Η παγκόσμια στάθμη των ωκεανών δεν αυξάνει με το σταθερό ρυθμό των τριών χιλιοστών ετησίως, όπως είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες, αλλά επιταχύνεται λιγάκι κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων της τελευταίας 25ετίας δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών -πέρα από την ήδη βεβαιωμένη άνοδο των τριών χιλιοστών ετησίως- επιταχύνεται κατά περίπου 0,08 χιλιοστά κάθε χρόνο, δηλαδή σχεδόν κατά ένα χιλιοστό ανά δεκαετία.

Αν αυτή η επιτάχυνση συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνολικό ετήσιο ρυθμό ανόδου των υδάτων κατά δέκα χιλιοστά ή και παραπάνω έως το 2100.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιβ Νέρεμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), επεσήμαναν ότι «η επιτάχυνση, που οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη τήξη των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, μπορεί να διπλασιάσει το συνολικό επίπεδο ανόδου των θαλασσών έως το 2100, σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις, οι οποίες υποθέτουν ένα σταθερό ρυθμό ανόδου, σε πάνω από 60 εκατοστά συνολικά, αντί περίπου 30 εκατοστά που είχε υποτεθεί».

Αν οι ωκεανοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν με το σημερινό ρυθμό επιτάχυνσης – κάτι καθόλου σίγουρο, καθώς ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον- η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 65 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας. Μία άνοδος αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές παράκτιες πόλεις.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφενός στη διόγκωση του θαλασσινού νερού, όσο αυτό απορροφά περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα και, αφετέρου, στο λιώσιμο των πάγων που έχει ως συνέπεια μεγάλοι όγκοι πρόσθετου νερού να καταλήγουν στις θάλασσες. Έκτακτα ή περιοδικά γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων, το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια, επηρεάζουν επίσης τη στάθμη των ωκεανών.

Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε στοιχεία από το 1992 έως σήμερα, που έχουν συλλέξει πολλοί δορυφόροι επιτήρησης της Γης, μεταξύ άλλων οι TOPEX/ Poseidon, GRACE και Jason 1, 2 και 3.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

You May Also Like

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στις ελληνικές τράπεζες

Τι αλλάζει και ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης των εργαζομένων

Μαγευτικές εικόνες από τους αμμόλοφους του Άρη

Άμμος και αέρας σε έναν περίπλοκο χορό

Όταν η τηλεόραση έγινε έγχρωμη στην Ελλάδα και στον κόσμο

Από ασπρόμαυρο σε χρώμα: Η πιο ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία της σύγχρονης τηλεόρασης.

Έρχονται τα… μανιταροτσιπάκια

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν τσιπ αποτελούμενα από μύκητες

Η Google γιορτάζει τα 19α γενέθλια της με έναν τροχό της τύχης και ολοκαίνουργιο φιδάκι

Η Google γιορτάζει τα 19α γενέθλια της και κρύβει μια ευχάριστη έκπληξη…

Απίθανα τα «τρομοκρατικά» σενάρια για την κλιματική αλλαγή

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της…

Τυφλός άνδρας ανέκτησε την όρασή του μετά την πρώτη τοποθέτηση τεχνητού εμφυτεύματος κερατοειδούς χιτώνα

Η ζωής ενός τυφλού ασθενή άλλαξε για πάντα αφού έγινε ο πρώτος…

Δεν μπορούμε να κάνουμε Γη τον Αρη

Νέα μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα γεωμηχανικής παρέμβασης στον Κόκκινο Πλανήτη…

Σας έπεσε το κινητό στο νερό; Μην κάνετε αυτό που κάνουμε όλοι

Σας έπεσε το κινητό στο νερό; Μην κάνετε αυτό που κάνουμε όλοι