Ερώτηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για το διπλό υγειονομικό χτύπημα των εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου

Ερώτηση κατέθεσε στη Bουλή η Ολυμπία Τελιγιορίδου για τη δυνατότητα θεσμικής και οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών μαύρου χοίρου. Οι εκτροφείς της μοναδικής αυτόχθονης φυλής μαύρου χοίρου αρχικά επηρεάστηκαν από την εμφάνιση της αφρικανικής πανώλης, γεγονός που τους οδήγησε σε νέες συνθήκες εκτροφής με μεγάλο οικονομικό κόστος. Στη δυσμενή αυτή συγκυρία ήρθε να προστεθεί και η πανδημία του Covid-19 που πρόσθεσε νέα οικονομικά βάρη, ως απόρροια της μειωμένης κατανάλωσης, λόγω του περιορισμού στην εστίαση και της ανεπαρκούς τουριστικής κίνησης. Η διπλή αυτή υγειονομική κρίση έμεινε χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση από την κυβέρνηση που οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της.

Ακολουθεί η ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

Θέμα: «Διπλό υγειονομικό χτύπημα των εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου»   

Η εκτροφή του μαύρου χοίρου είναι η μοναδική εκτροφή αυτόχθονης φυλής χοίρου στη χώρα μας, η παρουσία της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η εκτροφή γίνεται σε ορεινές δασώδεις περιοχές καθώς ο μαύρος χοίρος εκτρέφεται κυρίως από καρπούς βελανιδιάς με ελεύθερη βόσκηση, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή διατροφική αξία του παραγόμενου κρέατος.

Εδώ και ένα χρόνο οι εκτροφείς μαύρου χοίρου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όσον αφορά την βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

Τα μέτρα προφύλαξης για την αφρικανική πανώλη πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid -19 ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους να προβούν σε λήψη μέτρων ασφαλείας, τα οποία τήρησαν με συνέπεια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αλλαγή των συνθηκών εκτροφής που από ελεύθερης βόσκησης μετατράπηκε σε εκτροφή σταβλισμένων ζώων.

Η αλλαγή του συστήματος εκτροφής αύξησε το κόστος παραγωγής όσον αφορά τις απαιτούμενες νέες εγκαταστάσεις καθώς και τη συλλογή και μεταφορά της τροφή από δασώδεις περιοχές.

Η αναστολή της βόσκησης και ο ενσταβλισμός των ζώων δημιούργησε στους κτηνοτρόφους μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν στη συνέχεια προβλήματα που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού.

Η μείωση της ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και της ανεπαρκούς τουριστικής κίνησης επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων.

Επειδή η λήψη έκτακτων μέτρων για την αφρικανική πανώλη άλλαξε τον τρόπο εκτροφής με μεγάλο κόστος που επωμίστηκαν οι εκτροφείς

Επειδή λόγω του Covid – 19 υπήρξε μείωση ζήτησης του παραγόμενου κρέατος το οποίο έχει υψηλή τιμή

Επειδή η οικονομική καταστροφή των εκτροφέων μαύρου χοίρου είναι προ των πυλών εάν δεν υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Σκοπεύει έστω και τώρα να ενισχύσει τους εκτροφείς μαύρου χοίρου θεσμικά και οικονομικά με βάση τα αναγκαία επιβαλλόμενα υγειονομικά δεδομένα λόγω της αφρικανικής πανώλης;

2. Τι προτίθεται να κάνει για να στηρίξει τους εκτροφείς μαύρου χοίρου από την μείωση ζήτησης κρέατος λόγω της πανδημίας;

You May Also Like

Ἐπίσκεψη Μητροπολίτου Καστορίας στό Χιονάτο, τόν Μεσόβραχο καί τήν Καλή Βρύση

Ἔγινε δέηση στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθυνε λόγο πνευματικό στούς Ἐνορίτες, καί τόν προσεφώνησε ὁ κ. Κεκίρογλου.

Το βιβλίο του κ. Ζήση Παναγιώτου με τον τίτλο “Τα παιδιά της θυελλώδους δεκαετίας 1940 – 1950”. (Βιβλιοπαρουσίαση).

Προσφάτως, κατά τον μήνα Ιούνιο, εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα καλαίσθητο, καλογραμμένο και…

«Ανάληψη υπηρεσίας των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς

  Ο ναός της Αγίας Παρασκευής {έτ. 1899} στη συνοικία Ντολτσό Καστοριάς