Φόβοι για αυξήσεις σε ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης – Στο τραπέζι μέτρα συγκράτησης των τιμών

Ανησυχία επικρατεί για τις αυξήσεις που ήδη καταγράφονται σε βασικά προϊόντα αλλά και για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ήδη, η αύξηση έως και 30% που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο στις σχετικές πρώτες ύλες, φέρνει και αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, αλλά και βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής όπως το γάλα. 

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat στις 20 Αυγούστου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις 25 – 30%. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και οι επακόλουθες αυξήσεις», δήλωσε επαγγελματίας αρτοποιός στο Open, εκτιμώντας πως η τιμή του ψωμιού θα ανέβει κατά 0,15 – 0, 20 ευρώ.

Παράλληλα καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα ενώ μεγάλος φόβος επικρατεί για φημολογούμενη εκτίναξη στα τιμολόγια ρεύματος που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο +50%.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το ρεύμα οφείλονται στο άλμα που καταγράφεται στις τιμές της χονδρικής αγοράς ολόκληρης της Ευρώπης και στους εξής 3 λόγους:

  • Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα
  • Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει παραπάνω
  • Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία  (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατόρας).

Σε περίπτωση που οι αυξήσεις αποτυπωθούν στη λιανική, θα πρόκειται για τιμές ρεκόρ που θα φτάνουν ακόμα και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Η αύξηση στο ρεύμα αναμένεται να αυξήσει την τιμή και άλλων προϊόντων.

Η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας τονίζει ότι το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων, ενώ η μετακύλιση του στους καταναλωτές είναι θέμα χρόνου.

Στο τραπέζι μέτρα κυβερνητικά μέτρα συγκράτησης των τιμών

Ανάχωμα έναντι του πιθανολογούμενου κύματος ακρίβειας, αναζητά το κυβερνητικό επιτελείο. Το ενδεχόμενο των κατακόρυφων ανατιμήσεων σε τιμές βασικών προϊόντων και κόστους ρεύματος, σχολιάστηκε ενδελεχώς στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν ήταν στην ατζέντα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός έκανε λόγο για αυξήσεις που φτάνουν το 45% στις ζωοτροφές.

Από την πλευρά του,  ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε πως ενδεχομένως το επόμενο διάστημα ο καφές να φτάσει στα πέντε από τα δύο ευρώ που είναι η μέση τιμή του σήμερα.

Η κυβέρνηση λοιπόν αναζητά τρόπους να ανακόψει την ανοδική πορεία στις τιμές που πιθανολογείται, προς το παρόν, πως θα χτυπήσει και τη χώρα, βάζοντας στο τραπέζι μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο» για να προστατέψει κυρίως τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού που θα είναι και οι πρώτες που θα πληγούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει τις παρεμβάσεις που μπορεί για όσο κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών».  «Προφανώς και η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του, οι συνήθειές του, το πώς θα ανταποκριθεί στις συνθήκες τον Σεπτέμβριο που είναι εκκίνηση μιας καινούργιας χρονιάς είναι ψηλά στην ατζέντα μας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις πληροφορίες για αύξηση της τιμής του καφέ και του ψωμιού ο κ. Οικονόμου είπε: «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μια παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. Μην έχετε αμφιβολία ότι αν υπάρξουν πεδία ή τομείς που η κυβέρνηση στο πλαίσιο παρεμβάσεων που δεν θα νοθεύσουν τη λειτουργία της αγοράς μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει.»

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει για όλο το φάσμα από σήμερα και για όσο κρατήσει αυτή η τάση που διαφαίνεται αλλαγής των τιμών είναι να υπάρχει μέσω αντισταθμιστικών πολιτικών το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και στη ζωή των ανθρώπων».

Ανησυχία, όχι πανικός για τον πληθωρισμό λέει η ΕΚΤ

Η εκτίναξη κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών λόγω της απότομης αύξησης των ναύλων στα μεγάλα λιμάνια έχει αυξήσει τις τιμές σε ΗΠΑ και ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός πιέζει την παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος της Bundesbank (J. Weidmann) τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός πως ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Αναγνώρισε επίσης, ως πιθανές αιτίες για την αύξηση του πληθωρισμού τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών. Πρόσθεσε πως αν ενισχυθούν οι μισθοί, τότε η αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να μην είναι προσωρινή.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (Γ. Στουρνάρας) επισήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες.

ΠΗΓΗ:https://www.imerisia.gr/

You May Also Like

Self test : Πρεμιέρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς ένα θετικό τεστ μπορεί να οδηγήσει σε υποχρεωτική υπερωρία

Table of Contents Hide Self test : Πρεμιέρα σε ιδιωτικό και δημόσιο…

Κορωνοϊός: Ο Μπάιντεν εξετάζει επέκταση τέταρτης δόσης σε όλους τους ενήλικες

Ο δρ. Φάουτσι σθεναρά υπέρ της διεύρυνσης και στους κάτω των 50…

Άδεια γονέων λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό -Τι ισχύει

Άδεια γονέων λόγω νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό -Τι ισχύει

Αγρότες: Ξεκίνησαν τα τρακτέρ για την Αθήνα

Πώς θα φτάσουν στο κέντρο της πόλης την Τρίτη

Πόση άδεια δικαιούνται οι αιρετοί που είναι υπάλληλοι στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα

Πόση άδεια δικαιούνται οι αιρετοί που είναι υπάλληλοι στο δημόσιο ή τον…

Λυδία Κονιόρδου: Αποπειράθηκαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών

Λυδία Κονιόρδου: Αποπειράθηκαν να με βιάσουν όταν ήμουν 15 ετών

Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της μητέρας του; Το εύρημα την Πιερία που γεννά συζητήσεις

Mια σπουδαία ανακάλυψη στον Κορινό Πιερίας

Click away: Πελάτες δοκιμάζουν παπούτσια στο πεζοδρόμιο – Γεωργιάδης: Μη παραβιάζετε τα μέτρα θα ξανά κλείσουμε

Table of Contents Hide Click away: Πελάτες δοκιμάζουν παπούτσια στο πεζοδρόμιο –…

Στον εισαγγελέα ο δολοφόνος του 19χρονου Άλκη – Αποδοκιμασίες κατά τη μεταγωγή του

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί ο 23χρονος συλληφθέντας…

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Στα ίδια περίπου περυσινά επίπεδα, με οριακά ανοδικές τάσεις, εκτιμάται πως θα…