19η Μαΐου 2016. Συμβολικά η πιο τραγική ημέρα υπόμνησης ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά του ελληνισμού, του χριστιανικού στοιχείου εν γένει, που συντελέστηκε με θύματα τους Έλληνες Πόντιους. Προηγήθηκαν, συνέπεσαν ή ακολούθησαν Αρμένιοι, Ασσύριοι και Μικρασιάτες της ιστορικής Ιωνίας, που σφαγιάστηκαν, οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό εκτοπισμό, στερήθηκαν πατρίδα, περιουσία, όνειρα για το μέλλον…

Για πρώτη φορά εφέτος τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς συνδιοργάνωσαν από κοινού τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με αποκορύφωμα την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφανιών στην Πλατεία Μακεδονομάχων την Πέμπτη 19 Μαΐου παρουσία όλων των φορέων του Νομού, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι ως φόρο τιμής στα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς μαζί με όλα τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού Καστοριάς , ξεκίνησε με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς   κ.κ. Σεραφείμ  για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων  του Πόντου.

Στη συνέχεια άπαντες μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Μακεδονομάχων όπου είχαμε την Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Ηρώων, ενώ ακολούθησε και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων από τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, Οργανισμών και Ιδρυμάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Σύλλογο Ποντίων Καστοριάς και την τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Μόλις ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος , μίλησε για ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, αφού 353.000 θύματα – Έλληνες του Πόντου περιμένουν ακόμα τη δικαίωση, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα σε όσους πολεμούν σήμερα τους Πόντιους και παίζουν με την ιστορία τους φωτογραφίζοντας τον σημερινό Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη τονίζοντας τα εξής ‘’ Ημέρα μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ποντίων. Είναι πολύ συγκινητικές στιγμές αυτές που ζήσαμε σήμερα. Εγώ εκείνο που έχω να πω είναι ότι υπάρχουν ακόμη Έλληνες που θέλουν να λέγονται Έλληνες που αναφέρονται σε μη Γενοκτονίες , που αναφέρονται σε συνωστισμούς , αυτοί σας πληροφορώ ότι είναι Ανθέλληνες , είναι μηδενιστές , είναι ανιστόρητοι. Και αυτοί πρέπει να στηλιτεύονται με κάθε τρόπο και να απομονώνονται. Πρέπει να τους καταδικάζουμε ακόμα περισσότερο όταν είναι και σε θέσεις ευθύνης. Για πρώτη φορά σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς γιορτάστηκε από όλα τα Σωματεία τα Ποντιακά η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό δείχνει μια ενότητα. ‘’

Κλείνοντας , ο κ. Αδαμόπουλος ήταν ξεκάθαρος ότι η ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων πρέπει να γιορτάζεται στις 19 Μαΐου και όχι άλλη μέρα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η 19η Μαΐου, είναι Ημέρα Μνήμης, Θλίψης και Υπόσχεσης

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων την Πέμπτη ( 19/5 ) έστειλε το δικό της μήνυμα:

Ένα σχεδόν αιώνα μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η ιστορική γνώση, αποτελεί την κιβωτό του Πολιτισμού και της Πίστης των προγόνων μας. Η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με καθυστέρηση όμως 70 χρόνων, δικαιώνοντας τη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε την παγκόσμια αναγνώριση του φρικτού εγκλήματος που υπέστη το γένος μας όχι στο όνομα της εκδίκησης, αλλά στο όνομα της Αλήθειας. Είναι υποχρέωση του πολιτικού και πνευματικού κόσμου της Τουρκίας να αναγνωρίσει το έγκλημα ενάντια στον Ποντιακό Ελληνισμό γιατί η ιστορική ειλικρίνεια αποτελεί τη βάση για ένα μέλλον φιλίας, συνεργασίας και Ειρήνης.

Ο Ελληνισμός, στους δύο αιώνες του ελεύθερου βίου της νεότερης Ιστορίας μας, έδωσε και δίνει διαρκώς τον Αγώνα για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Ο Αγώνας αυτός, υπήρξε πάντα νικηφόρος, όταν μας καθοδηγούσε η αυτογνωσία και γινόταν κατορθωτή η ενότητα.

