Η Χριστίνα Κατράκη είναι πρέσβειρα του ΟΗΕ, έχει μία πολυκύμαντη ζωή και εκφράζει βεβαιότητα ότι «η Ουκρανία θα νικήσει»

«Δεν έχουμε ρεύμα τώρα, είναι δύσκολο να μιλήσουμε». Η επικοινωνία με την Χριστίνα Κατράκη γίνεται μετ’ εμποδίων. Το Κίεβο ζει σε συνθήκες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές – η ίδια επισημαίνει ότι όσα ζουν, μοιάζει να προέρχονται από σκοτεινές σελίδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ουκρανική πρωτεύουσα, ειδικά το τελευταίο διάστημα, τυλίγεται σε ένα βαθύ σκοτάδι μετά από τα αλλεπάλληλα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές. Αν, πάντως, βρεθείς το κέντρο του Κιέβου, στην πλατεία Μαϊντάν, θα δεις από απόσταση να υψώνεται το Μνημείο της Ανεξαρτησίας, μία στήλη ύψους 62 μέτρων.

Στην κορυφή δεσπόζει ένα γλυπτό που απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα – το σύμβολο της ανεξαρτησίας. Το μοντέλο είναι η κ. Κατράκη και δημιουργός ο πατέρας της: ο γλύπτης Ανατόλι Κους Κατράκης, πρώτος ξάδερφος του Μάνου Κατράκη.

Η Χριστίνα Κατράκη είναι μία πολυσχιδής γυναίκα – έχει ένα πλούσιο βιογραφικό με έφεση στις τέχνες.

Τώρα είναι πρέσβειρα του «Sustainable Development Goals» του ΟΗΕ – από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, παραμένει στην Ουκρανία και ενισχύει μέσω της FFUN SDG (https://www.ffunsdghelpua.org/) τους πρόσφυγες από το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η ίδια βρίσκεται για μεγάλα διαστήματα στη βάση της οργάνωσης, στην Βορότκα, βοηθώντας εκτοπισμένους -Ουκρανούς και Έλληνες- της Μαριούπολης και της Χερσώνας.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, περιγράφει το πώς βιώνει τον πόλεμο, τις δυσκολίες στην καθημερινότητα, τον κίνδυνο να χάσουν ανά πάσα στιγμή της ζωή τους.

Δίνει, επίσης, την εκτίμησή της για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος και διευκρινίζει το ποιες είναι οι σχέσεις της με την Ελλάδα.


«Η Ουκρανία θα νικήσει»: Η πρέσβειρα του ΟΗΕ Χριστίνα Κατράκη περιγράφει στην «Κ» πώς βιώνει τον πόλεμο-1
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση της στο BBC – Ο μόνος φωτισμός της είναι ένα κερί/ BBC

Χωρίς φως και νερό

Την περασμένη Τετάρτη, το BBC ξεκίνησε το νυχτερινό του δελτίο ειδήσεων με θέμα τις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη της Ουκρανία. Έγινε σύνδεση με το σπίτι της κ. Κατράκη, η οποία εκείνη την ώρα δεν είχε ρεύμα και φώτιζε το πρόσωπο της με ένα κερί.

«Για τρεις μέρες δεν είχαμε ρεύμα, ιντερνέτ, νερό και τηλεφωνικές γραμμές. Τώρα ξεκίνησε το νερό και είχαμε λίγο ρεύμα, μπορώ να μιλήσω για λίγο – έχουμε και δεν έχουμε ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», λέει ξεκινώντας τη συζήτηση το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν κατάφερε να επικοινωνήσει. «Πρέπει να ζούμε με όσα έχουμε – έχουμε αγοράσει ένα σώμα που ζεσταίνει το χώρο με φυσικό αέριο, μαγειρεύουμε σε ένα μικρό φουρνάκι με γκάζι και έχουμε κεριά. Όσοι λένε ότι θα ζήσουμε σκηνές ανάλογες με τον Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μάλλον έχουν επαληθευθεί».

