Για τις επιπτώσεις στο εμπόριο γούνας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, μιλάει στην Karfitsa βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Συνέντευξη στη: ΦΕΝΙΑ ΚΛΙΑΤΣΗ

Μάλιστα όπως επισημαίνει «αργήσαμε, είναι αλήθεια, αλλά δεν ξεχάσαμε. Οι εκτροφείς των γουνοφόρων θα λάβουν τα 3,5€/ζώο.Γιατί είναι ο κύριος τομέας όλης της παραγωγικής διαδικασίας που έχει την μεγαλύτερη προοπτική για το παρόν και το μέλλον. Η πολιτική μας έχει συνέπεια και συνέχεια. Γιατί με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πάλι αναγνωρίστηκε η εκτροφή γουνοφόρων ως κτηνοτροφική δραστηριότητα».

Το τσουνάμι της ακρίβειας, που έρχεται μετά τα μνημόνια και την πανδημία, πλήττει, με σφοδρότητα, όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα, βεβαίως, τα πιο φτωχά και αδύναμα στρώματα. Υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο επιπλέον παρεμβάσεων ;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα ξεπέρασε με επιτυχία α)την απόπειρα εισβολής λαθρομεταναστών στον Έβρο τους πρώτους μήνες του 2020 με την ενθάρρυνση και υπόθαλψη από την Τουρκία, β)την διετή πανδημία που προκάλεσε μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις και κοινωνικές συνέπειες, γ)εμπόδισε τις εισροές προσφύγων και μεταναστών και περιόρισε στο 10-1, 5% τους παραμένοντας σε κάθε είδους δομές φιλοξενίας. Ήταν δίπλα σε κάθε πολίτη και κοινωνική ομάδα που είχε ανάγκη. Εδώ και μήνες το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διεθνής ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των τιμών κατά σημαντικότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα,την θέρμανση και τα καύσιμα. Πάντοτε φροντίζουμε να υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων σε έκτακτες καταστάσεις. Έτσι και για τις αυξημένες τιμές πήραμε μέτρα με τα οποία ήδη πολλοί συμπολίτες μας άρχισαν να ανακουφίζονται.Από τον επόμενο μήνα αυτό θα γίνει ακόμη εμφανέστερο μιας και το κράτος θα καλύψει την ρήτρα προσαρμογής από 80-100%.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια η πανδημία του κορονοϊού γονάτισε το εμπόριο γούνας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε τη χαριστική βολή στον κλάδο καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων απευθυνόταν στη ρωσική και την ουκρανική αγορά. Έχουν παρθεί μέτρα από την κυβέρνηση για τον συγκεκριμένο κλάδο ;

Η Γούνα από το 2010 περνάει κρίση μετά τα μνημόνια. Πρώτη ακόμη μεγαλύτερη χειροτέρευση αυτού, με την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποτίμηση του ρούβλιου το 2017.Ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, μετά την αναγκαστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία.Η κυβέρνηση στεκόμενη δίπλα στους γουναράδες αποφάσισε: α)την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, β)την χρηματοδότηση έως 50.000€ του 50% των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, γ)την επέκταση άλλους τρεις μήνες της συνεργασίας. Αναμένουμε την πλήρη χρηματοδότηση της αναστολής εργασίας των γουνεργατών και την απαλλαγή του ΦΠΑ στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών για τους πωλούντες εμπορεύματα που έχουν ως (παρακαταθήκη) από τους γουνοποιούς.

Μπορεί ο νέος Αναπτυξιακός Νομός να προσελκύσει επενδύσεις για τον νομό;

Η κυβέρνηση στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης και της κρίσης της γούνας έφερε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Συγκεράζοντας τα δύο η Δυτική Μακεδονία, σε όλους τους νομούς της, ευνοείται δίδοντας ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις από όλες τις Περιφέρειες. Η υπεροχή στα ποσοστά επιδοτήσεων Κοζάνης-Φλώρινας με 70% έναντι Καστοριάς -Γρεβενών με 63% δεν μπορούσε να ξεπερασθεί λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά θεωρώ πως δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας συνεχώς επαναλαμβάνει ότι έχουμε μπει σε τροχιά πρόωρων εκλογών. Η κρίση που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει αυτό το ενδεχόμενο;

Οι εκλογές όπως έχει πει δεκάδες φορές ο Πρωθυπουργός θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Τσίπρας ζητάει φέτος εκλογές, γιατί ίσως το 2023 να αγωνιά για να μην βρεθεί στην τρίτη θέση του πολιτικού συστήματος.

Κύριε Τζηκαλάγια οι πυρκαγιές δυστυχώς στη χώρα μας ξεκίνησαν νωρίς με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και του Γ. Γ Δασών. Κατά πόσο είναι έτοιμη η Δασική Υπηρεσία Καστοριάς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου ;

Η πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών γίνεται από την Πυροσβεστική. Λόγω της περυσινής λαίλαπας των τεράστιων και καταστροφικών πυρκαγιών συστήσαμε ειδικό Υπουργείο. Επίσης νομοθετήσαμε για την υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες. Μετά από όλα αυτά ελπίζω και το Δασαρχείο της Καστοριάς να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Και αναφέρομαι σε δύο από τις σημαντικές του αρμοδιότητες να διευκολύνει το έργο των Δασικών Συνεταιρισμών και να αποδίδει τα ξύλα στους κατοίκους των παραμεθορίων χωριών έγκαιρα και στις ποσότητες που δικαιούνται.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Ἐπίσκεψη Μητροπολίτου Καστορίας στό Χιονάτο, τόν Μεσόβραχο καί τήν Καλή Βρύση

Ἔγινε δέηση στόν Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθυνε λόγο πνευματικό στούς Ἐνορίτες, καί τόν προσεφώνησε ὁ κ. Κεκίρογλου.

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Το βιβλίο του κ. Ζήση Παναγιώτου με τον τίτλο “Τα παιδιά της θυελλώδους δεκαετίας 1940 – 1950”. (Βιβλιοπαρουσίαση).

Προσφάτως, κατά τον μήνα Ιούνιο, εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα καλαίσθητο, καλογραμμένο και…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…