Η οικονομική κρίση “αδειάζει” τα δημοτικά σχολεία
Μια ακόμα δραματική διαπίστωση έρχεται μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων συνεχώς μειώνονται. Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Νίκος Μπουτσιάδης, σχολίασε επί του θέματος πως «Η κατάσταση αυτή μας προβληματίζει έντονα, μιας και δεν μειώνεται μόνος ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μας, αλλά γενικά ο πληθυσμός της περιοχής μας, καθώς εγκαταλείπεται».
Της Χρύσας Κοσμίδου
Η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια μαστίζει την Ελλάδα. Τα αρνητικά αποτελέσματα που φέρνει μαζί της είναι πολλά. Όσον αφορά στην Π.Ε. Καστοριάς, νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν προκειμένου να αναζητήσουν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες και τα δημοτικά σχολεία χρόνο με το χρόνο σημειώνουν σημαντικές μειώσεις στο μαθητικό πληθυσμό «Με ενοχλεί ιδιαίτερα που νέοι άνθρωποι με προσόντα, ικανότητες, γνώσεις και σπουδές φεύγουν. Είναι αυτονόητο πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι μάς είναι πάρα πολύ χρήσιμοι, αλλά και απαραίτητοι για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Βέβαια, θεωρώ πως μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση και ότι υπάρχουν οι δυνατότητες όχι μόνο για να μην έχουμε διαρροή πληθυσμού, αλλά και για να έχουμε και την επιστροφή των ανθρώπων που ήδη έχουν φύγει» ήταν τα λόγια του κ. Μπουτσιάδη.
Παράλληλα όμως, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σημείωσε πως η μείωση του μαθητικού πληθυσμού οφείλεται και σε έναν άλλο παράγοντα. Συγκεκριμένα τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να αποφασίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά του ενός ή των δύο «Κάποιοι νέοι άνθρωποι δεν αποφασίζουν καν να μπούνε στο θέμα της οικογένειας. Υπάρχουν ζητήματα που τους δυσκολεύουν να φτάσουν σε αυτήν. Βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουν τη λύση της μονογονεϊκής οικογένειας. Μάλιστα μεγάλος αριθμός νέων προτιμά να ζήσει μόνος του».
Τίθεται θέμα “λουκέτου” στις σχολικές μονάδες της Π.Ε. Καστοριάς;
Ο κ. Μπουτσιάδης τόνισε πως το θέμα των συγχωνεύσεων ή των καταργήσεων των σχολικών μονάδων είναι ιδιαίτερα σοβαρό «Η δική μου λογική λέει, πως ακόμα και ένα σχολείο το οποίο έχει μικρό αριθμό παιδιών και βρίσκεται στα σύνορα, πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο».
Η Π.Ε. Καστοριάς, βρίσκεται στα σύνορα της χώρας και ίσως ορισμένες φορές να υπάρχει το αίσθημα της παραγκώνισης από το κεντρικό κράτος. Όσον αφορά όμως τις σχολικές μονάδες, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει.
Ο κ. Μπουτσιάδης έφερε ως παράδειγμα το σχολείο της Διποταμίας, το οποίο μπορεί να έχει χαμηλά νούμερα μαθητών, παράλληλα όμως έχει και όλους τους όρους λειτουργίας. Για το σχολικό έτος 2017-2018 εργάζονται στο πρωινό πρόγραμμα τρεις εκπαιδευτικοί και ένας στο ολοήμερο «Ευελπιστώ πως και με τις ειδικότητες που υπάρχουν στο εν λόγω σχολείο, όπως για παράδειγμα των αγγλικών, της γυμναστικής και της τεχνολογίας, οι οικογένειες της Διποταμίας θα μπορέσουν να αισθανθούν ότι η πολιτεία είναι κοντά τους και ότι δεν υστερούν σε τίποτα λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Το κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μάθηση».
Κλείνοντας ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, πρότεινε στους γονείς και στους κηδεμόνες των μαθητών να δείξουν τη μέγιστη δυνατή συμπαράσταση σε ό, τι συμβαίνει στα σχολεία και να είναι κοντά στους εκπαιδευτικούς «Το σχολείο και η οικογένεια έχουν το ίδιο σκοπό, ρόλο και υποχρέωση απέναντι στα νέα παιδιά. Εξάλλου αυτά είναι το μέλλον της πατρίδα μας. Δεν θέλω να χαρίζουμε τίποτα, αλλά να διεκδικούμε τα πάντα, βάζοντας μπροστά μία λογική που λέει ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και από την αλληλοκάλυψη οι δύσκολες συνθήκες θα ξεπεραστούν. Ευελπιστώ τα επόμενα χρόνια τα σχολεία μας θα έχουν περισσότερα παιδιά και ότι η ποιότητα ζωής αυτών των παιδιών θα είναι σε καλύτερα επίπεδα».