Στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας που αφορά τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους προϋπολογισμούς των δήμων, εμμένει η Κ.Ε.Δ.Ε.

Τα Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που συνεδρίασαν από κοινού την Τρίτη ( 16/2 ) , ζητούν ομόφωνα την καταδίκη της διαδικασίας με την οποία μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση η προώθηση της τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούν οι δήμοι και οι διοικητικές περιφέρειες από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας.

Στην κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Ι.Σ.Α., που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε., με αφορμή:

Aφενός, την νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούν οι Δήμοι και οι Διοικητικές Περιφέρειες από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας

Aφετέρου, τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υλικό και φάρμακα για κατηγορίες βαριά ασθενών, τους θανάτους ασθενών εξαιτίας της επιδημίας της γρίπης και των κλειστών ΜΕΘ, αλλά και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες μας.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καταδίκασε την πρακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και επίσημη ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως η επίμαχη τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί.

«Αν ψηφιστεί η τροπολογία το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων, αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων δομών υγείας θα είναι εκρηκτικό» ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, επισημαίνοντας ότι φέρει μεγάλες ευθύνες για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας με κυρίαρχο την έλλειψη κρεβατιών στις εντατικές μονάδες στα νοσοκομεία της χώρας.

Στο ίδιο πνεύμα και άλλα μέλη των ΔΣ Κ.Ε.Δ.Ε. και Ι.Σ.Α , που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, επισήμαναν πως η κυβέρνηση, με την κατάθεση της τροπολογίας, επιχειρεί να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να τις μετακυλήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση . Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε για μια ακόμη φορά από τον κ. Ξανθό να απαντήσει :

1. Ποιοι Δήμαρχοι είναι αυτοί που ισχυρίζεται ότι του ζήτησαν να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να χρηματοδοτούν από τους προϋπολογισμούς τους δημόσιες δομές υγείας;

2. Με ποιο δικαίωμα η Κυβέρνηση προχωρά σε μια νομοθετική ρύθμιση που αφορά την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε.; Ο Πρωθυπουργός της χώρας αλλά και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν δεσμευτεί ότι για κάθε κυβερνητική απόφαση που μας αφορά, θα προηγείται διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

3. Ως Κ.Ε.Δ.Ε. γνωρίζουμε καλά ότι οι Δήμοι που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες κι απομακρυσμένες περιοχές δεν έχουν ούτε τα έσοδα αλλά ούτε και το προσωπικό ακόμη και για να καλύψουν τις βασικές τους λειτουργίες. Τα τελευταία μάλιστα έξι χρόνια η κρατική χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού έχει μειωθεί πάνω από 60%. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πως μπορεί να πιστεύει ο Υπουργός Υγείας ότι υπάρχει Δήμος που μπορεί να καλύψει από τον προϋπολογισμό του τη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας; Ψάχνει Δημάρχους «θύματα», για να μοιραστεί μαζί τους τις ευθύνες που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική υγείας που εφαρμόζει;

4. Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Ι.Σ.Α. έχουν επισημάνει εδώ και μήνες τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό και ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό στις μονάδες υγείας των νησιωτικών και δυσπρόσιτων Δήμων. Τα κενά αυτά καλύπτονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από δράσεις αλληλεγγύης της Κ.Ε.Δ.Ε. και των εθελοντών ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι κάτοικοι αυτών των Δήμων, απαιτούν και δικαιούνται ισότιμη μεταχείριση.

5. Η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Ι.Σ.Α. καταγγέλλουν την απαράδεκτη διαχείριση από πλευράς Υπουργείου Υγείας του ζητήματος που αφορά την επιδημία της γρίπης. Χάνονται δεκάδες ζωές σε όλη τη χώρα, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής προληπτικού εμβολιασμού και ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Τα Νοσοκομεία είναι ακέφαλα, χωρίς Διοικήσεις και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

6. Δεκάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στις Μ.Ε.Θ. όλων των Νοσοκομείων της χώρας. Σήμερα είναι κλειστά 200 κρεβάτια ΜΕΘ, εξαιτίας της ανικανότητας του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού να αναπληρώσει έγκαιρα το προσωπικό που τις στελέχωνε, του οποίου έληξαν οι συμβάσεις εργασίας.

