Αρνητική ήταν η απάντηση της Ελλάδας στην Ουκρανία για αποστολή TOR-Μ1 ή OSA-AK.

Σε αντίθεση με το πρώτο αίτημα των Ουκρανών για αμυντική βοήθεια, το οποίο ικανοποιήθηκε από την Ελλάδα, το δεύτερο δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση με την Αθήνα να απαντά αρνητικά στο Κίεβο.

Η αδυναμία ενίσχυσης των Ουκρανών αμυνομένων με περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μεταφέρθηκε μέσα από ασφαλείς διαύλους προς το Κίεβο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται ο Βασίλης Νέδος στο ρεπορτάζ του, η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, δίχως ωστόσο να κατατεθεί επίσημο αίτημα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), αντιστοίχως.

Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα καθώς έχουν ανάγκη αναβάθμισης προκειμένου να εξακολουθήσουν να παραμένουν λειτουργικά (τα TOR-M1 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο το 2001 και τα OSA-AK το 1992) και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κάτι τέτοιο καθίσταται μάλλον απαγορευτικό, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημειώνεται πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Π.Α. που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές, μετά τις αρχικές αποστολές Kαλάσνικοφ και εκτοξευτήρων, η Αθήνα ακολουθεί την ευρύτερη γραμμή της Ε.Ε. για προσήλωση στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.

Η Αθήνα, αντιθέτως, είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση που έχει λάβει συνολικότερα το ΝΑΤΟ για την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εντός των ορίων της Συμμαχίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο τρόπος ανάπτυξης των δυνάμεων της Συμμαχίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εμφανίστηκαν να έχουν επί της αρχής παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη το ΝΑΤΟ να ακολουθήσει μια προσέγγιση 360 μοιρών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι στρατηγικές κατευθύνσεις από τις οποίες μπορεί να προέρχονται απειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, Αθήνα και Αγκυρα ζητούν κάλυψη των αναγκών τους προς τον Νότο.

You May Also Like

Πώς τουρίστες που έκλεισαν «κουκλίστικο» Airbnb αντίκρισαν την απόλυτη βρωμιά αλλά τελικά έμειναν ευχαριστημένοι

Δεν πίστευαν στα μάτια τους!

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Τρίτη 18 Αυγούστου…

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ – ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ…

Βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εξοργίζει του Παλαιστίνιους

Είμαστε υποχρεωμένοι να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας, λέει ο Αμπάς

Κορωνοϊός – Σχολεία: Σκέψεις να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια – Λύκεια

Κορωνοϊός – Σχολεία: Σκέψεις να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά τα…

«Σκοτωμός» Γκλέτσου με τον Περιφερειάρχη: «Ο κόσμος σε δέρνει εκεί που πας» (video)

«Τελειώσανε αυτά που ξέρετε. Τελειώσανε. Που φεύγουν τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά…

Σύψας: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα εκτεθούν στον κορωνοϊό όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Χωρίς ιό το καλοκαίρι

Χαρακτήρισε “τελεσίδικο” το ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα…

Φοιτητές στέλνουν το πρώτο ιδιωτικής κατασκευής ρομπότ- ρόβερ στη Σελήνη

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU) στέλνουν στις 5 Μαΐου την Iris στο νότο της Σελήνης.