Η Μαρία Αντωνίου για τις μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

 

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που της παρέχεται από τη Βουλή, η Μαρία Αντωνίου την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 κατέθεσε Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

 

 

Ακολουθεί η Ερώτηση:

 

Προς: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτριο Βίτσα

 

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις μονάδες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Παρά τις προ ετών δημόσιες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις εκπροσώπων της Κυβέρνησης σας, που τόνιζαν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μεταφορά προσφύγων στην Καστοριά, ήδη από το 2016, άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών φιλοξενείται σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

 

Όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, για την τοποθέτηση των μεταναστών στις διάφορες μονάδες φιλοξενίας του Νομού Καστοριάς δεν έχει υπάρξει κανένας προγραμματισμός και κυρίως καμία ενημέρωση και συνεργασία από την πλευρά του Υπουργείου σας με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, η οποία ακόμα και σήμερα αγνοεί τον αριθμό, την εθνικότητα, τις μονάδες και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα φιλοξενηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς οι εν λόγω πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Ήδη τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άγνωστος πάλι αριθμός προσφύγων θα τοποθετηθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Χλόη Καστοριάς, στην Κοτύλη και στο Νεστόριο. Ασαφή δε παραμένουν τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ξενοδοχειακών μονάδων που προκρίνονται για τη φιλοξενία και τη στέγαση των προσφύγων.

 

Όλα τα ανωτέρω έχουν ως αποτέλεσμα το γενικότερο αναβρασμό και την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς, η οποία πλήττεται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ερημώνει συνεχώς, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και κυρίως νέων μεταναστεύουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

 

  1. Ποιος είναι σήμερα ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλες τις μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ποια η εθνικότητα τους και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν στις εν λόγω μονάδες φιλοξενίας; Πόσοι ακόμα πρόσφυγες και μετανάστες αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα να φιλοξενηθούν στην Π.Ε. Καστοριάς σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου σας;

 

  1. Με βάση ποια κριτήρια και διαδικασία γίνεται η επιλογή των ξενοδοχειακών μονάδων φιλοξενίας που θα στεγάσουν τους πρόσφυγες; Παρακαλώ όπως μου καταθέσετε όλες τις αιτήσεις των ξενοδοχειακών μονάδων στο Νομό Καστοριάς που έχουν υποβάλει συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών.

 

 

    Η Ερωτώσα και Αιτούσα Βουλευτής

 

       

              Μαρία Αντωνίου

 

 

You May Also Like

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…