7. Αποτελεί ντροπή για μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα να μην μπορεί το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο το έχουν χρυσοπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια, να τους εξασφαλίσει την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή. Και να οδηγεί σε αργό θάνατο αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν από την τσέπη τους τις θεραπείες τους.

Η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές από ανικανότητα αυτών που έχουν την πολιτική ευθύνη διαχείρισης της δημόσιας υγείας. Το σύστημα δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στους προϋπολογισμούς των ήδη επιβαρυμένων Δήμων, ούτε στην εθελοντική προσφορά των ιατρών και ιδιωτών εθελοντών.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποφάσισε :

· Να ζητήσει ομόφωνα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των Δήμων και της υγείας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.

· Να καταδικάσει ομόφωνα την κυβερνητική μεθόδευση να προωθηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την Αυτοδιοίκηση και την Κ.Ε.Δ.Ε.

· Εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων δημόσιας υγείας με την ανάλογη μεταφορά πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους. Το ζήτημα θα τεθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή υγείας της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Δ.Σ. , η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

· Ζήτησε κατά πλειοψηφία την παραίτηση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες.

Επίσης ζητήθηκε η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ώστε να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό τα Νοσοκομεία, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι κλειστές σήμερα Μ.Ε.Θ. Να υπάρξει κινητοποίηση και συντονισμός δράσης όλων των φορέων της Πολιτείας και ενημέρωση του πληθυσμού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο επόμενο διάστημα η επιδημία της γρίπης. Καθώς και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με βαριές ασθένειες πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.

 

Κάνει πίσω ο Υπ. Υγείας ς για την τροπολογία που ξεσήκωσε τους δημάρχους: «Δεν είναι υποχρεωτική» λέει τώρα

Όπισθεν ολοταχώς μετά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ που ζήτησε την παραίτησή του, κάνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για την τροπολογία που προωθεί με την οποία επιβαρύνονται οι Δήμοι για θέματα υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ο Α. Ξανθός υποστηρίζει τώρα ότι η τροπολογία δεν είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική για τους δήμους. «Η εν λόγω τροπολογία, σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει, αλλά διευκολύνει τους Δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους», υποστηρίζει ο υπ. Υγείας προσθέτει δε ότι ήρθε να καλύψει το αίτημα πολλών Φορέων της Αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους.

Ωστόσο η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να αποκαλύψει ο υπουργός Υγείας ποιοι είναι εκείνοι οι αυτοδιοικητικοί που έκαναν το σχετικό αίτημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Β’ Εθνική (Βορράς): Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής

Νίκη σημαντική, ιδίως για τον ψυχολογικό της αντίκτυπο,

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο νίκες για τον Α.Σ. Καστοριάς.

4 -4 νίκες για όλα τα τμήματά μας και χαμόγελα στους αθλητές και στον κόσμο μας.

Το Πανόραμα της 5ης αγωνιστικής της Super League

Την Κυριακή (25/9) ο ΠΑΟΚ ήρθε ισόπαλος 0-0 με την Ξάνθη στην…

43ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Καστοριά: Με το δεξί ο Εργοτέλης, σαρωτικός ο Παναθηναϊκός

Η αυλαία στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων «ντύθηκε» στα κιτρινόμαυρα. Στον εναρκτήριο αγώνα του…

Australian Open: «Έπος» Ναδάλ – Σήκωσε το ιστορικό 21ο Grand Slam έπειτα από μάχη 5,5 ωρών με τον Μεντβέντεφ (Video)

Australian Open: «Έπος» Ναδάλ – Σήκωσε το ιστορικό 21ο Grand Slam έπειτα…

Μειοψηφία οι Έλληνες παίκτες στο ελληνικό πρωτάθλημα

To ελληνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε έστω και με καθυστέρηση και πρόσφερε πλούσιο θέαμα…

Πινγκ-Πονγκ: Χρυσό μετάλλιο για τον Ισαακίδη στον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Σίνδου

Πινγκ-Πονγκ: Χρυσό μετάλλιο για τον Ισαακίδη στον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Σίνδου

ΕΠΣ Καστοριάς: Ποινές αγώνων 09-10/12/2017

ΕΠΣ Καστοριάς: Ποινές αγώνων 09-10/12/2017