Αρνητική ήταν η απάντηση της Ελλάδας στην Ουκρανία για αποστολή TOR-Μ1 ή OSA-AK.

Σε αντίθεση με το πρώτο αίτημα των Ουκρανών για αμυντική βοήθεια, το οποίο ικανοποιήθηκε από την Ελλάδα, το δεύτερο δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση με την Αθήνα να απαντά αρνητικά στο Κίεβο.

Η αδυναμία ενίσχυσης των Ουκρανών αμυνομένων με περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μεταφέρθηκε μέσα από ασφαλείς διαύλους προς το Κίεβο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο Βασίλης Νέδος στο ρεπορτάζ του, η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, δίχως ωστόσο να κατατεθεί επίσημο αίτημα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), αντιστοίχως.

Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα καθώς έχουν ανάγκη αναβάθμισης προκειμένου να εξακολουθήσουν να παραμένουν λειτουργικά (τα TOR-M1 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο το 2001 και τα OSA-AK το 1992) και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κάτι τέτοιο καθίσταται μάλλον απαγορευτικό, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημειώνεται πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Π.Α. που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές, μετά τις αρχικές αποστολές Kαλάσνικοφ και εκτοξευτήρων, η Αθήνα ακολουθεί την ευρύτερη γραμμή της Ε.Ε. για προσήλωση στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.

Η Αθήνα, αντιθέτως, είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση που έχει λάβει συνολικότερα το ΝΑΤΟ για την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εντός των ορίων της Συμμαχίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο τρόπος ανάπτυξης των δυνάμεων της Συμμαχίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εμφανίστηκαν να έχουν επί της αρχής παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη το ΝΑΤΟ να ακολουθήσει μια προσέγγιση 360 μοιρών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι στρατηγικές κατευθύνσεις από τις οποίες μπορεί να προέρχονται απειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, Αθήνα και Αγκυρα ζητούν κάλυψη των αναγκών τους προς τον Νότο.

You May Also Like

Δωρεάν συνδρομές σε NOVA, Cosmote tv, Wind Vision, Vodafone tv ζητά o Πιερρακάκης

Δωρεάν συνδρομές σε NOVA, Cosmote tv, Wind Vision, Vodafone tv ζητά o…

Άνοιγμα σχολείων: Plan B και Plan C σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα

Ανοίγουν τα σχολεία στις 13 Σεπτεμβρίου – Αναμένονται υπουργικές αποφάσεις

Μετακίνηση εκτός νομού: Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα με 2 αλλαγές

Δέκα μέρες απομένουν για να τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα στη μετακίνηση…

Δωρεάν μάσκες σε βουλευτές και δημοσιογράφους

Δωρεάν μάσκες σε βουλευτές και δημοσιογράφους

Σεισμός: Νεκρά με την ομάδα βόλεϊ τα εγγόνια του Κενάν Ακίν που δολοφόνησε τον Σολωμό Σολωμού

Ο Κενάν Ακίν, είναι ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν Ραγδαίες εξελίξεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν Ραγδαίες εξελίξεις

Τέμπη: «Δεν είμαι ήρωας, έκανα απλά το καθήκον μου»

Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο δυστύχημα στα Τέμπη.

Γουχάν: Δείχνει στον κόσμο γιατί η κρίση του κορωνοϊού αρχίζει μετά το τέλος του lockdown

Γουχάν: Δείχνει στον κόσμο γιατί η κρίση του κορωνοϊού αρχίζει μετά το…

Την αποπομπή Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας ζητούν 45 βουλευτές της ΝΔ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απίστευτη δήλωση του Νίκου Φίλη ότι δεν…

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αδήλωτη εργασία

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την αδήλωτη εργασία