Η απάντηση της Προέδρου του Δ.Σ. Νεστορίου Ανδρομάχης Σουκαλοπούλου στις καταγγελίες Δημητριάδη

Με αφορμή την ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Κ. Δημητριάδη και προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας, επιθυμώ να διευκρινίσω τα κάτωθι:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίασή του στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και υποδειγματικά. Συζητήθηκαν 21 θέματα αναλυτικά και δημοκρατικά, δόθηκε ο λόγος σε όποιον το ζήτησε χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ υπερψηφίστηκαν όλες οι εισηγήσεις ομόφωνα, συνεπώς κι από την παράταξη της μειοψηφίας και τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη.
  2. Από τον κ. Δημητριάδη ζητήθηκε μετά το πέρας της ημερήσιας διάταξης, να συζητηθούν δύο (2) θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Αυτό, του εξηγήθηκε ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και από τον Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων. Η διαδικασία συζήτησης θεμάτων προ ημερήσιας διάταξης γίνεται στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία ο κ. Δημητριάδης αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζε και ουσιαστικά ζητούσε να μην τηρηθούν. Ίσως για αυτό άλλωστε, όταν κατάλαβε το λάθος του, δεν επέμεινε στο αίτημα του, και ούτε εξέφρασε την οποιαδήποτε αντίδραση, δυσαρέσκεια ή διαφωνία στη συνέχεια.

Όταν κάποιος είναι επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν δικαιολογείται να αγνοεί μια τόσο στοιχειώδη διαδικασία. Επίσης, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα των ημερών που μεσολάβησαν από την παραλαβή της Πρόσκλησης με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα μπορούσε να ζητήσει και να εισηγηθεί εμπρόθεσμα τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα που επιθυμούσε και αυτά να γίνουν αποδεκτά.

  1. Πάγια, όταν ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και υπάρχει διάθεση των παρόντων να συζητηθούν επιπλέον θέματα, σταματάει η μαγνητοφώνηση για τα πρακτικά και συνεχίζεται η συζήτηση επί των θεμάτων που τίθενται με τη μορφή ερωτημάτων. Αυτό έγινε και στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθησαν ελεύθερα και δημοκρατικά διάφορα ζητήματα από δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και πολίτες με τα μικρόφωνα ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια. Προς επίρρωση επικαλούμαι τη μαρτυρία των παρόντων.
  2. Συνεπώς, ο κ. Δημητριάδης μπορούσε να θέσει τα θέματα που επιθυμούσε στην πολύωρη και ουσιαστική αυτή συζήτηση που ακολούθησε, στην οποία όμως δεν συμμετείχε καθόλου μη εκφράζοντας καμία πρόταση, άποψη ή ερώτηση επί των διαφόρων ζητημάτων που συζητήθηκαν (π.χ. η οικονομική κατάσταση του Δήμου, οι υφιστάμενες μελέτες, τα σχεδιαζόμενα έργα κ.α.). Μάλιστα, το πρώτο σχετικό θέμα που συζητήθηκε, τέθηκε από δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας – παράταξης του κ. Δημητριάδη, στον οποίο σύμβουλο δόθηκε κανονικά ο λόγος και ακολούθησε μακρά συζήτηση επί του ζητήματος που έθεσε. Ούτε κλειστά μικρόφωνα, ούτε απόπειρα φίμωσης, ούτε αντιδημοκρατικές πρακτικές που φαντασιώνεται ο κ. Δημητριάδης.

 

Τέλος, δηλώνω με τη σειρά μου αποφασισμένη να υπερασπιστώ το κύρος και τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του Νόμου και τον σχετικό Κανονισμό Λειτουργίας, αποκαλύπτοντας και αντιμετωπίζοντας αναλόγως κάθε αντιδεοντολογική συμπεριφορά που καταπατά την αλήθεια, διαστρεβλώνει τα πραγματικά γεγονότα και εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής.

 

Η επιστολή του κ. Δημητριάδη

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του δημάρχου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου για ίση μεταχείριση απέναντι σ΄ όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ανεξαρτήτως παράταξης και πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις… ο ίδιος απέδειξε πόσο ανακόλουθος είναι στα έργα με τα λόγια, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όταν ζήτησα τον λόγο, εκτός ημερήσιας διάταξης, και προτού η πρόεδρος του Δ.Σ. προλάβει να αντιδράσει σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, παρενέβη ο κ. δήμαρχος και έδωσε εντολή να κλείσουν τα μικρόφωνα, αφαιρώντας από εμένα τον λόγο!

Ενώ λίγες μέρες πριν, σε επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στον Δήμο, ο κ. δήμαρχος απέφυγε να προσκαλέσει, όπως όφειλε, τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας για να παραστούμε στη σύσκεψη.

Τέτοιες πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπου η αντιπολίτευση είχε μόνο διακοσμητικό ρόλο στα δημοτικά συμβούλια, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το θεσμικό μας ρόλο και τα καθήκοντα που μας ανέθεσε ο κυρίαρχος λαός του δήμου μας. Είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι.

Κωνσταντίνος Δημητριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της μειοψηφίας

Δήμου Νεστορίόυ

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Μπουζέρια: “παγκόσμιο” πρωτάθλημα τσιπουρο-γευσιγνωσίας

Τα ”Μπουζέρια”, η τρελογιορτή των Τσιπουράδων, σας προσκαλεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας όλο τον κόσμο

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…