Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα εργάτες γης

Τα lockdown, οι περιορισμοί μετακινήσεων και ταξιδιών, αλλά και ο φόβος των μεταναστών μήπως κολλήσουν τον ιό, αφήνει τα χωράφια της Ευρώπης χωρίς εργάτες. Σε εξέλιξη μαζικά προγράμματα προσλήψεων σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία.

Κάθε καλοκαίρι, το Μπαρτοσίτσε, μία πόλη στη βορειοανατολική Πολωνία, αδειάζει, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί της κατευθύνονται προς τη Γαλλία, για να εργαστούν στους αμπελώνες και να μαζέψουν σταφύλια. Ωστόσο, φέτος, το κλείσιμο των συνόρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ίσως τους εμποδίσει να κάνουν αυτό το ταξίδι.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, μέχρι φέτος, οι κάτοικοι του Μπαρτοσίτσε ήταν μέρος ενός μαζικού κινήματος εποχικών εργατών από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική προς τη Δυτική Ευρώπη. Φέτος, πολλοί δεν θα κάνουν αυτό το ταξίδι. Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, είναι σε lockdown.

Οι αγρότες λένε ότι οι πρακτικές δυσκολίες του ταξιδιού επιδεινώνονται από τους φόβους των εργαζομένων για μόλυνση από τον κορωνοϊό ή από τον φόβο ότι δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ετσι, οι ευρωπαϊκές φάρμες μένουν χωρίς εργάτες.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εμπορίου και αγορών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε: «Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι οποίες βασίζονται στην εργασία των μεταναστών, εάν η κρίση του κορωνοϊού κρατήσει δύο μήνες, η επίπτωση θα είναι πολύ σοβαρή».

Οι αριθμοί είναι σημαντικοί: Στη Γαλλία καταγράφεται έλλειψη 200.000 εργατών έως τα τέλη Μαΐου, ενώ στην Ισπανία λείπουν 70.000 με 80.000. Η Ιταλία χρειάζεται περίπου 250.000 εργάτες τους επόμενους δύο μήνες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο 70.000-80.000 κατά τη διάρκεια της σεζόν και η Γερμανία 300.000.

Το πρόβλημα έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε κάποιες ενέργειες. Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία άλλαξε προηγούμενη απόφασή της, που προέβλεπε απαγόρευση εισόδου για εποχικούς μετανάστες και πλέον θα τους δέχεται.

Ορισμένες χώρες προσπαθούν να πείσουν τους ντόπιους κατοίκους να κάνουν τη δουλειά, μετά από δεκαετίες εξάρτησης από τους αλλοδαπούς εργάτες.

Μαζικά προγράμματα προσλήψεων είναι σε εξέλιξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι ντόπιοι θα μπορούν να παίρνουν επιδόματα ανεργίας ενώ παράλληλα θα απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ως μέρος του πακέτου που χαρακτηρίστηκε «έκτακτα μέτρα» για την εξασφάλιση τροφοδοσίας και την αποτροπή αυξήσεων τιμών.

 

euro2day.gr

You May Also Like

Ιβάν Σαββίδης: Πέφτουν κεφάλια στον ΠΑΟΚ μετά το φιάσκο

Ιβάν Σαββίδης: Πέφτουν κεφάλια στον ΠΑΟΚ μετά το φιάσκο

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Δύο ακόμη “τρόπαια” βγαίνουν στο σφυρί

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Δύο ακόμη “τρόπαια” βγαίνουν στο σφυρί

Κίνημα της πετσέτας: Δεν ιδρώνει το αυτί των επιτήδειων

Έβαλαν ξανά ξαπλώστρες σε παραλίες της Νάξου μέσα στη νύχτα, μετά τους ελέγχους

Η Ραχήλ Μακρή πολιτική αναλύτρια στην εκπομπή του Μένιου Φουρθιώτη!

Η Ραχήλ Μακρή πολιτική αναλύτρια στην εκπομπή του Μένιου Φουρθιώτη!

ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2019-2020: Από τις 7 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τις εγγραφές

ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2019-2020: Από τις 7 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για…

Γιάννης Κότσιρας: Να κάνεις αγώνα να μεγαλώσεις ένα παιδί και να το σκοτώνουν

Γιάννης Κότσιρας: Να κάνεις αγώνα να μεγαλώσεις ένα παιδί και να το…

«Μόσκβα»: Εικόνες της ρωσικής ναυαρχίδας λίγο πριν τη βύθισή της

Το καμάρι του ρωσικού στόλου έχει γίνει πλέον σύμβολο αντίστασης των Ουκρανών

ΔΕΗ: Προσοχή! Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς

Αύξηση της τάξεως των 2 – 3 ευρώ θα δουν οι οικιακοί…