Δηλώνει ελληνοαμερικανίδα. Μολονότι έχει αμερικανικό διαβατήριο, αρνήθηκε να αποχωρήσει από το Κίεβο μετά την έναρξη της εισβολής, σημειώνοντας ότι ήταν η μοναδική με τον τίτλο του πρέσβη που παρέμεινε στην ουκρανική πρωτεύουσα: «Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ήμασταν στο Κίεβο, έπεσαν βόμβες δίπλα από το σπίτι μας. Ξύπνησε το παιδί στις 5 το πρωί – παρότι αναμενόταν η επίθεση, επιλέξαμε να παραμείνουμε. Ο μικρός μου φώναζε, όλο το σπίτι κουνιόταν. Μένουμε στο κέντρο του Κιέβου και κοντά μας, στα 500 μέτρα, έπεσαν βόμβες σε υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας».

Η κ. Κατράκη, μέσα σε αυτή την κατάσταση, έχει επαναξιολογήσει τις προτεραιότητες της ζωής: «Μπορεί να κοιμάσαι, να πέσουν βόμβες και να χτυπήσουν το σπίτι σου. Μπορεί να πεθάνω αύριο, κάποιος άλλος μπορεί να πεθάνει αύριο, κανείς δεν ξέρει».

«Πώς μπορείς να διαχειριστείς μία τέτοια κατάσταση; Αύριο μπορεί και να πεθάνεις… Ξέρεις, δεν έχεις πολλές επιλογές, πρέπει να δείξεις θάρρος. Οι Ουκρανοί έχουν μόνο μία επιλογή: να είναι θαρραλέοι κι αυτό κάνουν. Όλο αυτό σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή διαφορετικά, καθώς νιώθεις ότι σήμερα μπορεί να είναι η τελευταία σου ημέρα. Ο καθένας, ακόμα και άνθρωποι που απλώς περπατούσαν στο δρόμο έχασαν τη ζωή τους – ο πόλεμος είναι κατά κάποιο τρόπο μία αφύπνιση για να καταλάβουμε την αξία της ζωής».

Στο ερώτημα για το πώς αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, απαντά: «Το συλλογικό πνεύμα είναι απίστευτο, οι Ουκρανοί είναι δυνατοί άνθρωποι, πατριώτες. Έχω ρίζες από την Κρήτη και μπορώ να πω ότι μου θυμίζουν τους ανθρώπους στην Κρήτη – δεν είναι μόνο λόγια, έχουν θάρρος και κουράγιο».


«Η Ουκρανία θα νικήσει»: Η πρέσβειρα του ΟΗΕ Χριστίνα Κατράκη περιγράφει στην «Κ» πώς βιώνει τον πόλεμο-2«Οι Έλληνες της Μαριούπολης…»

Η ζωή της ήταν πολυκύμαντη – γεννήθηκε στην Ουκρανία, αλλά έχοντας για πατέρα έναν από τους πιο διάσημους γλύπτες, ταξίδευαν συχνά, όπου εκείνος αναλάμβανε έργα. Όταν ήταν 10 ετών πήγαν στις ΗΠΑ κι εκεί έλαβε όλη την εκπαίδευση της.

Πριν από περίπου 10 χρόνια επέστρεψε για μία δουλειά στην Ουκρανία, γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της (Ελληνο-ουκρανό από την Οδησσό) κι έκτοτε ζει εκεί. Δεν έχει ξεχάσει όμως και την Ελλάδα, οι δεσμοί της είναι ισχυροί. «Κάθε καλοκαίρι ερχόμαστε στη Μήλο», λέει, σημειώνοντας ότι την λείπει η χώρα διότι λόγω του πολέμου και των υποχρεώσεων της δεν ήρθε εφέτος.

Ως πρέσβειρα για το «Foundation for UN», τρέχει το καταφύγιο στην πόλη Βορότκα, όπου εξ αρχής υποδέχθηκαν πολλούς πρόσφυγες – αρκετούς μάλιστα ελληνικής καταγωγής.

«Η οικογένεια μου πήγε στην Μαριούπολη, ο παππούς μου βοήθησε πολλούς Έλληνες να εγκατασταθούν, έφτιαξε σχολεία – και τώρα δεν μπορώ καν να πάω στο σπίτι του παππού μου εκεί, στα ελληνικά χωριά της Μαριούπολης», λέει και προσθέτει: «Πήραμε πολλούς πρόσφυγες από τη Μαριούπολη και τους βοηθήσαμε να εγκατασταθούν στη βάση μας».

