Η Μαρία Αντωνίου   για τους “Νέους Αγρότες”                                                                                                    

Ερώτηση κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου προς τον αρμόδιο Υπουργό για την επιτακτική ανάγκη ένταξης των επιλαχόντων νέων αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Υπομέτρο 6.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, που λόγω έλλειψης των διαθέσιμων αναγκαίων πόρων, άφησε εκτός χρηματοδότησης μεγάλο αριθμό νέων αγροτών πανελλαδικά, παρά το ότι είχαν υπερβεί την ελάχιστη βαθμολογία που όριζε το Υπομέτρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

 

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για ένταξη των επιλαχόντων νέων αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Υπομέτρο 6.1. του Π.Α.Α. 2014-2020»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι το Υπομέτρο 6.1. ‘Εγκατάσταση Νέων Γεωργών’ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 άφησε, λόγω έλλειψης των διαθέσιμων αναγκαίων πόρων, εκτός χρηματοδότησης μεγάλο αριθμό νέων αγροτών πανελλαδικά, παρά το ότι είχαν υπερβεί την ελάχιστη βαθμολογία που όριζε το Υπομέτρο.

 

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από το σύνολο των 998 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, 523 άτομα εντάχθηκαν ως επιχορηγούμενοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 10.356.000 Ευρώ,  84 άτομα κατατάχθηκαν ως εν δυνάμει δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης 1.640.000 Ευρώ και 359 άτομα κρίθηκαν ως επιλαχόντες, καθώς οι αιτήσεις τους ναι μεν ήταν επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονταν από τις διαθέσιμες πιστώσεις.

 

Επειδή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, στο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου 2017 στην Κοζάνη, δεσμεύτηκε ρητά για την ένταξη των επιλαχόντων και υπεράριθμων νέων αγροτών στο Υπομέτρο 6.1., κάτι που επαναλάβατε άλλωστε και εσείς στη Βουλή, στη συνεδρίαση της 20ης Ιουλίου 2017, όπου χαρακτηριστικά αναφέρατε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όλοι οι επιλαχόντες.

 

Επειδή, λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ανέρχεται στο ποσό των 12.000.000 Ευρώ και την υπερδέσμευση του ποσού αυτού σε ποσοστό 10%, απαιτείται επιπλέον το ποσό των 6.000.000 Ευρώ (περίπου) προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των επιλέξιμων αιτήσεων ένταξης που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

 

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και των νέων αγροτών που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή, ιδιαίτερα σε μία Περιφέρεια, όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.

 

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να υλοποιήσετε τις ρητές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σας για την ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που πληρούν τις προϋποθέσεις στο Υπομέτρο 6.1. του Π.Α.Α. 2014-2020;

 

  1. Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να εξασφαλίσετε τους επιπλέον απαιτούμενους πόρους (περίπου 6 εκατ. Ευρώ), ούτως ώστε να καλύψετε το σύνολο των επιλαχόντων νέων αγροτών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;

 

 

    Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

       

         Μαρία Αντωνίου

 

 

You May Also Like

Η επίσκεψη της Ελληνικής Λέσχης Φίλων 2CV & Citroen στην Καστοριά

  Η επίσκεψη της Ελληνικής Λέσχης Φίλων 2CV & Citroen στην Καστοριά

Ο Μανώλης Γλέζος στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο Αναγνώριση…

ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ SZ2RCK ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΔΗΝΑΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η Ραδιολέσχη Καστοριάς SZ2RCK βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση…

Το  Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Το  Νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ξενοδόχων Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

Α.Σ. Καστοριάς: Ανανέωση συνεργασίας με τον αθλητή Ερμίρ Χότζα

«Ταλαντούχος αθλητής, εργατικός και δημιουργικός, με εξαιρετική παρουσία στην ομάδα μας»

Εξιχνιάσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας σε κατάστημα στην πόλη της Καστοριάς

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 25χρονου ημεδαπού

Πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα και για το ΕΠΑΛ Άργους Ορεστικού

  Πράσινο ενεργειακό αποτύπωμα και για το ΕΠΑΛ Άργους Ορεστικού  

Τηλεδιάσκεψη για την γούνα :Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει πολύ ,η ολική σωτηρία όμως δύσκολη

Τηλεδιάσκεψη για την γούνα :Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει πολύ ,η ολική σωτηρία…