Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

Ωωω μα τι υπέροχη εικόνα;

Για την ακρίβεια είναι μαγνητική τομογραφία ή αλλιώς MRI scan.

Είμαι σίγουρη ότι την έχεις δει και εσύ να κυκλοφορεί κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή είναι και πάλι viral. Είναι προφανές ότι απεικονίζεται μια μαμά να φιλάει το μωρό της.

Οι περιγραφές που συνοδεύουν τη φωτογραφία με συγκίνησαν και με έκαναν να ανατριχιάσω.

Μια από αυτές λέει:

Βλέπετε την πρώτη εικόνα μαγνητικού τομογράφου στον κόσμο (MRI) που απεικονίζει τον δεσμό της μητέρας και του παιδιού της! Η εικόνα δείχνει την νευροεπιστήμονα Rebecca Saxe να φιλάει τον δύο μηνών γιο της. Με τις περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στα πρόσωπα να «φωτίζονται» στην απεικόνιση.

Μια άλλη:

Ήξερες ότι…

Το φιλί προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια «έκρηξη» της ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη που αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της αγάπης» διότι προκαλεί συναισθήματα στοργής και συναισθηματικού δεσμού.

Το φιλί ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας την ορμόνη ντοπαμίνη που μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία. Επίσης, απελευθερώνει βασοπρεσίνη η οποία συνδέει συναισθηματικά τις μητέρες με τα μωρά τους. Αλλά και τους ερωτικούς συντρόφους μεταξύ τους. Ακόμη, απελευθερώνει σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσής μας.

Συμπέρασμα. Αγκάλιασε και φίλησε τους ανθρώπους που αγαπάς… που νοιάζεσαι για αυτούς. Μετά όλα θα τα δείτε καλύτερα… Το ποτήρι μισογεμάτο. Το πιο δυνατό συναίσθημα είναι η Αγάπη. Να της επιτρέψουμε να τραγουδήσει και να ανθίσει στην καρδιά μας. Να οδηγήσει τα βήματα μας. Δείξτε αυτό που νιώθετε στην πράξη.

Την εικόνα την είδα και με πολλές ακόμη παρόμοιες περιγραφές. Δυνατά μηνύματα που σου μένουν. Δεν είναι υπέροχο να επιβεβαιώνεται κάτι για το οποίο ήσουν σίγουρη; Την ίδια εικόνα τη βρήκα και σε σελίδες του εξωτερικού.

Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

«Μια εικόνα MRI καταγράφει το φιλί μιας μητέρας. Το φιλί παράγει μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο του μωρού της απελευθερώνοντας μια έκρηξη ωκυτοκίνης.»

Η αλήθεια

Η Δρ Rebecca Saxe, είναι όντως η μαμά που απεικονίζεται στο MRI με το γιο της. Είναι καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης και επικεφαλής στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών στο MIT.

Ως επιστήμονας που συμμετέχει στην έρευνα δε θα μπορούσε παρά να εξηγήσει τι ακριβώς δείχνει αυτή η εικόνα. Η ίδια εξήγησε τα πάντα σε ένα μακροσκελές tweet.

Πριν κάποια χρόνια, συμμετείχε σε μια μελέτη fMRI για βρέφη. Τα επιστημονικά ερωτήματα αφορούσαν στην οργάνωση της λειτουργικής δραστηριότητας βρεφικών εγκεφάλων, όταν τα μωρά έβλεπαν πρόσωπα και φυσικές σκηνές. Έτσι αποφάσισε να συμμετέχει στη μελέτη και με αυτόν τον τρόπο, μαζί με τον δεύτερο γιο της.

Αυτό που μας δείχνει αυτή η εικόνα δεν είναι η οπτική επιβεβαίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που παράγεται από το συναίσθημα της αγάπης. Αλλά δεδομένα χρήσιμα στη μελέτη για το «Πόση από τη δομή του εγκεφάλου καθορίζεται κατά τη γέννηση. Και πόση από αυτή τη δομή προκύπτει από την εμπειρία».
Η εικόνα MRI με το φιλί της μαμάς στο μωρό της που έγινε viral

Κάποιος πήρε την εικόνα MRI της μελέτης και πρόσθεσε μια γλυκιά περιγραφή μητρικής αγάπης, που πίστευε ότι θα μπορούσε να ταιριάζει. Έπειτα την διέδωσε στο διαδίκτυο και έγινε  viral.

Οπότε στην πραγματικότητα, η μητρική αγάπη δεν έχει αποτυπωθεί (ακόμη τουλάχιστον) με έναν τέτοιο τρόπο, όπως μια μαγνητική τομογραφία. Όμως η μητρική αγάπη είναι αδιαμφισβήτητα ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο που ίσως και να μην χρειάζεται τέτοιου είδους αποδείξεις. Συμφωνείς;

Λίζα

You May Also Like

Ψείρες: Ο λόγος που κολλάνε τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και πώς να τις εξοντώσεις

Table of Contents Hide Ψείρες: Ο λόγος που κολλάνε τα παιδιά στον…

Τα παιδιά στο Τόκιο κυκλοφορούν μόνα τους από 3 ετών και κανείς δεν ανησυχεί

Αντιθέτως θεωρείται κάτι απολύτως φυσικό και ασφαλές

4χρονη κάνει «ανάποδη γέφυρα» εν ώρα γυμναστικής και μένει παράλυτη (video)

Μια συνηθισμένη άσκηση γυμναστικής κατέληξε σε εφιάλτη για ένα 4χρονο κοριτσάκι που έμεινε παράλυτο…

Τεχνολογία: Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο – Οι 6 απειλές

Το μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα στην ιστορία θα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται…

Από σήμερα οι αιτήσεις για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2022 της ΔΥΠΑ

Από σήμερα οι αιτήσεις για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2022 της ΔΥΠΑ

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν παιδίατροι

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να κάνουν τραμπολίνο σε καμία ηλικία, υποστηρίζουν…

Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει τα νύχια του

Table of Contents Hide Πώς να σταματήσει το παιδί σας να τρώει…

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νούμερο 1 μέτρο πρόληψης υποτροπών των μολύνσεων από σταφυλόκοκκο

Παιδίατρος: Αυτό είναι το νούμερο 1 μέτρο πρόληψης υποτροπών των μολύνσεων από…

Όταν η νονά εξαφανίζεται…

Μια μαμά περιγράφει πώς η αρχικά ζεστή σχέση που είχε με τη…

«Ο κορονοϊός»: Ένα δωρεάν online παραμύθι για να μάθουν τα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουμε τον ιό

«Ο κορονοϊός»: Ένα δωρεάν online παραμύθι για να μάθουν τα παιδιά πώς…