Η Αθήνα σε ρόλο αντιπάλου, αν όχι εχθρού, υπηρετεί το εθνικιστικό παραλήρημα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Γκρίζων Λύκων, του ακροδεξιού συμμάχου του κ. Ερντογάν, αλλά δεν ωφελεί την Τουρκία και τη δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Στο ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν η συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας, τα σενάρια περί capital controls, ακόμη και οι σκέψεις του νομικού συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν περί επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη γείτονα, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρ. Ένωσης, τόσο για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου και της καταπάτησης βασικών αρχών και δικαιωμάτων στο εσωτερικό, όσο και για την επιθετική συμπεριφορά της έναντι γειτονικών της χωρών που τυγχάνει να είναι μέλη της Ένωσης.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων επισημαίνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε.» και καθίσταται σαφές ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούν «να ανοίξουν ή να κλείσουν περαιτέρω κεφάλαια».

Οι Βρυξέλλες καλούν για άλλη μια φορά την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, και να «ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο αλλά και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου –μεταξύ άλλων– του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Ενωσιακό και το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αντί να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, όπως έκανε για άλλη μια φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο μια στρατηγικής που υλοποιεί η Άγκυρα εδώ και μερικά χρόνια – στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ, σε μια απόπειρα να «εμπλουτίσει» την ατζέντα των «προς επίλυση» διμερών ζητημάτων – θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη διαχείριση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης η οποία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν σε πολιτικό ευτελισμό.

Όσους υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες και αν αλλάξει, εάν ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη δική του προσωπική οικονομική θεώρηση και πολιτική επιτοκίων, η κατάσταση θα επιδεινώνεται και η δημοτικότητά του θα υποχωρεί.

Η Αθήνα σε ρόλο αντιπάλου, αν όχι εχθρού, υπηρετεί το εθνικιστικό παραλήρημα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Γκρίζων Λύκων, του ακροδεξιού συμμάχου του κ. Ερντογάν, αλλά δεν ωφελεί την Τουρκία και τη δοκιμαζόμενη οικονομία της.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση δεν μας ικανοποιεί, αφού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Αντί να υιοθετεί αυτή την εμμονική στάση έναντι της Ελλάδας, η Τουρκία θα ωφελείτο πολύ περισσότερο – σε περιφερειακό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Αμερική, αλλά και στη συνεργασία της με την ΕΕ – αν την προσέγγιζε και συνεργαζόταν για την ομαλοποίηση των σχέσεων.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Γερμανικός Τύπος: Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν αντιληφθεί τη ζήτηση για LNG

Τον κυρίαρχο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)…

Χαλκιδική: Έρχεται από τις ΗΠΑ ο αδερφός του 31χρονου που αγνοείται – «Θα κινήσω γη και ουρανό για να τον βρώ»

«Θα κάνω τα πάντα και με κάθε κόστος για να βρω τον…

Βίντεο – ντοκουμέντο για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στην Αττική ήρθε στο φως

Table of Contents Hide Χρ. Στυλιανίδης: Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα…

Απίστευτες σκηνές βίας στη Λάρνακα: Ξυλοκόπησε αλλοδαπή που ήταν πεσμένη στο έδαφος κρατώντας το παιδί της

Αναζητείται ο δράστης

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

25.000 πτήσεις ακυρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες για τον Αύγουστο

Το χάος στα μεγάλα αεροδρόμια του πλανήτη οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες σε…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…