Η ΕΦΑ Καστοριάς συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάζεται φέτος στις 13 Οκτωβρίου 2019, με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη υλοποιώντας μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO). Στόχος είναι η γνωριμία με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και η ανάδειξη της σημαντικής της συνεισφοράς στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης με επισκέψεις σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, διαλέξεις, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενηλίκους κ.ά. Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM(International Council of Museums).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς του ΥΠΠΟΑ, συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης με την εκδήλωση: «Γνωριμία με το επάγγελμα του Συντηρητή Έργων Τέχνης μέσα από την συντήρηση ενός αρχοντικού στην Καστοριά», και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση αποτελείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος, η Προϊστάμενη του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑ Καστοριάς κα. Αμαλία Γκιμουρτζίνα θα παρουσιάσει, με τη χρήση  φωτογραφικού υλικού τις εργασίες συντήρησης των διακοσμητικών στοιχείων του Αρχοντικού (τοιχογραφιών, ξύλινων κατασκευών και οροφών) μέσα από το παράδειγμα της συντήρησης από την Υπηρεσία μας ενός εντυπωσιακού αρχοντικού στη βόρεια παραλία της πόλης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές της συντήρησης, ενώ θα αναδειχτούν πτυχές του επαγγέλματος, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη δεοντολογία της επιστήμης της συντήρησης.

Στο δεύτερο μέρος το κοινό θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί και να παρατηρήσει από κοντά τα αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης και να διαπιστώσει τα διάφορά στάδια που μεσολάβησαν από την αρχική κατάσταση έως την ολοκλήρωση του έργου.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων στα https://www.ssaette.gr/,

https://www.facebook.com/dsanm.culture/

και https://el-gr.facebook.com/icom.helleniccommittee.

 

Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς

Τηλ.: 24670 88200

Email: [email protected]

0

 

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…