Αφηγείται μάλιστα την ιστορία μίας Ελληνίδας, που «μας μιλούσε ελληνικά και έφτιαχνε ελληνικά γλυκά. Ό,τι είχε αυτή η κυρία, τα έχασε. Η Μαριούπολη είχε την δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική διασπορά μετά την Οδησσό και οι Έλληνες δεν μπορούν να πάνε πίσω, έχουν καταστραφεί τα πάντα, έγιναν θηριωδίες. Θα ήθελα οι Έλληνες να καταλάβουν ότι οι Ρώσοι σκοτώνουν και Έλληνες…».


«Η Ουκρανία θα νικήσει»: Η πρέσβειρα του ΟΗΕ Χριστίνα Κατράκη περιγράφει στην «Κ» πώς βιώνει τον πόλεμο-3
Η Τάνια Πορτοκάλου είναι από την Μαριούπολη. Έγινε πρόσφυγας μετά την εισβολή και βρήκε καταφύγιο στο χώρο της οργάνωσης που τρέχει η κ. Κατράκη. Έχασε τα πάντα. «Δεν ζήτησε λεφτά, μας είπε ότι θέλει να εργαστεί. Ήθελε μόνο τον εξοπλισμό και τα υλικά για να συνεχίσει να φτιάχνει ελληνικά γλυκά, που είναι απολύτως οργανικά και μπορούν να τα φάνε ακόμα άνθρωποι με διαβήτη».  

«Με ξεπερνά η στήριξη στον Πούτιν…»

Επισημαίνει, με εμφανή την πικρία στα λόγια της, ότι έχει τερματίσει φιλίες στην Ελλάδα, διότι υποστήριζαν τον Πούτιν.

«Το πρόβλημα μου με μία μερίδα Ελλήνων είναι ότι συμπαραστέκονται στη Ρωσία και δεν μπορώ να το καταλάβω. Έχω χαλάσει πολλές σχέσεις και φιλίες ετών καθώς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται – ακόμα και τώρα. Πρέπει να καταλάβουμε, δεν είναι πόλεμος μόνο ανάμεσα στην Ουκρανία με τη Ρωσία, είναι πόλεμος κατά της Ευρώπης, κατά της Δύσης, κατά της Δημοκρατίας. Πώς μπορούν κάποιοι Έλληνες να στέκονται στο πλευρό του τρόμου, με τον αυταρχισμό; Αυτό με ξεπερνά…».


Η κ. Κατράκη περιγράφει στο BBC το πώς συνδράμει τους πρόσφυγες

 


«Οι Ουκρανοί θα νικήσουν γιατί έχουν κίνητρο…»

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση στο μέλλον, απαντά άμεσα και χωρίς επιφυλάξεις: «Η Ουκρανία θα νικήσει. Αν δεν το πίστευα, δεν θα ήμουν εδώ. Όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Χίτλερ σκότωνε Εβραίους, τσιγγάνους, κλπ, ο κόσμος απλώς κοιτούσε. Θα περιμένετε μέχρι να φτάσει η Ρωσία στην πόρτα σας; Αν πέσει η Ουκρανία, κάποιος άλλος θα είναι ο επόμενος. Αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν μόνο από την ωμή βία, δεν καταλαβαίνουν από διαπραγματεύσεις», αναφέρει.

Και συνεχίζει: «Και σε τι να διαπραγματευτείς; Ακούω από Έλληνες φίλους, ότι η Ρωσία θέλει να διαπραγματευτεί: Σκεφτείτε όμως ένα σενάριο – η Τουρκία καταλαμβάνει τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, και μετά λένε: ‘Ας διαπραγματευτούμε. Κρατάμε τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τις Κυκλάδες και εσείς τα υπόλοιπα’. Θα το δεχόταν η Ελλάδα; Δεν το νομίζω, κανείς δεν θα το έκανε».

