Με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, 36 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρουν το μείζον ζήτημα υποβάθμισης του Κοινοβουλίου από την Κυβέρνηση, που είχε θέσει από τις 14 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή αποτέλεσε η άρνηση του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας κ. Παύλου Πολάκη να απαντήσει σε ερώτησή τους για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να παραπέμψει στα πρακτικά προηγούμενης συζήτησης στη Βουλή.

Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν “έντονο προβληματισμό για τα παρατηρούμενα φαινόμενα αυθαιρεσίας και προσβολής των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους μελών της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου”.

Η επιστολή των 36 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να δηλώσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τα παρατηρούμενα φαινόμενα αυθαιρεσίας και προσβολής των κοινοβουλευτικών διαδικασιών κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου εκ μέρους μελών της κυβέρνησης με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου.

Το τελευταίο κρούσμα αφορά στην προσβλητική απάντηση (αρ. πρωτ. 36705/22-06-16) του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη σε Ερωτήσεις και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Το συγκεκριμένο θέμα έχει κατ’ επανάληψη απασχολήσει τόσο τη Βουλή των Ελλήνων, όσο και τη δημόσια ζωή γενικότερα με συχνές αναφορές στον τύπο. Ο κ. Πολάκης, κατά παράβαση του άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής, θεώρησε σκόπιμο απλώς να παραπέμψει τους αιτούντες Βουλευτές στα πρακτικά προηγούμενης συζήτησης, αποφεύγοντας να απαντήσει στο σχετικό αίτημα.

Μπορεί οι προτεραιότητες του κ. Υφυπουργού να είναι οι λεκτικές επιθέσεις στον τύπο ή οι εμπρηστικές τοποθετήσεις του σε κομματικές εκδηλώσεις. Αυτό όμως δεν τον απαλλάσσει από τη θεσμική υποχρέωση, έτσι όπως προκύπτει από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής των Ελλήνων, να αναφέρεται στο Σώμα με σεβασμό στο ρόλο και στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη απρεπέστατη συμπεριφορά δεν είναι μεμονωμένη. Αποτελεί συνέχεια μίας σειράς πρακτικών που οδηγούν καθημερινά στην θεσμική υποβάθμιση της Ελληνικής Βουλής και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η κατάχρηση στην έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το πρωτοφανές χαμηλό ποσοστό των απαντήσεων επί επίκαιρων ερωτήσεων, η παρείσφρηση σε κάθε νομοσχέδιο μεγάλου αριθμού άσχετων τροπολογιών, η αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων λίγο πριν την ψήφισή τους με την εσφαλμένη εφαρμογή της νομοτεχνικής βελτίωσης στρεβλώνουν την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τα παραπάνω φαινόμενα σας έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο μέσω και της από 14-06-2016 σχετικής επιστολής που σας απέστειλε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να έχει δοθεί κάποια απάντηση έως σήμερα και χωρίς να έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Με την παρούσα επιστολή ευελπιστούμε να επιτελέσετε τον υπερκομματικό σας ρόλο και με τις κατάλληλες συστάσεις σας να διακοπούν οι στρεβλές και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές από μέλη της Κυβέρνησης που απαξιώνουν τους θεσμούς και προσβάλλουν το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.