Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για το περιστατικό εμφάνισης νεαρής αρκούδας στον οικισμό Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας

Λήψη προληπτικών μέτρων και αποφυγής περιστατικών προσέγγισης ανθρώπου-αρκούδας

Με αφορμή το περιστατικό εμφάνισης νεαρής αρκούδας στον οικισμό Εμπορίου του Δήμου Εορδαίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης «κρίσεων»-περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης.

Στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014 σε εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 104180/433/05-02-2014), συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τη  Διεύθυνση Δασών Κοζάνης, τα Δασαρχεία Κοζάνης και Τσοτυλίου, Διευθυντές και Προϊστάμενοι από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του ΕΛΓΑ, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις (3) εβδομάδες κυκλοφορεί στον οικισμό του Εμπορίου κυρίως τις νυχτερινές ώρες αλλά και ώρες της ημέρας, μια νεαρή αρκούδα ηλικίας περίπου 3 ετών ψάχνοντας για τροφή.

Για την ασφάλεια των κατοίκων και για την απομάκρυνση του ζώου η Δασική Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, οι συναρμόδιοι φορείς και οργανώσεις, έχουν λάβει μέτρα απομάκρυνσης της νεαρής αρκούδας από τον οικισμό με νυχτερινά περίπολα και τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΦΕΚ 272/07-02-2014).

Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Τ.Κ. να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης-αποφυγής προσέγγισης με το ζώο και σε περίπτωση που αντιληφθούν εκ νέου την παρουσία της αρκούδας μέσα στον οικισμό, να ειδοποιήσουν ΑΜΕΣΩΣ το Δασαρχείο Κοζάνης (τηλ. 24610-95505) ή την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (τηλ. 6972385411) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, συνδράμοντας κατά αυτό τον τρόπο στο έργο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης.

Προληπτικά μέτρα προφύλαξης:

 

  • Να μην αφήνουν τροφή οποιαδήποτε μορφής σε σημεία του οικισμού όπου είναι πιθανόν να ξαναπεράσει το ζώο.
  • Να κλείνουν τους κάδους απορριμμάτων και να μην αφήνουν απορρίμματα κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Να μην προσπαθούν να πλησιάσουν το ζώο. Η αρκούδα αν και νεαρής ηλικίας είναι ένα άγριο ζώο με απρόβλεπτες αντιδράσεις.

 

 

You May Also Like

Χαρά, συγκίνηση και περηφάνια για τη βράβευση του Τάσου Λαπίκωφ ως καλύτερου Προπονητή Κωπηλασίας για το 2023!!

”Ο δικός μας Τάσος Λαπίκωφ παρέλαβε το βραβείο του ως καλύτερος προπονητής κωπηλασίας για το 2023”

Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

H Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας   Δυτικής…

Εσπερινός αύριο στην εκκλησία Αγίου Νικολάου της συνοικίας Καρύδη.

Γιορτάζει η εκκλησία μας. Γιορτάζει η γειτονιά μας !!! Σας ενημερώνουμε ότι…

Εργασίες αποκατάστασης του Παιδικού Σταθμού στο Τοιχιό

«Συνεχίζουμε με κέφι και μεράκι για το χωριό μας…Για εμάς τους ίδιους!»

Παύλος Χρηστίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής: “Η σημερινή επίσκεψη στην Καστοριά είναι πολύ καθυστερημένη. Ελπίζουμε αυτή η καθυστέρηση να μην στοιχίσει περισσότερο”

Παύλος Χρηστίδης – Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής: “Η σημερινή επίσκεψη στην Καστοριά…

Στην Κοζάνη η Γιάννα Αγγελοπούλου – Συνάντηση με Κασαπίδη (video)

Στην Κοζάνη η Γιάννα Αγγελοπούλου – Συνάντηση με Κασαπίδη (video)

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης στο Άργος Ορεστικό

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης στο Άργος Ορεστικό

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριά

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς για τη διαρροή των λυμάτων βυρσοδεψείου στο υπέδαφος της περιοχής του Δήμου Άργους Ορεστικού

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς για τη διαρροή των λυμάτων βυρσοδεψείου στο υπέδαφος…