και 5 χρόνια αντίστοιχα, δηλαδή, λίγο πριν υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες και τώρα θα τους επανατοποθετηθεί στην ωοθήκη προκειμένου να επανέλθει η γονιμότητα τους ώστε να μπορέσουν να μείνουν έγκυες είτε φυσιολογικά είτε με τεχνητά μέσα.

 

εγχείρηση
εγχείρηση

80 παιδιά σε όλο τον κόσμο

 

Οι χειρουργικές επεμβάσεις είχαν προγραμματιστεί πολλούς μήνες νωρίτερα αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού καθυστέρησαν και τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή η χειρουργική τεχνική σύμφωνα με την οποία έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 80 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ερχονται Νορβηγοί και Ελληνίδα βιολόγος

 

Είναι εντυπωσιακό πως για τις τρεις επεμβάσεις που θα γίνουν στο «Γένεσις» θα φτάσει εντός των ημερών από τη Νορβηγία ειδική επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τρεις γιατρούς και δύο βιολόγους εκ των οποίων η μία είναι Ελληνίδα. «Πρόκειται για κορυφαίους γιατρούς του νοσοκομείου του Όσλο Νορβηγίας που είναι νοσοκομείο αναφοράς για αυτού του είδους τις επεμβάσεις που θα γίνουν για πρώτη φορά και στην Ελλάδα δίνοντας ελπίδες σε πολλές γυναίκες», αποκάλυψε στο ethnos.gr ο δρ.Γεώργιος Πάντος και πρόσθεσε πως οι τρεις πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα θα είναι σε τρεις Ελληνίδες που λήφθηκαν δείγματα πριν από 8, 7 και 5 χρόνια.

 

γιατρός
γιατρός

Θα συνδεθούν 6 νοσοκομεία της Ελλάδας

 

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αυτές θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την ελληνική ιατρική κοινότητα καθώς έξι κορυφαία νοσοκομεία της χώρας με κορυφαίους γιατρούς και εκπαιδευόμενους θα παρακολουθήσουν live τις τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Πρόκειται για τα νοσοκομεία του Αγίου Σάββα, Μεταξά, Έλενας, Αττικό, Λάρισας και νοσοκομείο Χίου. Όλη η ιατρική κοινότητα θα συμμετέχει, ενώ θα υπάρξει παρέμβαση και χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη.

 

δρ Γεώργιος Πάντος
δρ Γεώργιος Πάντος

«Γνώση και μοναδική εμπειρία»

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι χειρουργικές επεμβάσεις θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου, ενώ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι 13:30 θα γίνει ανοικτή συζήτηση μεταξύ των γιατρών των έξι νοσοκομείων και των γιατρών που θα κάνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Την οργάνωση και καθοδήγηση του όλους εγχειρήματος έχει ο δρ Γεώργιος Πάντος ο οποίος είπε: «Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό και πολύ μεγάλο αυτό το εγχείρημα και είμαι ικανοποιημένος που ένας μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας στην Ελλάδας θα πάρει γνώση και μοναδική εμπειρία. Το επιστημονικό προσωπικό που έρχεται από τη Νορβηγία μαζί με τους δικούς μου συνεργάτες, γιατρούς και βιολόγους, έχουμε προετοιμάσει κάθε λεπτομέρεια ώστε να κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα».

Έτσι θα γίνουν πάλι γόνιμες

 

Ζητήσαμε από τον δρ Πάντο να μας επισημάνει την σπουδαιότητα της τεχνικής αυτής χωρίς  πολλούς ιατρικούς όρους έτσι ώστε να είναι κατανοητό το εγχείρημα με απλά λόγια: «Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καρκίνο του μαστού χωρίς όμως να έχουν προλάβει να γίνουν μητέρες. Πριν ξεκινήσουν τις θεραπείες με ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες λαπαροσκοπικά λαμβάνουμε το εξωτερικό στρώμα μιας ωοθήκης, το οποίο περιέχει μεγάλο αριθμό νεαρών ωαρίων και τα καταψύχουμε. Στη συνέχεια είμαστε σε αναμονή ώστε οι γυναίκες αυτές να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Όταν με το καλό ξεπεράσουν το πρόβλημα και στο μεταξύ έχουν μπει σε φάση κλιμακτηρίου ή εμμηνόπαυσης μεταμοσχεύουμε τον ωοθηκικό ιστό στην ωοθήκη προκειμένου να επανέλθει η γονιμότητα τους και να μείνουν έγκυες φυσιολογικά ή υποβοηθούμενες σε δεύτερο χρόνο».

«Δημιουργούμε τις εξελίξεις»

 

Όπως τόνισε ο δρ. Γεώργιος Πάντος στο ethnos.gr το σημαντικό είναι να δημιουργείς τις εξελίξεις και να μη μένεις απαθής στα αποτελέσματα τους: «Έχουμε κάνει πολύ δουλειά, πολύχρονες μελέτες και έχουν συμμετάσχει σε αυτά τα προγράμματα πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες. Η ελληνική ιατρική κοινότητα είναι από τις πιο ενεργές και πιο παραγωγικές σε όλο τον κόσμο. Το σημαντικό είναι να να δημιουργείς τις εξελίξεις και όχι να μένεις απαθής στα αποτελέσματα των εξελίξεων. Κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά και έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους».

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…