Ευρεία σύσκεψη στην Καστοριά με αφορμή τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από αρκούδες σε ανθρώπους, καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα / Ζ. Τζηκαλάγιας: «Υπεράνω όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

 

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

Έπειτα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς με  θέμα την αντιμετώπιση των επιθέσεων  από αρκούδες  στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Καστοριάς.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος, η Διευθύντρια Δασών Π.Ε. Καστοριάς Άννα Ζησόπουλου, οι  Αντιδήμαρχοι Καστοριάς Όλγα Θεοχάρη, Άργους Ορεστικού Δημήτρης Μαυρατζάς και Νεστορίου Γεώργιος  Καραβασίλη, εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών και της πολιτικής προστασίας,  εκπρόσωποι  Κυνηγετικών Συλλόγων, περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, φορέων και τοπικών συλλόγων .

«Οι επιθέσεις από αρκούδες είναι αλλεπάλληλες. Σε οικόσιτα ζώα όλων των ειδών και σε καλλιέργειες. Το πιο δυσάρεστο από όλα όμως είναι, οι επιθέσεις αρκούδας σε άνθρωπο. Τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί 3 περιστατικά στην Καστοριά, όπου στις δύο υπήρξε σοβαρός τραυματισμός των θυμάτων», ενημέρωσε ο κ. Τζηκαλάγιας.

Ο Βουλευτής αφού μελέτησε τη σχετική νομοθεσία, επικοινώνησε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκάλεσε όλους όσους προβλέπεται να  παίρνουν αποφάσεις για τα προαναφερόμενα περιστατικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

«Πάνω από όλα είναι η ανθρωπινή ζωή»,  είπε ο κ. Σαββόπουλος κατά την τοποθέτησή του και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις επί του θέματος. Παράλληλα ζήτησε να γίνει μελέτη, για το πόσες αρκούδες μπορούν να επιβιώσουν στην Καστοριά, κάνοντας λόγο για υπερπληθυσμό του ζώου στην περιοχή.

«Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα για επιθέσεις από αρκούδες», είπε η κα Θεοχάρη, τονίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί έως τώρα ουσιαστικές λύσεις, με τους αρμόδιους να παρατηρούν την κατάσταση «Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και να καταστεί ελεγχόμενη η κατάσταση σε όλη την Π.Ε. Καστοριάς».

Από τη μεριά του ο κ. Μαυρατζάς, είπε πως και στα 37 χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού υπάρχουν αρκούδες, μάλιστα επεσήμανε ότι κυκλοφορούν ελεύθερες και μέσα στην πόλη του Άργους Ορεστικού, στην περιοχή της λαϊκής αγοράς, αλλά και στην είσοδο από Καστοριά.

Ο κ. Καραβασίλης, μίλησε για αμέτρητες αρκούδες στο Δήμο Νεστορίου και ζήτησε να δοθούν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τον αριθμό τους.

Οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις και επεμβάσεις, έτσι ώστε οι ίδιοι οι άνθρωποι να μπορέσουν να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και τις περιουσίες τους. Ειδικότερα αναφέρθηκε η χρήση ηλεκτροφόρου φράχτη, οι ποιμενικοί σκύλοι, ο καθαρισμός των χόρτων και η συγκομιδή των καρπών. Παράλληλα τόνισαν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν Ομάδες Άμεσης Παρέμβασης και ότι οι ίδιοι εθελοντικά, βοήθησαν με κάθε δυνατό τρόπο  για την ασφαλή απομάκρυνση των αρκούδων, όταν εμφανίστηκαν εντός του αστικού ιστού.

 

«Συμπερασματικά, ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Είναι υπαρκτό.  Υπεράνω όλων είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πάρθηκαν αποφάσεις με βάση την ΚΥΑ 2014. Θα συσταθούν Ομάδες Άμεσης Επέμβασης, διαθέσιμες την  οποιαδήποτε στιγμή να αντιμετωπίσουν επισκέψεις ή επιθέσεις από αρκούδα. Οι ομάδες, θα προσπαθούν να απομακρύνουν το ζώο, με δυνατούς κρότους ή με πλαστικές σφαίρες ή με τη χρήση αναισθητικού. Οι ομάδες θα έχουν τα κατάλληλα μέσα για την απώθηση του ζώου, όπως επίσης και πυροβόλο όπλο για την προστασία τους από τυχών επίθεση του ζώου. Ο καθένας, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Μπορούμε οργανωμένα να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή», κατέληξε ο κ. Τζηκαλάγιας.

 

 

Comments are closed.

You May Also Like

Σε εξέλιξη το μεγάλο έργο ύδρευσης στην Καστοριά

Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εργασίες στην περιοχή του Νοσοκομείου

Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού Το μήνυμα του Δήμου Καστοριάς: όχι στη βία ναι στη φιλία

  Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού Το μήνυμα…

Στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο οι θρυλικοί Led Zeppelin

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Πολιτιστικός Σύλλογος “Αθανάσιος Χριστόπουλος”: Διαγωνισμός Παιδικής Φωτογραφίας 2016

Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Αθανάσιος Χριστόπουλος » διοργανώνει για 2η χρονιά Σχολικό διαγωνισμό…

Εκπρόσωπος της Βουλής η Ολυμπία Τελιγιορίδου σε συνεδρίαση της PABSEC στην Σόφια

Εκπρόσωπος της Βουλής η Ολυμπία Τελιγιορίδου σε συνεδρίαση της PABSEC στην Σόφια

Έφτυσε αστυνομικούς που της έκοβαν πρόστιμο για μάσκα

Έφτυσε αστυνομικούς που της έκοβαν πρόστιμο για μάσκα