«Αυτό συμβαίνει κι εδώ, σκοτώνουν ανθρώπους εδώ και περίπου ένα χρόνο, καταστραφούν υποδομές, σπίτια, πόλεις ολόκληρες, και τώρα θέλουν να διαπραγματευτούν για να πάρουν ένα κομμάτι της Ουκρανίας (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονμπάς) γιατί θέλουν να έχουν μια χερσαία γέφυρα για την Κριμαία», συμπληρώνει.

Η κ. Κατράκη σχολιάζει ότι δεν υπάρχει καν αντικείμενο διαπραγμάτευσης: «Οι Ουκρανοί δεν επιτέθηκαν σε κανέναν, δέχθηκαν επίθεση. Μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο αν πιστεύεις, αν έχεις δίκιο, αν υπερασπίζεσαι. Αυτό σου δίνει κίνητρο κι αυτό κάνουν οι Ουκρανοί – οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν κίνητρο, δεν είχαν λόγο να έρθουν. Ένας τρελός τους έστειλε να πολεμήσουν και να πεθάνουν για να κατακτήσει εδάφη. Οι Ουκρανοί στρατιώτες, κάθε άνθρωπος, οι απλοί πολίτες, τα παιδιά ακόμα, ξέρουν γιατί πολεμάμε, προστατεύουν τα σπίτια τους, την οικογένεια τους».

«Ο επιτιθέμενος θα χάσει τελικά, διότι δεν έχει λόγο, δεν έχει σκοπό κι ο στρατός του δεν έχει κίνητρο. Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα ξυπνήσουν και θα κάνουν μία επανάσταση στη Ρωσία. Ήδη ζουν σε φτώχεια, έχουν ένα βουνό κυρώσεων και απαγορεύσεων, τα παιδιά τους πεθαίνουν σε έναν πόλεμο χωρίς να υπάρχει λόγος και πολλές φορές δεν παίρνουν καν τα πτώματα τους. Άρα, περιμένω να δω πότε οι Ρώσοι θα ξυπνήσουν», τονίζει και προσθέτει: «Αυτή είναι η πρόβλεψη μου: Η Ουκρανία θα νικήσει, το φως πάντα νικάει το σκοτάδι, η Ουκρανία θα νικήσει γιατί οι άνθρωποι της πολεμάνε για τα σπίτια τους, η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει, διότι αν δεν το κάνει, τότε και η Ευρώπη θα πέσει. Ελπίζω ότι η Δύση θα δράσει για να σταματήσει τον τρόμο».


«Είναι το μωρό-θαύμα», λέει η κ. Κατράκη. Αυτό το βρέφος γεννήθηκε στη διάρκεια της εκκένωσης της οικογένειας του από τη Μαριούπολη.

 


Ο βαρύς χειμώνας

«Θα ζήσουμε έναν από τους χειρότερους χειμώνες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται – μεταφέρουν τις οικογένειες τους στα χωριά, έχουν προμηθευθεί ό,τι αναγκαίο κατάφεραν. Θα έχουν σόμπες γκαζιού, power banks, οτιδήποτε είναι δυνατό το κάνουν, αλλά δεν θα υποχωρήσουν», λέει.

Και προσθέτει: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, και οι Έλληνες, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ότι όλα μπορούν να χαθούν. Τα παιδιά εδώ δεν έχουν ιντερνέτ, δεν παίζουν video games, δεν μπορούν να δουν καρτούν. Ο γιος μου διαβάζει με μία μικρή λάμπα με γκάζι. Τα παιδιά δεν έχουν ζεστό φαγητό πάντα. Ο γιος μου είχε πνευμονία και τέσσερις φορές την ημέρα έπρεπε να κάνει εισπνοές, δεν είχαμε ρεύμα και κάποιες φορές έπρεπε να πάμε στο αυτοκίνητο για να το κάνουμε. Όλο αυτό το σκηνικό σου δίνει μία άλλη προοπτική για τη ζωή – Έλληνες και Ευρωπαίοι θεωρούν τα πάντα δεδομένα και δεν αξιολογούν το τι έχουν. Όλοι οι πολίτες εδώ έχουν χάσει πολλά και θυσιάζουν πολλά, όχι μόνο για να πολεμήσουν για την Ουκρανία, αλλά για όλο τον κόσμο που απλώς τους κοιτάει να πεθαίνουν», σημειώνει.

