Δραματικές διαστάσεις έχουν πάρει πλέον τα λουκέτα επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά αποδεικνύοντας με ζοφερό τρόπο τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες στα χρόνια της κρίσης.

Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για τον αριθμό των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι ανησυχητικά, αφού για πρώτη φορά από το 2012 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.448 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες.

 

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο ως το τέλος Μαΐου έγιναν 12.538 εγγραφές επιχειρήσεων αλλά και 15.448 διαγραφές, δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα» 2.910 επιχειρήσεων. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η τάση που διαμορφώνεται στους πρώτους πέντε μήνες δημιουργεί την εντύπωση ότι στο τέλος της χρονιάς ενδεχομένως να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ διαγραφών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και για τους εκατοντάδες που εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου το 2012 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 44.412 ενώ οι διαγραφές 37.821, το 2013 44.591 ήταν οι εγγραφές και 37086 οι διαγραφές, το 2014 οι εγγραφές ήταν 38.100 και οι διαγραφές 35.655 ενώ το 2015 οι εγγραφές ανήλθαν σε 30.844 και οι διαγραφές σε 26.704.

 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κρήτη καθώς από την 1η Γενάρη του 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 έκλεισαν συνολικά 2.280 επιχειρήσεις. Την ίδια πενταετία οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο νησί ανήλθαν σε 16.569 και οι διαγραφές υφισταμένων σε 18.854.

 

Η παρατεταμένη ύφεση τείνει να «ισοπεδώσει» τον κλάδο του εμπορίου και σε τοπικό επίπεδο, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης για να διατηρηθούν στην αγορά, ενώ η απόγνωση έχει κυριεύσει τον κλάδο.

 

Η αυξημένη φορολογία, η κλειστή στρόφιγγα των τραπεζών αλλά κυρίως η έλλειψη ρευστότητας γονατίζει τον επιχειρηματικό κόσμο που ζητά από το κεντρικό κράτος να λάβει μέτρα και να προσφέρει κίνητρα που θα ενισχύουν και θα τονώνουν την επιχειρηματικότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι και επίδομα στους δικαιούχους

Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι και επίδομα στους δικαιούχους

46.000 οι εισπράξεις στο Δήμο Κοζάνης από την εμποροπανήγυρη στο Δρέπανο-23 εκθέτες από τη Δ. Μακεδονία από τους συνολικά 128

46.000 οι εισπράξεις στο Δήμο Κοζάνης από την εμποροπανήγυρη στο Δρέπανο-23 εκθέτες…

Τι προβλέπουν τα τρία φόρο- νομοσχέδια για κάρτες, αδήλωτο χρήμα, λαθρεμπόριο

Τρία φορολογικά νομοσχέδια αναμένεται να πάρουν σύντομα το δρόμο για τη Βουλή,…

ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών από καταχρηστικές πρακτικές ζητά η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Ολοταχώς προς υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο

Ολοταχώς προς υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο

Ποιες αλλαγές έρχονται στις επιδοτήσεις της ενέργειας

Του Χάρη Φλουδόπουλου Νέες αλλαγές θα ισχύσουν στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος,…

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος Ιουλίου 2023 χωρίς την επιδότηση

Για τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους

Δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που καταστρέφουν τα τροπικά δάση στη Βραζιλία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου 

Η παγκόσμια μανία για κολλαγόνο συνδέεται με την αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία