Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου και Καλλιόπης Βέττα για την στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας

Ερώτηση κατέθεσαν η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Παράταση στήριξης των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας».

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση του Covid – 19 και τους περιορισμούς που έχει επιφέρει στις εμπορικές συναλλαγές, έχουν οδηγήσει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον κλάδο της γουνοποιίας σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Η πλειονότητα των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας βρίσκεται υπό καθεστώς αναστολής εργασίας και  είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης τους, παρατείνοντας έστω το μόνο μέτρο στήριξης, την καταβολή του ανεπαρκούς επιδόματος αναστολής εργασίας των 534 ευρώ μέχρι και το Φθινόπωρο, όπως εισηγούνται οι φορείς του κλάδου.

 Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 Οικονομικών

Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: Παράταση στήριξης των εργαζομένων στον κλάδο της γουνοποιίας  

Ο κλάδος της γουνοποιίας είναι ένας σημαντικός παραγωγικός κλάδος στη Δυτική Μακεδονία κι ένας από τους πλέον εξωστρεφείς και εξαγωγικούς παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Καστοριάς και της Σιάτιστας της Π.Ε. Κοζάνης να απασχολείται σε αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται συνολικά 1240 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 982 είναι ατομικές και οι 258 είναι εταιρίες. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 2023.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, τα τελευταία χρόνια οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις κατάφεραν έστω με δυσκολίες να σταθούν όρθιες, όμως η υγειονομική κρίση δημιούργησε πλέον συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και την αδυναμία συμμετοχής στις παγκόσμιες εκθέσεις, για την προβολή και προώθηση του προϊόντος, υπήρξε ραγδαία μείωση των πωλήσεων και τεράστια πτώση των εξαγωγών με τεράστια οικονομική ζημιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καστοριάς το 2019 οι εξαγωγές σε έτοιμα γουναρικά ήταν αξίας 108 εκ. ευρώ ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μόλις 800 χιλ. ευρώ.

Η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας οδήγησε πληθώρα γουνοποιητικών επιχειρήσεων στην υπολειτουργία τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία από αυτές οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο καθεστώς αναστολής εργασίας και κινδυνεύουν στη συνέχεια με απόλυση.

Επειδή, η ελληνική γουνοποιία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή και τα τελευταία χρόνια βιώνει δύσκολες καταστάσεις λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας COVID – 19,

Επειδή, είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να αποδειχθούν ανθεκτικές,

Επειδή, είναι αναγκαία η υποστήριξη της απασχόλησης καθώς η ανεργία αγγίζει στην περιοχή ποσοστά του 55% και η μη στήριξη των εργαζομένων από την πολιτεία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη έκρηξη της ανεργίας με οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες,

Επειδή η χρονική εξέλιξη της πανδημίας δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια από κανέναν και χρειάζεται ετοιμότητα για την επόμενη μέρα

 

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Με δεδομένο ότι το μόνο μέτρο της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους είναι το ανεπαρκές επίδομα αναστολής εργασίας των 534 ευρώ, προτίθεστε, έστω, να παρατείνετε τις διατάξεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας των γουνεργατών, ώστε να καλυφθούν πέραν του Μαρτίου και μέχρι τουλάχιστον το Φθινόπωρο, όπως εισηγούνται οι φορείς του κλάδου; 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Βέττα Καλλιόπη

You May Also Like

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Από τη Χίο στην Καστοριά. Εννέα χρόνια μετά οι τρεις φίλοι ξανά μαζί σήμερα”

Ζήσης Τζηκαλάγιας: “Από τη Χίο στην Καστοριά. Εννέα χρόνια μετά οι τρεις…

Δράση για την λήψη δείγματος αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Καστοριάς

Η δράση έλαβε χώρα στα πλαίσια της 3ης Πανελλήνιας Εθελοντικής Δράσης Δωρεάς Μυελού Οστών: «Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Υπογραφή σύμβασης μελέτης για το νέο Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 3,75 εκ. ευρώ.

Τιμητική Πλακέτα σε δύο Διευθυντές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που Συνταξιοδοτήθηκαν.

Τιμητική Πλακέτα στον Διευθυντή Ανάπτυξης Χαράλαμπο Φωτιάδη και στον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Στυλιανό Κοτσάκο

Πρόσκληση στην τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των  Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Προέδρων και Μελών των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων Καστοριάς

Την ορκωμοσία θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Καλλίνικος

2η παράδοση υλικού στο ΕΚΑΒ  από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

2η παράδοση υλικού στο ΕΚΑΒ  από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Παρεμβάσεις για την προστασία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Τοιχίου από εισροή ομβρίων.

Πραγματοποιήθηκαν σωστικές επεμβάσεις κατασκευής υγρομονώσεων από τη ΔΕΥΑ Καστοριάς