Η τεχνολογία cloud-seeding και πώς το Πεκίνο χειραγωγεί τις καιρικές συνθήκες εδώ και δεκαετίες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία στην Κίνα κατάφερε να ελέγξει επιτυχώς τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να εορταστούν χωρίς προβλήματα τα 100 χρόνια του Κομουνιστικού Κόμματος την 1η Ιουλίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων με σημαντικότερη αυτή στην πλατεία Τιενανμέν παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών και επισήμων. 

Σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά οι αρχές, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης, κατάφεραν να εξασφαλίσουν έναν καθαρό ουρανό και να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κινεζική κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής της τεχνολογίας cloud-seeding (”σπορά νεφών”) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια χειραγώγησης του καιρού για την προστασία των αγροτικών περιοχών ή τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών ενόψει σημαντικών γεγονότων.

Το cloud-seeding είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού που προβλέπει την  προσθήκη χημικών ουσιών -όπως μικρών σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου- στα σύννεφα προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους  αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Η South China Morning Post αναφέρεται σε μια πρόσφατη ερευνητική εργασία που δείχνει ότι μια επιχείρηση ”σποράς νεφών” την παραμονή της εκατονταετηρίδας προκάλεσε σημαντική πτώση του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι εορτασμοί απειλούνταν από μια άνευ προηγουμένου αύξηση της των ατμοσφαιρικών ρύπων και ενός συννεφιασμένου ουρανού κατά τη διάρκεια ενός από τα πιο υγρά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί τη χώρα.

Εργοστάσια και άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες είχαν σταματήσει τις ημέρες πριν από την κεντρική εκδήλωση, αλλά η χαμηλή ροή αέρα σήμαινε ότι η ρύπανση δεν είχε εκτονωθεί.

Σύμφωνα με την δημοσίευση στο περιοδικό Environmental Science με επικεφαλής συγγραφέα τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης, Γουάνγκ Καν, μια δίωρη επιχείρηση ”σποράς σύννεφων” ξεκίνησε την παραμονή της τελετής και οι κάτοικοι σε κοντινές ορεινές περιοχές ανέφεραν ότι είδαν πυραύλους. στον ουρανό στις 30 Ιουνίου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πύραυλοι μετέφεραν ιώδιο αργύρου στον ουρανό για να τονώσουν τις βροχοπτώσεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η τεχνητή βροχή που προκλήθηκε μείωσε το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2,5 κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα και η ένδειξη του δείκτης ποιότητας του αέρα, με βάση τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, άλλαξε από «μέτρια» σε «καλή».

Πέρυσι το Πεκίνο ανακοίνωσε τα σχέδιά του να επεκτείνει το πειραματικό πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού σε μια περιοχή 1,5 φορές μεγαλύτερη από την Ινδία – 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – που καλύπτεται από τεχνητή βροχή ή χιόνι.

Το Κρατικό Συμβούλιο έχει δηλώσει πως σκοπεύει να έχει ένα ανεπτυγμένο σύστημα τροποποίησης του καιρού έως το 2025, το οποίο θα περιλαμβάνει ακόμη μισό εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα που θα φιλοξενούν τεχνολογίες καταστολής του χαλαζιού.

Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την επιτυχία της τεχνολογίας αυτής, αλλά και μια συζήτηση σχετικά με το εάν η χειραγώγηση του καιρού σε μια περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τα καιρικά συστήματα αλλού.

Την πενταετία έως το 2017 κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονταν ότι η Κίνα είχε ξοδέψει περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την τεχνολογία αυτή και προκάλεσε περίπου 233,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πρόσθετης βροχής.

Το 2019 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρακτικές τροποποίησης του καιρού, συνήθως η εκτόξευση οβίδων με ιώδιο για να διαταραχθούν τα μέτωπα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, είχαν συμβάλει στη μείωση του 70% των ζημιών από χαλάζι ετησίως στις γεωργικές περιοχές της Ξιντζιάνγκ.

H τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, την Συνόδου Κορυφής APEC του 2014, καθώς και για παρελάσεις σε εθνικές εορτές κ.α.

Οι δραστηριότητες χειραγώγησης των καιρικών συνθηκών, γνωστές και ως «blueskying», συνήθως εφαρμόζονται σε συνδυασμό με κοινωνικές αλλαγές ενόψει γεγονότων, όπως το κλείσιμο εργοστασίων, οικοδομικών και άλλων ρυπογόνων βιομηχανιών και η ενθάρρυνση των ανθρώπων να μείνουν μακριά από τους δρόμους ή να εγκαταλείψουν το περιοχή, ανέφερε ο δρ. Σιου Σεν Τσιέν του τμήματος γεωγραφίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, σε ένα δοκίμιο του 2019 για το Society+Space. Ο δρ.Τσιεν υποστήριξε ότι οι μετεωρολογικές αρχές της Κίνας είχαν «θεσμοποιήσει» τον κλιματικό έλεγχο εδώ και δεκαετίες, με τεχνολογικές προσπάθειες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 και η τεχνολογία χρησιμοποιείται όχι όνο για εμπορικούς ή γεωργικούς λόγους αλλά και για «προπαγανδιστικούς σκοπούς».

Πηγή: The GuardianXinhuaSociety+Space,South China Morning Post

You May Also Like

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Γελένα Τζόκοβιτς: Η όμορφη και πανέξυπνη Σέρβα πίσω από τον Νο1 τενίστα στον κόσμο – Μιλάει 17 γλώσσες

Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα: Ποια είναι η…

Κουόκα: Αυτό είναι το πιο χαρούμενο ζώο στον πλανήτη (φωτό)

Κουόκα: Αυτό είναι το πιο χαρούμενο ζώο στον πλανήτη (φωτό)

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…