#image_title

Το 2014, η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, με λιγότερο από το 42%. Η ψηφοφορία διεξάγεται μεταξύ δύο προεδρικών εκλογών και εκλέγονται όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο της Γερουσίας και πολλοί κυβερνήτες πολιτειών. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, η συμμετοχή εκτινάχθηκε στο 53,4%.

Ο Μπράντον Κονράντις, πολιτικός συντάκτης του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Hill στην Ουάσιγκτον και πρώην συνεργάτης της DW, πιστεύει ότι θα είναι μεγάλη η συμμετοχή στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. “Νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή”, λέει.

Μια πολωμένη χώρα

Οι ΗΠΑ το 2022 είναι μια εξαιρετικά πολωμένη χώρα. Αυτό φάνηκε για παράδειγμα από τις αντιδράσεις στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Οι Αμερικανοί φιλελεύθεροι ήταν τρομοκρατημένοι βλέποντας θεμελιώδη δικαιώματα σε κίνδυνο ενώ οι συντηρητικοί πανηγύριζαν για την απόφαση κι έκαναν λόγο για μια πολυαναμενόμενη νίκη.

“Ο πληθωρισμός, η οικονομία και τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους τώρα. Αυτά είναι τα πράγματα για τα οποία συζητούν κυρίως οι υποψήφιοί τους”, δήλωσε στην DW η Λάουρα Μέριφιλντ Γουίλσον, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολις. “Για τους Δημοκρατικούς, η άμβλωση είναι το μεγάλο ζήτημα”, αλλά όχι μόνο. Φοβούνται τον περιορισμό και άλλων δικαιωμάτων.

Εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τον έλεγχο της Βουλής, της Γερουσίας ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, τότε το δεύτερο μισό της θητείας του Μπάιντεν θα γινόταν περίπλοκο. Η ψήφιση νόμων χωρίς πλειοψηφία στο Κογκρέσο θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Η μη αναγνώριση του Μπάιντεν

Υπάρχει πάντως και ένα νέο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τις φετινές ενδιάμεσες εκλογές. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία ή για κυβερνήτες στηρίζουν τον αγώνα τους στον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 παραποιήθηκαν και ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο νόμιμος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με βάση το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις των πολιτειών είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των εκλογών και την επίσημη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων που δεν αναγνωρίζουν την ισχύουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ ως νόμιμη, είναι πάντως ένας παράγοντας, πιστεύει ο Μπράντον Κονράντις που έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Σε εκλογές στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο πολλοί υποψήφιοι που δεν ήθελαν να αποδεχτούν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατέλαβε με έντιμο τρόπο το αξίωμά του στον Λευκό Οίκο. “Έχει κανείς την αίσθηση σαν να βρισκόμαστε σε μια άνευ προηγουμένου στιγμή στην ιστορία των ΗΠΑ”, καταλήγει ο ειδικός.

Κάρλα Μπλάικερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

ΕΟΠΥΥ: Από τη Δευτέρα 01/10 με voucher τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους

ΕΟΠΥΥ: Από  τη Δευτέρα 01/10 με voucher τα γυαλιά οράσεως στους ασφαλισμένους

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ο νέος θεσμός των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ο  νέος θεσμός των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού…

Σε νέο χώρο φύλαξης τα οχήματα της τ. βασιλικής οικογένειας

Σε νέο χώρο φύλαξης τα οχήματα της τ. βασιλικής οικογένειας

Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους

Παράταση για την παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων  σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες…

Η ΑΑΔΕ στην ψηφιακή εποχή: Αυτές είναι οι νέες υπηρεσίες που έρχονται

Table of Contents Hide Η ΑΑΔΕ στην ψηφιακή εποχή: Αυτές είναι οι…

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Η ακρίβεια στέλνει τους Έλληνες σε Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία για ψώνια και βενζίνη

Αναφορικά με τη βενζίνη, η τιμή της στην Βουλγαρία είναι 1,40 ευρώ,…

Υποτονική η κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2018

Υποτονική η κίνηση των εμπορικών καταστημάτων κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του…

Αυτό θα πει εκτός φόρμας: Ο Μπάιντεν μπέρδεψε τη Μέρκελ με τον Κολ

Η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη