Ημέρα της Μητέρας: Τα 5 πιο κοινά προβλήματα υγείας που κάθε νέα μητέρα πρέπει να ξέρει

Οι μητέρες έχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Ζητήματα που συχνά παραβλέπονται κατά την αγχώδη πρώτη περίοδο φροντίδας του μωρού.

Επειδή ξοδεύετε κάθε ώρα και μέρα με την σκέψη πώς να φροντίσετε καλύτερα το παιδί σας σε αυτόν τον τρελό κόσμο, πρέπει κάπου να σκεφτείτε και τον εαυτό σας.

Μέσα στο χάος της εγκυμοσύνης και έλευσης ενός νέου μωρού, τα προβλήματα υγείας που κάποιες φορές έπονται της  εγκυμοσύνης πρέπει να μην υποτιμώνται.

Ημέρα της Μητέρας: Τα πέντε πιο κοινά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίσουν οι νέες μητέρες

1. Υπολειτουργική σεξουαλική επιθυμία (Hypoactive sexual desire dysfunction – HSDD)

Η εγκυμοσύνη πιθανότατα έφερε περιόδους μεγάλων εναλλαγών μεταξύ πολύ έντονης και πολύ μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.

Αφότου γεννήσετε, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν θα έχετε ποτέ ξανά μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Μην πανικοβάλλεστε: φυσικά και θα έχετε.

Η σεξουαλική υγεία και η ικανοποίηση εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ισορροπίας, μιας υγιούς ψυχικής διάθεσης και μιας γενικά υγιούς σχέσης.

Για τις μητέρες, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να εκτροχιάσουν τη σεξουαλική τους ικανοποίηση:

 • Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει χαμηλή λίμπιντο και πόνους στο σεξ
 • Ο φυσικός τοκετός μπορεί να προκαλέσει νέες (και μερικές φορές δυσάρεστες) αισθήσεις όπως διαρροή ούρων
 • Η συμβίωση ως νέοι γονείς μπορεί να κάνει τον ρομαντισμό με τον σύντροφό σας μια χαμένη τέχνη
 • Η μεγάλη λίστα των μικροδουλειών και των μητρικών καθηκόντων μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αντι-σεξουαλική
 • Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να σας κάνουν απλά να χάσετε το ενδιαφέρον σας για σεξ

Η υπολειτουργική σεξουαλική επιθυμία (HSDD) είναι η πλήρης και επίμονη έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες και οι γυναίκες. Επηρεάζει:

 • Το 8,9% των γυναικών ηλικίας 18-44 ετών
 • Το 12,3% των γυναικών ηλικίας 45-64 ετών
 • Το 7,4% των γυναικών άνω των 65 ετών

Συχνά προκαλείται από ορμονική ανισορροπία στον εγκέφαλο. Ένας γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν απαιτείται κάποια παρέμβαση. Συμβουλές και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που στοχεύουν τους υποδοχείς σεροτονίνης. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης (χημικές ουσίες που είναι υπεύθυνες για να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλά). Μια τέτοια ουσία είναι η φλιμπανσερίνη (flibanserin) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ψυχολογική και σεξουαλική διάθεση.

2. Τριχόπτωση μετά τον τοκετό

Οι νέες μητέρες αντιμετωπίζουν συχνά αραίωση μαλλιών, γνωστή ως telogen effluvium. Είναι μια αρκετά κοινή πάθηση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Αλλά, το πιο σημαντικό, είναι πως είναι κάτι προσωρινό.

Γενικά, η τριχόπτωση μετά τον τοκετό σταματά στα πρώτα γενέθλια του μωρού, αν όχι νωρίτερα. Να είστε βέβαιες ότι τα μαλλιά που χάνετε συνεχώς αντικαθίστανται. Στο μεταξύ, πάρτε τις βιταμίνες σας, χρησιμοποιήστε προϊόντα ενδυνάμωσης των μαλλιών και μην πανικοβληθείτε.

3. Ακράτεια (δυσλειτουργία πυελικού εδάφους)

Το έχετε ακούσει ίσως σαν ανέκδοτο, αλλά την πρώτη φορά που θα κατουρηθείτε με ένα απλό φτέρνισμα, η ακράτεια παύει να είναι αστείο. Το να έχετε μέσα σας ένα έμβρυο και στη συνέχεια να το σπρώξετε κατά τη γέννα μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το πυελικό έδαφος.

Η ακράτεια είναι ένα μόνο σύμπτωμα αυτού που είναι γνωστό ως δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Τα άλλα, επίσης κοινά μετά τον τοκετό, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πυελικό πόνο
 • Πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Πρόπτωση του πυελικού οργάνου

Η ακράτεια μπορεί βελτιώνεται δύσκολα, αλλά δεν είναι κάτι ανέφικτο. Αλλά υπάρχουν ιατροί επαγγελματίες και φυσιοθεραπευτές που ειδικεύονται στη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, που θα σας βοηθήσουν.

4. Κατάθλιψη μετά τον τοκετό (επιλόχεια κατάθλιψη)

Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Είναι κάτι που επηρεάζει έως και μία στις πέντε μητέρες, σύμφωνα με το CDC. Όμως οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης όταν είναι απλά σε ηλικία τεκνοποίησης και απλώς επειδή είναι γυναίκες.

Η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε γυναίκες ηλικίας 25 έως 44 ετών, σύμφωνα με την Mental Health America. Και οι γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη περίπου σε διπλάσια ποσοστά από τους άνδρες. Προσθέστε ένα νέο μωρό στο μείγμα και ο κίνδυνος κατάθλιψης εκτοξεύεται.

Η επιλόχεια κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θυμού, απελπισίας, ενοχής, αποσύνδεσης από το μωρό σας ή φόβους ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας, το παιδί σας ή άλλους. Η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, οπότε μην υποβαθμίζετε τη σοβαρότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

5. Δερματικά προβλήματα μετά τον τοκετό

Εάν η εγκυμοσύνη σας δεν συνοδεύτηκε από υπερβολική παραγωγή σμήγματος ή αποχρωματισμούς στο δέρμα, τότε αυτά που ακολουθούν μπορεί να μην ισχύουν για εσάς. Αλλά για τις περισσότερες νέες μητέρες, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από ακμή εγκυμοσύνης και μελάσματα.

Το μέλασμα είναι ένας αποχρωματισμός του δέρματος που δημιουργεί καφέ ή γκρι κηλίδες στο πρόσωπο. Όπως η ακμή, δεν είναι ασυνήθιστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και όπως η ακμή της εγκυμοσύνης, το μέλασμα μπορεί να μην εξαφανιστεί τη στιγμή που το μωρό σας γεννιέται.

Εάν η κατάσταση του δέρματος σας ήταν πραγματικά συνδεδεμένη με την εγκυμοσύνη, θα επιλυθεί με τον καιρό. Αλλά άλλοι παράγοντες (πιθανώς ορμονικοί) θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη διάρκεια των δερματικών προβλημάτων της εγκυμοσύνης σας.

Οι αυξομειώσεις των ορμονών στο σώμα σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δερματικά προβλήματα, όπως μια χρόνια ξηροδερμία. Ευτυχώς, η φροντίδα της επιδερμίδας είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Και υπάρχουν και αρκετά ισχυρές θεραπείες αν χρειαστεί.

Οι θεραπείες ακμής μπορούν να ανακουφίσουν την υπερχρωματισμό του μελάσματος και να περιορίσουν τα ξεσπάσματα και τη φλεγμονή της ακμής.

 

ΠΗΓΗ – Iatropedia.gr

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…