Αυτογνωσία και ενότητα, πρέπει να είναι η υπόσχεση της γενιάς μας στους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που δεν αρνήθηκαν την ταυτότητα, την Πίστη και τη γλώσσα μας και οδηγήθηκαν γι’ αυτό στο μαρτύριο. Αυτογνωσία και ενότητα, αυτή είναι η δύναμή μας στον διαρκή Αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την περιφρούρηση της εθνικής μας Ελευθερίας.

 

Μαρία Αντωνίου: 19η Μαΐου – Ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό

Υποχρεώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν ο λόγος που δεν έδωσε το παρών η Βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ. κ. Μαρία Αντωνίου στην εκδήλωση της Π.Ε. Καστοριάς μαζί με όλα τα Ποντιακά Σωματεία , στέλνοντας όμως το δικό της γραπτό μήνυμα για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού:

Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Ελλάδος και του Ελληνισμού. Ιστορίας που δεν παραγράφεται ούτε λησμονείται. Ιστορίας από την οποία πρέπει να αντλούμε διδάγματα και να βλέπουμε τις αδυναμίες μας, αλλά και τις δυνατότητές μας.

Η αλήθεια που προβάλλει μπροστά μας όταν φέρνουμε στη σκέψη μας την ιστορική πραγματικότητα δεν θα πρέπει να κρύβεται πίσω από καμία σκοπιμότητα.

 

Ο Ποντιακός Ελληνισμός σήμερα συνεχίζει να αγωνίζεται. Διατηρεί ζωντανές τις μνήμες, τις παραδόσεις και τις προσδοκίες του. Αγωνίζεται και διαπρέπει. Σε αυτούς τους ανθρώπους ου επί αιώνες κρατούν ζωντανό τον Ελληνισμό έχουμε χρέος να αποδώσουμε όσα τους οφείλουμε.

Η Ιστορία είναι αυτή που διδάσκει. Που μας βοηθά να γνωρίσουμε το παρελθόν, να κατανοήσουμε το παρόν και να προετοιμάσουμε το μέλλον.

 

 

 

Μήνυμα του Θόδωρου Καρυπίδη για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι γνωστή και γραμμένη με αίμα, πόνο και ξεριζωμό. Η γενοκτονία που υπέστη αδιαπραγμάτευτη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια περιφέρεια στην οποία υπάρχουν ακόμη ζωντανοί μάρτυρες που έζησαν στο πετσί τους το διωγμό και τη φρίκη, αλλά και χιλιάδες απόγονοί τους που ξέρουν καλά τις συνέπειες του προμελετημένου εγκλήματος των Νεότουρκων.

Η θεσμική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων με την καθιέρωση της ημέρας μνήμης είναι η ελάχιστη συνεισφορά του Ελληνικού κράτους στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης για τον Ποντιακό Ελληνισμό και το αίτημα αυτό θα δικαιωθεί μόνο με την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

_DSC0093 _DSC0008 _DSC0020 _DSC0027 _DSC0040 _DSC0050 _DSC0053 _DSC0059 _DSC0062 _DSC0080 _DSC0083

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπής που τελέστηκαν σε βάρος ηλικιωμένων στην Πτολεμαΐδα

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπής που τελέστηκαν σε βάρος ηλικιωμένων στην Πτολεμαΐδα

Προτεραιότητα στον πολίτη: Συνάντηση με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

Προτεραιότητα στον πολίτη: Συνάντηση με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

Η ανακοίνωση του Δήμου Νεστορίου για τη λειτουργία των σχολείων

Ανακοίνωση του Δήμου Νεστορίου

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης

  Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 24-04-2017 έως 30-04-2017)

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 24 Απριλίου έως 30 Απριλίου…

Σήμερα ο ετήσιος χωρός της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων

Σήμερα ο ετήσιος χωρός  της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων

Συναυλία του συγκροτήματος “2 Ζωές” για τα δικαιώματα του παιδιού

Το μπαρ-καφέ Prague Draft Kastoria και η μπάντα «2 ζωές», στηρίζουν τον…

Κοινή δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, της Αστυνομίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών

Κοινή δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, της Αστυνομίας και του Φαρμακευτικού Συλλόγου…