Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τι την προκαλεί και πώς μπορούμε να τη φροντίσουμε

Η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν αποτελεί πάθηση που ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει. Είναι συνήθως σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης. Μπορεί να μην έχετε καν εντοπίσει πως έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα μέχρι να αντιδράσετε άσημα σε ένα καλλυντικό προϊόν όπως σαπούνι, ενυδατική κρέμα ή μέικαπ.

Οι παθήσεις που δημιουργούν ευαίσθητη επιδερμίδα σπάνια αποδεικνύονται σοβαρές. Μπορείτε συνήθως να την ελέγξετε με λίγες απλές αλλαγές στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας σας.

Τι προκαλεί την ευαίσθητη επιδερμίδα

Ξηρότητα

Συμβαίνει όταν η επιδερμίδα χάνει νερό και λιπαρότητα. Τα βασικά συμπτώματα είναι φαγούρα, ξεφλούδισμα, νιφάδες, ραγίσματα, ακόμα και αιμορραγία. Μπορείτε να την αντιμετωπίσετε δίνοντας ξανά υγρασία στην περιοχή. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας δύο με τρεις φορές την ημέρα θα βοηθήσει.

Έκζεμα

Το έκζεμα επηρεάζει την ικανότητα της επιδερμίδας σας να σας προστατεύσει από εξωτερικούς παράγοντες, όπως μικρόβια και χημικές ουσίες. Μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως στα σαπούνια και στα αφρόλουτρα.

Ο κνησμός, η ξηρότητα του δέρματος, η ερυθρότητα, η φλεγμονή και η απολέπιση του δέρματος αποτελούν τα βασικά συμπτώματα του εκζέματος. Συνήθως αντιμετωπίζεται με απλά φάρμακα και κρέμες που περιέχουν υδροκορτιζόνη, βιταμίνες Α, D και Ε, σε ήπιες περιπτώσεις αντιισταμινικά, για την καταπολέμηση των αλλεργικών αντιδράσεων. Σε βαρύτερες περιπτώσεις δίνονται αντιβιοτικά και κορτικοστεροειδή, ακόμα και στεροειδή.

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Πρόκειται για ένα κόκκινο εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα και αναπτύσσεται όταν το προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας καταστρέφεται από κάτι που αγγίζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εξάνθημα θα αναπτυχθεί στην περιοχή που ήρθε σε επαφή με το ερέθισμα. Η δερματίτιδα εξ’ επαφής συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μην ξύσετε την περιοχή γιατί θα το επιδεινώσετε. Το σημαντικό είναι να εντοπίσετε τι ήταν αυτό που δημιούργησε την αντίδραση ώστε να το αποφεύγετε στο μέλλον.

Στην περίπτωση αυτού του είδους δερματίτιδας χορηγούνται στεροειδή σε μορφή κρέμας, κρέμες που μουδιάζουν την περιοχή για να ανακουφίσουν από την αίσθηση καύσου και τη φαγούρα. Επίσης, προτείνονται καταπραϋντικά μπάνια με βρώμη που προκαλούν μια αίσθηση ανακούφισης.

Ροδόχρους νόσος

Η ροζάκια είναι μια συχνή δερματική πάθηση που επηρεάζει το πρόσωπο. Τα πρώιμα σημάδια περιλαμβάνουν έντονη ερυθρότητα, εξογκώματα και μπιμπίκια στη μύτη και στο υπόλοιπο πρόσωπο. Η ροζάκια προκαλεί έντονη ευαισθησία. Ορισμένα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν έντονη και άμεση αίσθηση καύσου.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται ειδικές κρέμες που συνταγογραφεί αποκλειστικά δερματολόγος, οπότε επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φάρμακα που μειώνουν αποτελεσματικά την ερυθρότητα στο πρόσωπο. Τέλος, επιλέξτε μια ουδέτερη ενυδατική κρέμα και ήπια αιθέρια έλαια για να βοηθήσετε την επιδερμίδα να μειώσει τον ερεθισμό. Αποφύγετε τις κρέμες που περιέχουν αρώματα.

Κνίδωση

Η κνίδωση δημιουργεί εξανθήματα που προκαλούνται από τη ζέστη, το κρύο, χημικές ουσίες, φυτά ή την άσκηση. Μπορεί να προκληθεί επίσης πρήξιμο και φαγούρα. Το πιθανότερο είναι η πάθηση να υποχωρήσει από μόνη της, αλλά ένα αντιισταμινικό σε μορφή χαπιού θα επιταχύνει την υποχώρηση.

Επίσης, όταν βγαίνετε σε κρύο καιρό, επιλέξτε να βάζετε γάντια. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αμέσως μόλις βγουν από την πισίνα. Γι’ αυτό κρατήστε δίπλα σας μία μεγάλη πετσέτα και ένα ζεστό μπουρνούζι, ακόμα και το καλοκαίρι.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα

 • Υδατογενής κνησμός
 • Δερματική μαστοκυττάρωση
 • Φωτοδερματοπάθειες
 • Αλλεργικές αντιδράσεις

Γενικές οδηγίες για ευαίσθητη επιδερμίδα

Όταν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, νιώθετε ότι με το παραμικρό θα ερεθιστεί. Αλλά αν κάνετε ορισμένες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορεί να δείτε αξιοσημείωτη βελτίωση.

 • Κάντε σύντομα ντους των 5-10 λεπτών με ζεστό και όχι καυτό νερό
 • Αποφύγετε τα στυπτικά προϊόντα και τα απολεπιστικά
 • Χρησιμοποιήστε ένα απαλό σαπούνι χωρίς άρωμα
 • Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια αντί για αρώματα
 • Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό προς το δέρμα σας απορρυπαντικό ρούχων
 • Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε οργανικές ουσίες
 • Σκουπιστείτε απαλά μετά από ένα μπάνιο και όχι με δύναμη
 • Μετά το μπάνιο απλώστε ενυδατική κρέμα

enallaktikidrasi.com

You May Also Like

Πώς καθαρίζονται σωστά τέσσερα διαφορετικά είδη πατώματος

Πώς καθαρίζονται σωστά τέσσερα διαφορετικά είδη πατώματος

Διατροφή για καλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες

Διατροφή για καλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Πλύσιμο προσώπου: Πέντε βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Πλύσιμο προσώπου: Πέντε βασικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Πέτυχε Τον Τέλειο Καθαρισμό Προσώπου Κάνοντας Αυτά Τα Βήματα

Table of Contents Hide Πέτυχε Τον Τέλειο Καθαρισμό Προσώπου Κάνοντας Αυτά Τα…

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι τα νήπια που είχαν χρόνο οθόνης ως βρέφη παρουσίασαν καθυστερήσεις σε αναπτυξιακά ορόσημα

Όσο περισσότερο χρόνο λαμβάνει ένα μωρό στην οθόνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε ορισμένες αναπτυξιακές περιοχές

Google: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει παθήσεις των πνευμόνων

«Μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι πρόκειται για ένα αξιόπιστο εργαλείο», δήλωσε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να προστατεύουμε την καρδιά;

Ο ύπνος επηρεάζει συνολικά την υγεία του ανθρώπου.