Ευχάριστα νέα: Τεστ που καταργεί την κολονοσκόπηση, σύντομα και στην Ελλάδα

Γενετικό τεστ: Πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων αναμένεται να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση. Το συγκεκριμένο τεστ ονομάζεται Cologuard. Σχετίζεται με ανθρώπους ηλικίας από 43 ετών και πάνω και κινδυνεύουν από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Γενικά, όλοι οι άνθρωποι μετά τα 50 πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Όμως, μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των κολονοσκοπήσεων υπάρχουν ύποπτα ευρήματα. Στην πλειοψηφία των εξεταζόμενων, το αποτέλεσμα της κολονοσκόπησης είναι αρνητικό. Στο σημείο αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο το νέο γενετικό τεστ. «Το Cologuard αναλύει 10 διαφορετικούς γενετικούς βιοδείκτες και την ύπαρξη αίματος σε δείγμα κοπράνων. Αν είναι αρνητικό δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση. Αν είναι θετικό, τότε και μόνο τότε, ο ασθενής χρειάζεται να κάνει κολονοσκόπηση», εξηγεί ο βιοχημικός Νίκος Τσούλος.

Γενετικό τεστ – Συμβουλές για την υγεία: Η πραγματοποίηση της εξέτασης

Η διενέργεια της εξέτασης γίνεται με μία πολύ απλή διαδικασία: Ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με την Genekor (σ.σ. την εταιρεία που ετοιμάζεται να φέρει το τεστ στην Ελλάδα) για να του αποσταλεί ένα ειδικό κιτ συλλογής δείγματος κοπράνων. Στη συνέχεια το δείγμα αποστέλλεται από τη Genekor για ανάλυση στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε λίγες ημέρες και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος.

Το Cologuard έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Exact Sciences. Σε μία κλινική μελέτη στην οποία πήραν μέρος 10.000 άτομα ηλικίας από 50 έως 84 ετών το Cologuard εντόπισε το 92% των καρκίνων και το 42% των προκαρκινικών αλλοιώσεων υψηλού κινδύνου. Το τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που:

– Έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλους σχετικούς καρκίνους.

– Είχαν θετικό αποτέλεσμα από άλλο τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου μέσα σε 6 μήνες.

– Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή συγκεκριμένα κληρονονικά σύνδρομα.

Γενετικό τεστ – Συμβουλές για την υγεία: Πόσο σημαντική είναι η κολονοσκόπηση

Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος, η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση, αλλά σπανιότατα μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή διάτρηση του εντέρου.

Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του εξεταζόμενου.

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μας

Table of Contents Hide Η συμβολή της ευλυγισίας στην υγεία μαςΟφέλη από…

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Άφθες στο στόμα: Τι τις προκαλεί, πώς θα τις αντιμετωπίσετε