«Η Ουκρανία θα νικήσει»: Η πρέσβειρα του ΟΗΕ Χριστίνα Κατράκη περιγράφει στην «Κ» πώς βιώνει τον πόλεμο-4
Η κ. Κατράκη ως μοντέλο για το Άγαλμα της Ανεξαρτησίας

Ο Μάνος Κατράκης και ο ελληνικός φραπέ

Δεν ξεχνάει τις ελληνικές της ρίζες, ενώ η αγάπη της για την Ελλάδα είναι μεγάλη. «Ο Μάνος Κατράκης ήταν πρώτος ξάδερφος του πατέρα μου. Ο παππούς μου ήρθε στη Μαριούπολη για να βοηθήσει τους Έλληνες εκεί. Εγώ γεννήθηκα στην Ουκρανία, έχω ζήσει σε πολλές χώρες: Στη Γεωργία, τη Λετονία, την Ουγγαρία. Ταξιδεύαμε συνέχεια – ο πατέρας μου έφτιαξε το άγαλμα της Ανεξαρτησίας στην πλατεία Μαϊντάν, υπό μία έννοια, είμαι Ελληνίδα αλλά και το σύμβολο της Ουκρανίας. Ο παππούς μου έμαθε ελληνικά και ξέρω και ρουμέικα. Μου αρέσει να διαβάζω ποιήματα του Καβάφη».

Στην Ελλάδα έρχεται κάθε καλοκαίρι και μένει στην Μήλο. «Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν φτάνω στο αεροδρόμιο στην Αθήνα, είναι να πάρω έναν φραπέ. Κι έτσι νιώθω ότι γύρισα στο σπίτι μου! Αναπνέω τον αέρα της Ελλάδας και πίνω το φραπέ και νιώθω ότι έφτασα. Γύρισα στο σπίτι μου!».

ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr

You May Also Like

Στην Ιαπωνία υπάρχουν καφέ όπου δουλεύουν άνθρωποι με άνοια

Τα «καφέ της άνοιας» έγιναν θεσμός

Η καλύτερη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση μας ήρθε από την Πολωνία

Η καλύτερη χριστουγεννιάτικη διαφήμιση μας ήρθε από την Πολωνία

Επίσκεψη του Συλλόγου ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο ΚΔΑΠμεΑ Άργους Ορεστικού

Επίσκεψη του Συλλόγου ΜΑΖΙ ΣΟΥ στο ΚΔΑΠμεΑ Άργους Ορεστικού Στις 3 Δεκεμβρίου…

ΗΠΑ: Ανοίγει το πρώτο εστιατόριο στον κόσμο στο οποίο δουλεύουν μόνο ρομπότ

Το εστιατόριο στο οποίο εργάζονται μόνο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης θα ανοίξει σύντομα στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στα θέματα εθνικής ασφάλειας

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στα θέματα εθνικής ασφάλειας

Διχασμένοι οι 27 για προσφυγικό, «πράσινο φως» για Brexit

Σβήστηκε προς το παρόν η φωτιά που άναψε στην Ευρώπη των «27»…

Ελ Τσάπο: Ξεκίνησε η δίκη του Μεξικάνου «Εσκομπάρ» – Εισήγαγε παράνομα στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης

«Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν είναι ένας «αποδιοπομπαίος τράγος» της μεξικανικής κυβέρνησης,…

Σκίτσο για 14χρονο προσφυγόπουλο που πνίγηκε και είχε ράψει στα ρούχα του τοv έλεγχο του σχολείου

Σκίτσο για 14χρονο προσφυγόπουλο που πνίγηκε και είχε ράψει στα ρούχα του…

Έρχεται στην Κίνα το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Έρχεται στην Κίνα το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Πούτιν: Τρομερό να διδάσκονται τα παιδιά στη Δύση ότι ένα αγόρι μπορεί να γίνει κορίτσι

Πούτιν: Τρομερό να διδάσκονται τα παιδιά στη Δύση ότι ένα αγόρι μπορεί…