ΕΡΤ: Μετά από μακρύ αγώνα δικαιώθηκαν οι κάτοικοι του Δισπηλιού για το “δηλητηριασμένο” νερό (βίντεο)

Η κα Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου είπε ότι δικαιώθηκε επιτέλους ο αγώνας τους, καθώς, έπειτα από τέσσερα χρόνια συνεχούς προσπάθειας, με άπειρες δυσκολίες και κόστος υλικό και ψυχικό, το δύσκολο έργο που ανατέθηκε στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Νερού από τη λαϊκή συνέλευση της 15ης Ιουλίου 2018, απέδωσε καρπούς, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
Η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ήταν καταδικαστική για στελέχη της ΔΕΥΑΚ, για τους χειρισμούς που αφορούσαν το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου- 13 Ιουλίου 2018, είπε ο κ. Θωμάς Θώμου.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2018, όταν στις αρχές Ιουνίου, εμφανίστηκαν στον τοπικό τύπο οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο νερό που έφτανε στο Δισπηλιό –μέσα από γεώτρηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς (ΔΕΥΑΚ)– είχε εντοπιστεί τετραχλωροαιθάνιο.

Η είδηση είχε προκαλέσει τότε ανησυχία στους κατοίκους του Δισπηλιού και της γύρω περιοχής, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2018, η ΔΕΥΑΚ να βγάλει ανακοίνωση, στην οποία υποστήριζε ότι με αφορμή φήμες περί ακαταλληλότητας του νερού ύδρευσης του Δισπηλιού, είχαν γίνει όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι που αφορούσαν την ποιότητά του και ότι το νερό, σύμφωνα με τις τελευταίες αναλύσεις, ήταν πόσιμο.

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από εκείνην την ανακοίνωση και στις 13 Ιουλίου 2018 η ΔΕΥΑΚ επανήλθε με νέα ενημέρωση. Σε αυτήν υποστήριζε ότι τελικά το νερό του Δισπηλιού ήταν ακατάλληλο.

Η επικινδυνότητα της ουσίας που τελικά ανιχνεύθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της υδροδότησης για περίπου δύο εβδομάδες, διάστημα για το οποίο οι κάτοικοι κάλυπταν τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένα νερά και σήμερα έχουν τοποθετήσει όλοι φίλτρα άνθρακα στις βρύσες τους, με δικά τους έξοδα, ενώ επισημαίνουν ότι το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι καταστροφικό και για τις περιουσίες τους, καθώς δεν μπορούν να νοικιάσουν ή να πουλήσουν τα σπίτια τους, σε μία περιοχή όπου το νερό είναι δηλητηριασμένο.

 

ertnews.gr

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Ἐπίσκεψη Μητροπολίτου Καστορίας στό Χιονάτο, τόν Μεσόβραχο καί τήν Καλή Βρύση

Ἔγινε δέηση στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθυνε λόγο πνευματικό στούς Ἐνορίτες, καί τόν προσεφώνησε ὁ κ. Κεκίρογλου.

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…