Δραματικές διαστάσεις έχουν πάρει πλέον τα λουκέτα επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά αποδεικνύοντας με ζοφερό τρόπο τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες στα χρόνια της κρίσης.

Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) για τον αριθμό των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά το πρώτο πεντάμηνο του έτους είναι ανησυχητικά, αφού για πρώτη φορά από το 2012 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν περισσότερες από εκείνες που άνοιξαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 15.448 επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το 2015, όταν έκλεισαν συνολικά 10.581 εταιρείες.

 

Ειδικότερα από τον Ιανουάριο ως το τέλος Μαΐου έγιναν 12.538 εγγραφές επιχειρήσεων αλλά και 15.448 διαγραφές, δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα» 2.910 επιχειρήσεων. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η τάση που διαμορφώνεται στους πρώτους πέντε μήνες δημιουργεί την εντύπωση ότι στο τέλος της χρονιάς ενδεχομένως να έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ διαγραφών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και για τους εκατοντάδες που εργαζόμενους που χάνουν τις δουλειές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιχειρήσεων οι θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί από την αρχή του έτους υπολογίζονται σε 30.000.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου το 2012 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανήλθαν σε 44.412 ενώ οι διαγραφές 37.821, το 2013 44.591 ήταν οι εγγραφές και 37086 οι διαγραφές, το 2014 οι εγγραφές ήταν 38.100 και οι διαγραφές 35.655 ενώ το 2015 οι εγγραφές ανήλθαν σε 30.844 και οι διαγραφές σε 26.704.

 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Κρήτη καθώς από την 1η Γενάρη του 2010 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 έκλεισαν συνολικά 2.280 επιχειρήσεις. Την ίδια πενταετία οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο νησί ανήλθαν σε 16.569 και οι διαγραφές υφισταμένων σε 18.854.

 

Η παρατεταμένη ύφεση τείνει να «ισοπεδώσει» τον κλάδο του εμπορίου και σε τοπικό επίπεδο, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι. Πολλές τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης για να διατηρηθούν στην αγορά, ενώ η απόγνωση έχει κυριεύσει τον κλάδο.

 

Η αυξημένη φορολογία, η κλειστή στρόφιγγα των τραπεζών αλλά κυρίως η έλλειψη ρευστότητας γονατίζει τον επιχειρηματικό κόσμο που ζητά από το κεντρικό κράτος να λάβει μέτρα και να προσφέρει κίνητρα που θα ενισχύουν και θα τονώνουν την επιχειρηματικότητα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά στην πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η ενίσχυση επεκτείνεται, ώστε να καλύψει και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Δεν θα δοθεί παράταση- Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Φέτος τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν νωρίτερα

ΔΥΠΑ – «Πάω Μπροστά»: Νέες αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα των 400€ σε εργαζόμενους

Ξεκίνησε η γ’ φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες

Με επιχορήγηση 14.800 ευρώ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

Με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία και επιχορήγηση 14.800 ευρώ